fbpx

SIP gépek a szálastakarmány-betakarítás piacán

Írta: Szerkesztőség - 2014 december 14.

A SIP ma Szlovénia legnagyobb mezőgazdasági gépgyára. Korszerű technikával és technológiával elsősorban a szálastakarmány betakarításánál használatos gépeket gyártják, de választékukban megtalálhatók a szervestrágyaszórók és csőtörő-fosztó gépek is.

A mintegy 60 éve alapított SIP gépgyár központja, fejlesztési és gyártóüzeme Szlovénia szívében, gyönyörű környezetben helyezkedik el. A munkagépek gyártása 2 hektáron, 200 fő közreműködésével, a néhány éve teljesen felújított üzemcsarnokokban történik.

A gyártósorokon bővült a lézervágók és hegesztő robotok sora, kialakításra került a porfestő üzem, átalakult a gyáron belüli teljes logisztika. A SIP célja a teljes megújulással, hogy Európa vezető szálastakarmánybetakarító-gyártójává váljon a jövőben, és termékei a legkisebbtől a legnagyobb üzemekig minden gazdaság igényét kielégítsék.

A SIP-termékek döntő része, több mint 85%-a Európa és a tengerentúl országaiban – Új-Zéland, Ausztrália, Kanada, Kína – talál gazdára, a maradék 15%-ot a szlovén piacon értékesítik.

A munkagépkínálat középpontjában a dobos és tárcsás kaszák, rendterítők és rendképzők állnak. A szálastakarmány-betakarítás gépeit a felhasználók alapján két nagy csoportra oszthatjuk. A professzionális felhasználók a nagy mezőgazdasági területen nagy területteljesítményű gépeket igényelnek, illetve a kisebb, hegyvidéki, nehezen megközelíthető területeken gazdálkodó farmereknél fontos a könnyű gépkialakítás.

A SILVERCUT tárcsás kaszák a legnagyobb igénybevételre lettek tervezve.

A középső felfüggesztésű kaszák hidraulikus terhelésmentesítéssel vannak felszerelve, amely érték akár menet közben is állítható, így elkerülhető a munkagép bepattogása, és megvalósítható a kitűnő talajkövetés.

A tárcsatagok védelme 4 db nyírócsavarral történik, amelyek akadályba ütközés esetén elnyíródnak, megvédve a hajtást és a gerendelyt. Fontos tudni, hogy az elnyíródott csapok a kaszálón 10-15 perc munkával könnyen cserélhetők, és utána gyorsan folytatható a munkavégzés. Nagyobb akadályba ütközés esetén a teljes kasza hátra és oldalirányba automatikusan kitér. Az akadály elhagyása után a kasza visszatér a munkahelyzetbe, nem szükséges a visszatolatás.

A SILVERCUT kaszagerendelye mindkét oldalról megtámasztott, és hátulról extra erősítéssel van ellátva, amivel így kategóriájában az egyik legrobusztusabb kaszát kapjuk. A kések természetesen alaphelyzetben gyorscserélős kialakításúak, és a munkagéphez tartozó szerszám segítségével könnyen cserélhetők. A kaszagerendely kopásnak kitett része nagy kopásállóságú Hardox anyaggal védett, de a gerendely alsó része még tovább védhető extra kopóbetétek felszerelésével.

Szállításhoz a SILVERCUT kasza 1200-ban felhajtható, ami egyrészt csökkenti a kasza szállítási magasságát, másrészt az automatikus reteszeléssel együtt növeli a biztonságot. A fordulókban ez a szállítási reteszelés ütközési pontnak felel meg, és segítségével a megfelelő magasságig emelhető a kasza a traktor függesztőkarok mozgatása nélkül.

A Silvercut tárcsás kaszák front- és hátsó függesztésben 2,7 méter munkaszélességtől, kaszakombinációban akár 9 méteres munkaszélességig érhetőek el. A növényi kultúráknak megfelelően opcióban állítható intenzitású ujjas vagy gumihengeres szársértő is rendelkezésre áll.

A dobos kaszák területén a SIP kínálata a ROTO és a DRUMCUT típus.

A DRUMCUT a tárcsás kaszákkal megegyező robusztus vázzal rendelkezik, és hosszú élettartamot garantál a tulajdonosának. A középső megfogású kasza a rézsűk kaszálására is használható, felfelé és lefelé is 150-ban alkalmas a munkavégzésre. A talajkövetés a hidraulikus terhelésállítással a DRUMCUT esetében is kitűnően megvalósítható, a biztonságról itt is az ütközésvédelem gondoskodik.

A DRUMCUT a takarmány egyenletesebb száradása érdekében ujjas szársértővel felszerelhető. A nagy kopásállóságú Hardox acél a dobos kaszáknál is felhasználásra került, csakúgy, mint a gyorcserélős késrendszer.

A dobos kaszák 2 vagy 4 dobos kivitelben, 1,35 métertől 3 méteres munkaszélességig elérhetők.

A SIP rendterítők SPIDER fantázianévvel kerülnek a piacra. Kínálatuk 2,2 méter munkaszélességtől 15 méter munkaszélességig terjed.

A legkisebb, 2-rotoros gépek a hegyvidéki területek kisebb gazdaságainak ajánlottak. Hazánkban a 4-6-rotoros PRO típusú gépek a legelterjedtebbek, 4,5 m-től 6,8 m munkaszélességig. Ezeken a könnyű, de robusztus gépeken a rotorátmérő 1,3-1,5 méter, ami garancia a kitűnő és egyenletes minőségű rendterítésre.

A SPIDER rendterítők SUPER C rugós ujjakkal szereltek, amelyek ötmenetes rögzítésűek a cső profilú tartókaron. A terítőujjak speciális felfogatása véd törés esetén a rugók elhagyásától. A terítőujjak mindig párhuzamosak a talajra – a belső ujjak rövidebbek –, így a terhelés a rugókra egyenletesebb, jobb a szárterítés, valamint nem sérül a növényi szár.

A SPIDER felfogatása önbeálló, ami kiemelkedően jó traktor- és domborzatkövetést jelent, emeli a munkaminőség szintjét. Igény esetén a felfogatáshoz is szerelhető támasztókerék, amely még tovább növeli a gép talajkövetését. A rotorok támasztókerekei több fokozatban, magasságban és szögben is (opcióban hidraulikusan) állíthatók a táblaszélen végzett tiszta munkához.

A SPIDER rendterítők hosszú élettartamához hozzájárulnak még az alulról is védett rotorok, az olajban futó hajtómű és a szélső forgó részek közötti hajtásátadást biztosító masszív körmös kapcsolók.

A rendképzők piacán a SIP ajánlata a STAR egy- és kétrotoros rendképző, amely 3-8,3 méter munkaszélességben elérhető.

A SIP rotoros rendképző előnyeihez tartozik a rendkívül tiszta rendsodrás, az egyszerű karbantartás és kezelés, valamint a gép optimális talajkövetése. Kis erőigényének köszönhetően munka közben a SIP STAR könnyedén és takarékosan dolgozik.

A rotorok moduláris kialakításúak, a karok egyenként, egyszerűen és gyorsan kiszerelhetők. A karok vezérlése egy nagy átmérőjű, edzett ívpályával történik. A csapágyház a nagyon magas dinamikus terheléseknek is ellenáll. A rotorokon a munkavégzés magassága és szöge egyszerűen beállítható.

A STAR rendképző alapfelszerelésben különleges, tandem kialakítású kerekeken fut, amely SIP-szabadalommal védett. A tandem kialakítás biztosítja az optimális talajkövetést, a nagy munkasebességet, és csökkenti a gép sérülésének veszélyét. A tandem kerekek igen közel helyezkednek el a villákhoz, ami tovább növeli a talajkövetést.

A kétrotoros STAR alkalmas egy dupla rend vagy kettő szimplarend kialakítására. A 700/22 és a 850/26 típusoknál a dupla rend szélessége hidraulikusan állítható. Igény esetén ezek a típusok egy rotorral is képesek dolgozni. A legnagyobb rendképzők szállítókerekei nyomkövető kialakításúak, a fordulókban így tökéletes a traktorkövetés, és lecsökken a forgó szélessége.

A SIP-gépkínálat másik fontos területét a kis- és közepes gazdaságok számára készült szervestrágyaszórók, rendfelszedő kocsik és kukoricacsőtörő-fosztó gépek alkotják, amelyek közül Magyarországon az Orion szervestrágyaszóróból az elmúlt években több is gazdára talált.

Az ORION szervestrágyaszórók széles nyomtáv-kialakításúak, ami lehetővé teszi a biztonságos munkavégzést akár közepes lejtőkön is.

A szóróegység függőleges vagy vízszintes működésű lehet. A T típus 4 függőleges szórótengelyből álló szóróművel van szerelve, míg a TH típus két, széles szórást biztosító szórótányérral rendelkezik, amely egység a szórandó anyagot maximum 24 m szélességben, finoman oszlatja el. A legnagyobb 10-12 tonnás változatok felszereltségéhez tartozik a négyláncos kaparómű, tandem tengely légfékkel és a hidraulikus adagoló-toló zsalu, amely a szórótengelyeket védi a trágyafeltöltéskor. Ez a szórómű leszerelése után a járművön marad, így az ORION pótkocsiként is üzemeltethető.

CÍMKÉK fűkasza