fbpx

Ipari alma betakarításának gépesítése

Írta: Szerkesztőség - 2016 október 03.

A Bartifarm Kft. az egyedüli olyan gépforgalmazó Magyarországon, amely kizárólag kertészeti és szőlészeti munkagépek eladásával foglalkozik. Kínálatunkban többek között olyan márkák találhatók, mint a LOCHMANN, LIPCO, FISCHER, KMS és FAUSTINI.

Az almatermesztés helyzete a magyar gyümölcstermesztés egyik fontos sarokköve, hiszen gyümölcsültetvényeink közül ebből van a legtöbb az országban.

A jelenlegi piaci helyzet kedvezőtlen azon termelők részére, akik egy ültetvényből nagyobb mennyiségű ipari és ugyanakkor étkezési almát is értékesíteni kívánnak. A külhoni példákat látva, a hazai ültetvények esetében is várható, hogy azok egy része átrendeződik. Vagy kizárólag iparialma-ültetvényeket, vagy kizárólag étkezési minőségű területeket létesítenek. Mivel a gyümölcs betakarítása továbbra is a legnagyobb költséget, szervezést és vesződséget jelenti, mindenki keresi a gépi betakarítás lehetőségeit.

Az ipari alma betakarítására kétféle út áll a gazdák rendelkezésére.

Az egyik a folyamatos betakarítás, amit almabetakarító kombájnnal, vagy vontatott rázógéppel lehet megoldani. A kombájn egy nagyon összetett – és jelenleg még a magyar almatermesztők nagy része számára megfizethetetlen technika. Ezért ilyet nem is forgalmazunk a hazai piacon. Azonban az általunk kínált Lipco AES vontatott rázógéppel – egy kimondottan az almához megfelelő ponyvarendszer alkalmazásával – az ipari almát is le lehet „szüretelni”. Mivel ez egy „közismert” technika, ezért ezzel most nem foglalkozunk.

A másik lehetőség a szakaszos betakarítás, ahol először a földre rázzuk a termést, majd azt onnan kell felszedni. Most ezeknek a gépi lehetőségeit mutatjuk be.

A német Lipco cég ipari alma, meggy betakarításához kétféle hárompontos rázógépet kínál.

A Lipco HSA 50 egy nagyobb rázási teljesítményű gép, amelyet már öregebb fákhoz, vastagabb törzsátmérőjű (maximum 55 cm), nagyobb lombkoronával rendelkező ültetvényekben célszerű használni. Kezeléséhez egy fő szükséges, de folyamatosan hátrafordulva kell vele dolgozni, mivel a gép a hátsó három ponton van elhelyezve. A gém befogópofája ívben csukódik a fára, a teljesítménye kb. óránként 100-120 fa.

A Lipco HSA 30 típus már nagyobb területteljesítményre képes, azonban csak maximum 30 cm törzsátmérőjű fákhoz megfelelő. Ezt a gépet célszerű elöl elhelyezni. A rázófej teljesítményét a hátul elhelyezett külön hidraulikus aggregát biztosítja. Itt a gém csak vízszintesen mozog ki-be, ezáltal ennek a ciklusideje gyorsabb, így óránként akár 180-200 fát is lerázhatunk.

A lerázott gyümölcsöt a földről a német Bauerle cég gyümölcsfelszedő gépeivel tudjuk felszedni. A gépeket kizárólag zölden hagyott, füvesített területen az ipari alma, dió felszedésére lehet használni. A területnek közel egyenesnek kell lennie, mivel a mélyebb keréknyomokból nem tudja kikaparni a gép a gyümölcsöt. Az éves művelés alatt kell megfelelően kialakítani a tömör, füves területet, ami a betakarításnál megkönnyíti a munkát és növeli a hatékonyságot.

Az almát egy gumilamellás forgó rotor besöpri a dobrendszerbe, ahonnan a gyümölcs egy továbbszállító elem segítségével jut a tárolóedénybe.

A gépeket úgy alakították ki, hogy a felszedés után a szemét és a fűmaradványok ne kerüljenek az almatároló tartályba.

A felszedőgép előnyeit akkor lehet igazán megtapasztalni, ha azt modern, jól karbantartott ültetvényben használják, ahol szüreteléskor a „léalma” százalékos aránya már 70% fölé emelkedik.

A felszedőnek három típusa létezik. Egy kis teljesítményű Bauerle OW85 H típusú gép, amely gyalog kíséréses kivitelű, és 1,3 méter szélességről képes az almát összeszedni. Az alma itt 30 kg-os műanyag ládákba kerül, amelyeket a gazdának kell tovább ürítenie. Teljesítménye 1,5-3 tonna óránként.

A Bauerle OW200-as típust a néhány hektáros területekhez javasoljuk. Ez a gép már egy dízelmotoros, vízhűtéses, háromkerekű, hidrosztatikus kormányzású és összkerékhajtású felszedőgép. Munkaszélessége 2,0 méter is lehet. Teljesítménye már elérheti a 6 tonna/órát.

A legnagyobb felszedőgép a Bauerle OW400. Ez Lombardini, 36 LE-s dízelmotorral, 4-kerékmeghajtással és 4-kerékkormányzással készül. A kormányzási módot a kezelő választhatja ki. Ezzel a móddal a gép mozgékonysága, nehéz helyzetekből történő kijutása nagymértékben nőtt. A gép 3,0 méter szélességről is képes az almát felszedni, a teljesítménye elérheti a 8-12 tonnát óránként.

A gépet kétféle kialakításban lehet rendelni. Az alapgép egy 1800 kg alma befogadására képes, hidraulikusan 2,5 m magasságra emelhető és billenthető tartállyal rendelkezik. Ezt a tartályt vagy a hektárutakon elhelyezett pótkocsira, vagy pedig a felszedőgép mögött haladó kanalas homlokrakodóba ürítjük. Ez esetben a homlokrakodó ürít a pótkocsira, így a felszedési teljesítmény nagyobb lesz.

A másik kialakításnál a gép egy segédkereten elhelyezett Big-bag zsákba dolgozik. Miután a zsák megtelik, az azt tartó platformot hidraulikusan megdöntjük, és a zsákot a földre csúsztatjuk. A Big-bag zsákot ezután egy rakodógép viszi a pótkocsihoz.

Ebből a nagyobb gépből már több is üzemel Szabolcsban, és amennyiben a terület megfelelő kialakítású, a gép nagyon sok vesződséget, mérgelődést és pénzt takarít meg a gazdájának.

A felszedést meg lehet gyorsítani egy kifúvógép alkalmazásával, azonban ez további traktort és plusz gépi beruházást igényel. Cserébe azonban a lerázott gyümölcsöt nem szükséges a fa mindkét oldalán összeszedni, a kifúvógéppel ugyanis a fa egyik oldaláról át tudjuk fújni az almát a fa másik oldalára, így a felszedőgéppel csak az egyik oldalon kell dolgozni.

Információkért, tájékoztatásért forduljon hozzánk bizalommal!

CÍMKÉK bartifarm