fbpx

KMS síkfalmetsző gépek a magyar ültetvényekben

Írta: Szerkesztőség - 2014 január 16.

A Bartifarm Kft. legjelentősebb tevékenysége a meggy- és gyümölcsrázó gépek forgalmazása. A német Lipco rázógépekből már több tucat dolgozik az országban, tulajdonosaik megelégedésére. Az ipari ültetvényeknél egyre időszerűbb kérdés a termelési költségek csökkentése, és ez előtérbe hozta a gépi metszés alkalmazását.
Ez a módszer nem ördögtől való, hiszen a régebbi időkben is használtak már ilyen gépeket. A közvetlenül traktorra szerelt változatok általában egy függőleges síkban tudtak dolgozni, és nagyméretű fűrésztárcsákat használtak. Voltak azonban olyan francia, amerikai gépek is, amelyek  „L” alakban is dolgozni tudtak. Ezeket a gépeket azonban vontatott és önjáró kivitelben készítették. Az akkori technikai színvonalnak megfelelően az ilyen berendezések még többnyire lánc- vagy ékszíjhajtással működtek.

Teljesítményigény szempontjából ezeknél úgy lehet számolni, hogy egy vágótárcsához kb. 4-8 LE traktorteljesítmény szükséges (ez a tárcsaátmérő és a kerületi sebesség függvényében változik). Az utóbbi 20-30 évben Magyarországon a régi gépek elhasználódásával a gépi típusú síkfalmetszés szinte teljesen eltűnt.
Mostanában azonban – a kertészeti ültetvények korszerűsítésével párhuzamosan – élesen kettéválik az árugyümölcs- és az iparigyümölcs-ültetvények technológiája. Az iparigyümölcs-ültetvényeknél néhány éven belül lezárul Magyarországon a gyümölcsbetakarító rázógépek modernizációja.
Ennek befejeződésével az ültetvények tulajdonosai a további költségcsökkentést biztosító gépek irányába fognak mozdulni, és ezek egyértelműen a metszőgépek. Fontos megjegyezni, hogy a gépi metszés alkalmazása szemléletváltást is megkövetel a felhasználótól.

Ez a folyamat nemcsak az ipari ültetvényekre lesz majd jellemző, hanem – ahogy ez a nálunk fejlettebb technikai színvonalon álló nyugati gazdáknál már elkezdődött – az intenzív kultúráknál is (ezen ültetvények gépi metszésével egy későbbi cikkben fogunk foglalkozni).
A hazai iparigyümölcs-ültetvények méretei és a fák erős növekedése miatt a fűrésztárcsás gépek használata indokolt. Az ilyen kialakítású gépeket meggy-, szilva-, alma- és kajsziültetvényekhez is használni lehet!
A Bartifarm Kft. 2008-ban egy olasz cég gépeivel kezdett foglalkozni, ezek azonban nem bizonyultak elég erős konstrukciónak. Három ilyen gép eladásából sok tapasztalatot szereztünk, de sajnos az olasz gyár nem volt hajlandó a konstrukciót a magyar ültetvényekhez igazítani, s azt az itteni tapasztalatok felhasználásával megerősíteni.

Ezt követően nem kellett nagyon keresnünk a megfelelő gyártót, hiszen a német KMS RINKLIN  céggel 2001 óta dolgozunk a szőlészeti géppiacon, így a németekkel közösen kialakítottuk az itthoni viszonyokhoz megtervezett, megerősített síkfalmetsző gépet. A síkfalmetsző gép fűrésztárcsái akár 10-12 cm ágátmérőig is képesek megbízhatóan dolgozni. A gép tárcsáinak meghajtása a traktor három pontjára helyezett saját hidraulikaellátó rendszerről történik, míg a gép munkahengereinek mozgatásáról a traktor egy hidraulikaköre egy elektrohidraulikus blokkon keresztül gondoskodik.
A vágótárcsákat a vágósíkon elhelyezett hidromotor hajtja. Attól függően, hány tárcsa van elhelyezve a vágósíkon, akár több hidromotor felszerelése is szükséges lehet (ez mindig az igénybevétel kérdése). A tárcsák továbbhajtása nyúlás nélküli hosszbordás ékszíjakon keresztül történik.
A gép vágási formájának kialakítását egy Joy-Stick pultról állíthatjuk be. A gép felső vágósíkját a függőleges helyzetből egészen a vízszintes helyzetig változtathatjuk, ez utóbbi esetben a vízszintes sík maximális elérhető magassága 5,5 méter.

Alapesetben – meggy-, szilva-, almaültetvényekhez – a vízszintes síkon 5 tárcsa (2,0 méter), a függőleges síkon 5+2 tárcsa (2,8 méter) van felszerelve.
Az idei évben egy speciális kialakítású nagyobb berendezést is üzembe állítottunk, amely „V” koronaformához, kajszibarack-ültetvényhez lett legyártva. Ez a gép függőlegesen és vízszintesen is 7-7 fűrésztárcsát kapott. A gép alsó függőleges 0,8 m-es síkját szögben állíthatjuk. A tapasztalatok szerint olyan ültetvényeknél (pl. a meggynél), ahol az alsó ágacskák igen vékonyak maradnak, ott a gép alsó két fűrésztárcsája helyett vagy vágókéseket vagy alternáló ujjas késeket alkalmazunk. Egy nagyon fontos biztonsági elemet is felszereltünk a gép tartószerkezetére.  Ez biztosítja a gép vágószerkezetének elcsuklását, amennyiben a traktor haladása során a vágószerkezet bármilyen oknál fogva nem képes elvágni az ágakat. Ekkor a teljes gémrendszer  hátrafelé elcsuklik, megakadályozva ezzel a tartószerkezetek elcsavarodását, törését. A tapasztalatok szerint feltétlenül szükséges ez a kialakítás, amit az idei évtől nem opcióként, hanem alapfelszerelésként adunk a géphez! Fontos tudni, hogy mivel a gépet egyedileg gyártatjuk, ezért a vevő igényeit messzemenően figyelembe tudjuk venni.

Szabadi Gábor
www.bartifarm.hu

CÍMKÉK bartifarm