fbpx

BOBCAT – a kompaktrakodó

Írta: Szerkesztőség - 2014 december 13.

A Bobcat az idei évben átadta fennállásának egymilliomodik kompaktrakodóját! Hogy minek köszönhető ez az egyedülálló és páratlan siker a kompaktrakodók történelmében?

A Bobcat mindig nagy hangsúlyt fektetett gépei kiemelkedő minőségére, egyedi technikai megoldásaira, felhasználóbarát kezelésére és minimális karbantartási igényére.

A teljes csapat azon dolgozik, hogy a felhasználók igényeit maximálisan kielégítse, olyan gépeket adjon vásárlóinak, akik örömmel használják azokat, és ennek jutalmául elöregedett Bobcat gépeiket új Bobcat „csúszókra” cseréljék.

Nézzük, mik is azok a Bobcat-specifikus műszaki jellemzők és tulajdonságok, amelyeknek ez a sikertörténet köszönhető!

A Bobcat jelenlegi palettáján 12 gumikerekes és 6 gumihevederes kompaktrakodó található. A kínálatban minden iparág megtalálhatja a számára megfelelő kapacitású gépet. A gyártó több mint 90 saját gyártású adaptert kínál kompaktrakodóihoz, amelyeket kifejezetten a saját gépeire tervezett, hogy kihozza rakodóiból a maximális teljesítményt. Adapterei a gépekhez opcionálisan kapható Delux panel segítségével párosíthatóak, így hidraulikus eszközök esetében a gép számítógépes rendszere automatikusan szabályozza az adapter működtetéséhez szükséges hidraulikaigényt. Ennek köszönhetően a rakodó a legjobb hatásfokkal tud dolgozni az adott eszközzel. A panel biztosítja a kódos, kulcs nélküli indítás lehetőségét is, így a gép nagyobb biztonságban van.

A rakodók opcionálisan emelt hidraulikateljesítménnyel is kérhetőek, aminek köszönhetően nagyobb olajáramot igénylő munkaeszközök is használhatóak a gépekkel.

Vezérlés

A Bobcat a gépek vezérlésében egyedülálló lehetőséget kínál felhasználói számára. A hagyományos és sokak által kedvelt karos-pedálos vezérlésen túl AHC- (menetelés hagyományos vezérléssel, eszközműveletek oldalra billentéssel – minden kézzel), ACS- (a hagyományos és AHC-vezérlés kombinációja – választható funkciókkal) és SJC- (teljes joystick) vezérlés választható.

A multifunkciós SJC joystick további lehetőségeket kínál a gépkezelő számára. A komfortos kezelés mellett elektromos terhelésérzékelő vezérlést, állítható érzékenységet, kormányzás-sodródás kompenzálást és választható ISO- vagy H-vezérlési módozatot kínál. Utóbbinak köszönhetően a gép menetelése vezérelhető egy joystickkal, míg a gém- és eszközműveleteket a másik joystick végzi, illetve egy kapcsolóval áttérhetünk a kettő joystickos menetelésvezérlésre és gém-/eszközvezérlésre.

Komfort, kezelhetőség

A Bobcat rakodók megújult fülkéje több újítás tartalmaz. Ezek kategóriájuk legtágasabb és legkomfortosabb fülkéi.

A kabin túlnyomásos, így a fülkébe jutó por mennyisége jóval kevesebb, mint a hagyományos fülkék esetében. A jelentősen megnövelt üvegfelületek minden irányban egyedülálló kilátást biztosítanak, ami a gép biztonságos kezelésének egyik fontos eleme. A védőrácsozás belülre került, így könnyebb az üvegfelületek külső tisztántartása. A csökkentett zajszint, az állítható ülés, az üléssel együtt vagy külön is állítható SJC-vezérlőkarok, a nagy teljesítményű klímaberendezés, a gondosan elhelyezett befújónyílások, a rádió, a pohártartó, a Jack-dugós csatlakozó, az elektromos csatlakozó, a kézigázkar és a nagy fényerejű külső lámpák mind a komfortos és biztonságos munkavégzést segítik.

Az első ajtón és hátsó ablakon található biztonsági karok elfordításával az üveg könnyen kilökhető, így egy baleset során a fülke beszorult ajtó esetén is könnyen elhagyható.

Erős hajtáslánc

A Bobcat különleges hajtásrendszerének köszönhetően a hajtáslánc karbantartásmentes, feszítést nem igényel, ami jelentősen csökkenti a javításra fordított időt.

A „V”-formájú teljes alvázvédő lemez meggátolhatja a rakodó sáros, laza talajon való fennakadását. A gép nem „ül fel” a padlólemezen, könnyebben ki tudja önmagát billenteni.

Nagy teljesítmény, kompakt méret

A Bobcat kompaktrakodók gondosan megtervezett súlyelosztásának köszönhetően a fordulékonyság mellett a maximális tapadó- és tolóerő, emelési kapacitás és ásási teljesítmény is biztosított.

A gyors ciklusidő csökkenti a rakodási időt, ami gyorsabb munkavégzést vagy nagyobb mennyiségű anyag mozgatását teszi lehetővé adott időn belül. A típusok nagy része vertikális emelőszerkezettel készül, ami tovább csökkenti a rakodási időt, és lehetővé teszi a gépek emelési magasságának maximális kihasználását.

A hidraulika-rendszer csökkentett csatlakozási és elosztási pontokkal rendelkezik, aminek köszönhetően csendesebb működés és gyorsabb hidraulikateljesítmény érhető el. A segédkörök a gém belsejében futnak védetten, a hidraulikus gyorscsatlakozó pedig egy védett tömbösített rendszeren keresztül juttatja el az olajat a munkaeszközhöz.

A különleges kialakítású, szabadalommal védett hűtőrendszer nagy hűtési teljesítményt nyújt. A fentről szívott friss levegőt egy könnyen nyitható és tisztítható hűtősoron átjuttatva kétoldalt fújja ki a rendszer.

A gépek kialakításakor az elsődleges szempont az egyszerű használat és gyors munkavégzés, ami növeli a hatékonyságot.

Egyszerű karbantartás, kevesebb állásidő

A rendelkezésre állás maximalizálása növelheti a termelékenységet. A Bobcat rakodókat úgy építették, hogy minél kisebb legyen a karbantartási igényük, és a szokásos karbantartási pontok könnyen hozzáférhetőek legyenek. A motortérbe benézve látható, hogy minden szűrő, folyadék és kenőanyag beöntő nyílása és az egyéb alapvető elemek könnyen elérhetőek. A zsírzási pontok egyszerűen kezelhetőek.

A Bobcat kompaktrakodók nyújtotta előnyök valódiságát mi sem bizonyítja jobban, mint az egymilliomodik gép gazdára találása!

A DM-KER Kft., mint a hivatalos hazai Bobcat márkaképviselet, lehetőséget biztosít a gépek kipróbálására. Újonnan vásárolt kompaktrakodója mellé pedig 3 év vagy 4000 üzemóra garanciát ad ajándékba.

Simon Norbert

www.dmker.hu

CÍMKÉK bobcat