fbpx

A kultivátorok jelentősége

Írta: GÉPmax-2020/IV. lapszám cikke - 2020 október 11.

A jelenlegi változó időjárás mellet nagyon nehéz egyetlen kultivátorral elvégezni minden, a gazdaságban felmerülő feladatot. Figyelembe véve a vetésforgót és az adott évszakot, a gazdálkodók különböző kihívásokkal néznek szembe. Van, hogy nagy mennyiségű szármaradványt kell megfelelően kezelni, és van olyan helyzet, amikor pedig a talaj megművelése mellett ügyelni kell a nedvesség megtartására. Bizonyos esetekben sekélyen a teljes felületet kell megművelni, és van, hogy mélyítő művelést kell alkalmazni. Ezekhez a feladatokhoz egy megfelelő képességű, sokoldalú univerzális kultivátorra van szükségünk. Az Enduro kultivátor tervezésénél figyelembe vették mindezen kritériumokat.

A tarlóhántás és tarlóápolás egy nagyon fontos feladat a betakarítást követően. Az Enduro kultivátor alkalmas mindkét feladat elvégzésére. Tarlóhántáskor sekély mélységben (5 cm-től) tudjuk a kultivátort használni. Át tudjuk vágni a teljes felületet, csökkentve a talajnedvesség kipárolgását. Mechanikusan tudjuk irtani a már meglévő gyomokat, és megfelelő állapotot tudunk teremteni az aratás utáni árvakelésnek, amit később megfelelően tudunk kezelni. Tarló ápolásakor vagy a következő kultúra alapművelése esetén mélyítő művelést tudunk végezni, amivel felszámoljuk a talajban meglévő káros talpbetegségeket, javítani tudjuk a talaj vízháztartását, emellett mechanikusan gyérítjük a gyomokat, és bizonyos helyzetekben a talajban lakó kártevők élőhelyeit is fel tudjuk számolni.

KIALAKÍTÁS

Az ENDURO kultivátor váza 3 kapasoros kialakítású. A kapasorok egymáshoz képest 750 mm távolságra kerültek, ez biztosítja az eltömődésmentes üzemeltetést még nagy mennyiségű szármaradvány és magas tarló esetén is. A központi váz CAT 2 és CAT 3 csatlakozással van ellátva. A merev gépek vázát 270 LE, míg az összecsukható kiviteleket 350 LE-ig méretezték. A váz alkalmas a legnehezebb hengerek hordozására is – Actifl ex Twin (250 kg/m). Az Enduro TRIFLEX laprugós kapa szárai 700 kg kioldási erővel rendelkeznek. Az orrbetét csúcsa és a váz közötti távolság 870 mm, ami az egyik legnagyobb a piacon. A Kverneland egyik egyedi megoldása a laprugós kialakítás. Ennek előnye a spirálrugóval szemben az, hogy a kioldási erő nem növekszik meg, ha valamilyen akadályba ütközik munka közben a kapa, hanem folyamatosan csökken a laprugó által kifejtett erő míg kitér az akadály útjából, ezzel védve a kapaszárat és a munkagép vázát. A kiemelkedés maximális mértéke 27 cm. A kapaszár is különleges kiállítású, üreges szerkezetének köszönhetően könnyebb (a komplett kapa csak 45 kg), mint a klasszikus teli kapaszárak, és a speciális hőkezelésnek köszönhetően nagyon rugalmas és ellenálló. Munka közben a kapaszár képes +/-7 cm-es oldalirányú elmozdulásra. Emellett teljesen karbantartásmentes kivitelű.

A hegy és a beforgatólemez két külön szögállással rendelkezik a kapaszáron. A hegy 33o-os szöget zár be a talajjal, ami biztosítja minden helyzetben a megfelelő talajba hatolást, megemeli és megrepeszti a talajt. A beforgató lemezek 73o-os szöget zárnak be a talajjal, ami biztosítja a megfelelő keverőhatást. Ennek az egyedi szárkialakításnak az a legnagyobb előnye – különösen mélyműveléskor –, hogy nem változtatja meg a talaj eredeti szerkezetét, nem hozza fel a mélyebb rétegeket. A maximálisan elérhető munkamélység 30 cm/ Enduro PRO esetén 35 cm.

KAPÁK ÉS KIEGÉSZÍTŐK

Attól függően, hogy mire szeretnénk az ENDURO-t használni különböző opciókból tudjuk összeállítani a számunkra legmegfelelőbb gépet. Az orrbetétek és szárnyak között megtalálhatók a klasszikus csavarrögzítésű megoldások. Az egyik a 60 mm széles orrbetét, amit ki tudunk egészíteni egy 320 mm-es szárnnyal, vagy, ha extrém igénybevételnek van a gép kitéve, akkor választhatjuk a 70 mm-es karbidos orrbetétet is. Ezen felül elérhető a Kverneland által szabadalmaztatott KNOCK-ON® gyorscserélésű rendszere is. Itt találunk 80 és 150 mm-es orrbetéteket, valamint 250 és 320 mm széles kapákat is. A KNOCK-ON® rendszer lényege, hogy gyorsan tudjuk lecserélni az aktuális művelőelemeinket, akár a földön is. A cseréhez csak egy célszerszámra és egy kalapácsra van szükségünk, és munkaszélességtől függően 10-15 perc alatt át tudjuk szerelni a kultivátorunkat. A kapaszárat 2 féle terelő lemezzel tudjuk felszerelni, az egyik az egy szár védőlemez (60 mm), mely mélyművelésre alkalmas, a másik pedig beforgató lemez (80 mm), mely lehet egyenes vagy csavart, ez alkalmas sekély és mélyművelésre egyaránt.

A kapasorok után található a visszarendező-szekció, mely lehet tárcsás vagy rugós kivitelű. A tárcsás kivitelnél minden tárcsa egyedi gumibakos felfüggesztéssel rendelkezik, és nagy mennyiségű szármaradvány esetén ajánlott (kukorica, napraforgó). A másik kivitelnél rugós karok, úgynevezett rögrendezők vannak felszerelve, melyek végéin kopó lemezek találhatók. Mindkét visszarendező-elem feladata az utolsó kapaszárak által hagyott barázdák behúzása és a terület végső egyengetése. Ezen elemek minden esetben a hengeren vannak elhelyezve, és állítható az agresszivitásuk. A kultivátor két szélén az elemeket a szállítási szélesség/magasság csökkentése érdekében be lehet húzni mechanikusan vagy hidraulikusan (opcióban elérhető).

 


Actipack henger sárkaparóval és rögtörő késekkel


Kverneland Enduro munka közben


Trifl ex kapa kialakítása33° a lazítókésnél – mély művelés 73° a kés szárnál – sekély mélységben keverés

HENGEREK

A gép utolsó szekciójában találjuk a hengereket. A Kverneland egyik legnépszerűbb hengere az Actipack henger. A nagy (560 mm) átmérőjű henger palástján lévő tarajok megfelelő tapadást biztosítanak. A henger tagok között rugós rögtörő kések találhatók 12,5 cm-es osztással. A rugóerő szabályozható, így a körülményeknek megfelelően tudjuk a kések intenzitását beállítani. Adott esetben ki is emelhetőek, amennyiben egy durvább, időjárásálló felszínt szeretnénk kialakítani. A kések és a sárkaparók még nedves körülmények között is tisztán tartják a henger szegmenseit, így az tovább használható nedves időjárási viszonyok mellett is. Az Actipack henger a kialakításának köszönhetően nem érzékeny a köves talajokra sem. Használatával nagyfokú visszatömörítés érhető el – 220 kg/m.

 


Enduro Pro menet közbeni mélységállítással


KNOCK-ON® gyors kapa csere


Enduro Pro tarlóápolás közben

 

A hengerválasztékban a következő az Actiring henger. Ez a klasszikus ékgyűrűs henger szintén rendelkezik az előzőekben megismert rögtörőkés- és sárkaparó-megoldással, ami nagyon univerzálissá teszi. Könnyebb kialakítása (160 kg/m) révén kisebb emelőerő-igénnyel rendelkezik, ám az alacsony tömeg nagyon jó rögtörő-képességgel párosul.

Az Actiflex henger egy jó ár/érték arányú henger, mely mindenféle talajtípusra javasolt. A henger villás kialakítású „küllői” homokos talajon is megfelelő tapadást biztosítanak, és mellette jó visszatömörítő hatással rendelkezik (160 kg/m). Nagy átmérőjű (ø 580 mm), nagy teherbírású, a kaparóknak köszönhetően nem érzékeny az eltömődésre. Különlegessége, hogy henger létére jó keverőhatással bír.

A legújabb típus a hengerek között az Actipress Twin henger. Ez a két sorban elhelyezett U profilú henger hamar közkedvelté vált a gazdálkodók körében. A henger palástjába berakodó talaj biztosítja a megfelelő tapadást. Nagy métersúlya – 250 kg/m – kiváló visszatömörítést biztosít. A henger átmérője – ø 565 mm – nagy teherbírást garantál, és mivel az első tag átfedésben van a másodikkal, így nem érzékeny az eltömődésre. Nem érzékeny a köves területekre sem, minden talajon jól használható. A két hengertag a felfüggesztése révén jól tudja lekövetni a talaj domborzati változásait.

A Kverneland Enduro modellek jelenleg 3.00 és 3.50 m-es kivitelben elérhetőek, 2020 őszétől pedig rendelhető lesz a 4.00, 4.50 és 5.00 m-es változatok is. A modellcsalád jelenleg két változatból áll. Az Enduro és az Enduro PRO. A PRO kivitel különleges henger felfogatása lehetővé teszi, hogy a munka mélységet menetközben a kabinból állítsuk, egészen 35 cm-ig.

Fodor Mihály