fbpx

Könnyebb Karat modell – A függesztett változathoz új, könnyű szállítószerkezet

Írta: Szerkesztőség - 2014 december 15.

A Lemken Karat típusú háromsoros intenzív szántóföldi kultivátorának neve egyet jelent a rugalmas talajműveléssel.

Egyformán alkalmas sekély tarlóhántásra közepes mélységű alapművelésre, sekély magágykészítésre és mulcshagyó talajművelésre is, miközben működtetése jóval gazdaságosabb, mint más gépeké. A Lemken most kifejlesztett egy könnyű szállítószerkezetet, amellyel olyan gazdák is használhatják a Karatot, akiknek a traktorja nem rendelkezik megfelelő emelőkapacitással. Ezzel a költséghatékony megoldással jóval nagyobb napi teljesítmények érhetők el.

A Karat az új szállítószerkezettel munka közben

Hogyan alakíthatjuk át a függesztett gépet féligfüggesztetté? Ez az a kérdés, amit a Lemken mérnökei feltettek, amikor a könnyebb, gazdaságosabb féligfüggesztett Karat-verzió gondolata felmerült. Sok gazdálkodó igényli a nagy, féligfüggesztett gépekkel járó nagyobb munkaszélességet, de más tulajdonságok esetleg nem vonzóak számukra. Az eredmény egy teljesen újszerű, könnyű szállítószerkezet.

A munkaelemek teljesen megegyeznek a függesztett, összecsukható változatéval, a kapasorok közötti távolság (70 cm) kisebb, mint a nehéz féligfüggesztett kultivátoron (100 cm). A szállítókerekek tengelye a munkagép mögött fut. Az eredmény egy olyan könnyű, nem drága féligfüggesztett kultivátor, amely megőrzi a Karat intenzív változatának előnyeit. Az új modell része a gyorscserélős kaparendszer és hét különféle kapatípus, amelyekkel különböző körülmények között végezhetünk talajmunkát, 5 és 30 cm közötti mélységben.

A Karat az új szállítószerkezettel a fordulóban

A könnyű szállítószerkezetes Karat (KTA) 4 és 5 méteres munkaszélességben kapható, jól kiegészíti a könnyű függesztett és a nehezebb féligfüggesztett Karat kultivátorokat. Az új Karat már kapható, túlterhelés elleni biztosítással vagy anélkül.

Marie Ehses