fbpx

Újra Magyarországon a RÖLL kultivátorai

Írta: Szerkesztőség - 2011 március 31.

A RÖLL márkanév a szőlészetben ismert és elismert. A németországi RÖLL GmbH 1920 óta készíti mezőgazdasági gépeit, és Európában elsőként, 1952-től kezdték meg a szőlészetben használatos kultivátorok gyártását. Azóta több ezer darabot értékesítettek ezekből a gépekből, amelyek közül jó néhány még jelenleg is folyamatosan használatban van.

A termelés első éveiben még csak kultivátorokat készítettek, de ezt követően hamarosan belekezdtek a kombinált tárcsák, oldaltárcsák és forgóboronák gyártásába.

1994-től a cég elkezdte a változtatható munkaszélességű fűkaszák gyártását, amelyekből azóta több mint 4500 db talált gazdára. Néhány évvel ezután pedig a RÖLL a szőlőben használható zúzógépeket is kínált már a partnerei részére.

A magyarországi rendszerváltás utáni időkben is nagy számban jelentek meg a piacon a RÖLL-termékek, néhány külföldi érdekeltségű gépforgalmazó közreműködésével. Több mint 50 gépegységet hoztak be Magyarországra, de a külföldi érdekeltségek sajátosságaiból adódóan stabil forgalmazói háttér nem alakult ki.

Ennek megfelelően évek óta nem képviselték tehát a Röll márkát a hazai piacon, a Bartifarm Kft. azonban az idei évtől felvállalta ezt a tevékenységet. Mivel a cég kínálatában jelenleg is szerepelnek kiváló minőségű FISCHER fűkaszák és FAUSTINI zúzógépek, a RÖLL tulajdonosával úgy egyeztünk meg, hogy a teljes magyarországi RÖLL kultivátorcsalád forgalmazását és szervizelését ellátjuk. Emellett természetesen a régi RÖLL gépekhez is vállaljuk a szükséges ko-póalkatrészek beszerzését, tehát az ilyen megbízásokat is fogadjuk és teljesítjük a széleskörű választékból.

A következőkben érdemes röviden áttekinteni a különböző Röll kultivátorok választékát, illetve felszereltségét.

A kultivátorcsalád anyagminőségével kapcsolatban fontos kiemelni, hogy a gépek vázszerkezetének megmunkálásakor az anyagokat nem melegítik fel, hanem mindig hidegen hajlítják. Ezáltal sokkal kopásállóbb és strapabíróbb teherhordó szerkezeteket kapunk.

A kopóalkatrészeknél, vagyis a késeknél rengeteg lehetőség közül választhat a vásárló. Minden késkialakításból kétféle létezik: egy normál és egy nyírócsapos tartóval ellátott. Az utóbbi nehéz munkakörülményeknél kiemelkedő fontosságú opció. A kultivátorkéseknél nemcsak egész alakú lúdtalpkapákat, hanem külön fél jobbost és fél balost is lehet rendelni. A kultivátorvázakra természetesen különböző tárcsákat és mélylazító késeket is felszerelhetünk.

Kétféle kultivátortípus létezik: az Universal és a Perfect típusok több lépcsőben, 90 cm-től 240 cm-ig választhatóak. A rögtörő hengerek mérete 85 cm-től 160 cm-ig terjed.

Az utóbbi időben a német gyártó egyre több olyan kultivátort adott el, amelyen a lúdtalpkapákon, illetve törőkéseken kívül a vázon belül két pár hármas, illetve két pár négyes szögállítású csipkés tárcsákat szereltek fel. A gyár azért részesíti előnyben ezeket a gépeket, mert ezzel egyrészt kettős hatású gyommentesítést érnek el, másrészt 12 km/h-ás munkasebesség is elérhető.

Újdonságként néhány éve nagyon erős, 5 x 2 cm-es keresztmetszetű rugózott törőkéseket is kínál a RÖLL, amelyek köves, nagyon kötött talajon is nagyszerű munkát biztosítanak.

A szőlőterületek talajszerkezetének lazításához, levegőztetéséhez már szintén nélkülözhetetlenek a mélylazítók. Természetesen a kétféle típusú kultivátorke-ret bármelyikére íves dupla vagy egyenes mélylazító kések is rászerelhetőek.

A gyártótól többféle kialakítású, SKG nevű hidraulikus sorművelőt is kérhetünk, amelyet egysoros vagy kétsoros kivitelben a traktor tengelyei közé vagy a kultivátorkeretre lehet felszerelni. Az egységen tőköztisztító kések (400 vagy 500 mm hosszú), ívelt nyitó-, illetve zárótárcsa vagy ki-beszántó ekefej is használható.

A gyártó szerint az új típusú hidraulikus elemek használatával a tőkék közötti munkasebesség a 8 km/h-t is elérheti, ami valóban kiváló értéknek számít ennél a műveletnél.

A magyarországi RÖLL gépek forgalmazásának újraindításával, a külföldön méltán elismert kiváló minőséggel a Bartifarm egy újabb lépést tett a magyar szőlészek kifogástalan gépi ellátottságáért.

A kultivátor munkájának gyakorlati bemutatását májusban, több helyszínen tervezzük. A gépbemutatót egyéb aktuális gépek (Fischer Twister Biomulcser, KMS levéltépő, stb.) bemutatásával is összekötjük.

Az események pontos időpontjairól és helyszíneiről a www.bartifarm.hu oldalon tájékozódhatnak.

Várjuk szíves érdeklődésüket!

Szabadi Gábor[email protected] Bartifarm Kft.

[m3 id="megjelent-gm" ev="2010" ho="04" honev="áprilisi"]>