fbpx

Az apácák megtanulják kezelni a Bobcat rakodógépet

Írta: Fodor Mihály - 2022 március 31.

Miután több mint két évszázadon át a csehországi Prága központjában, a vár melletti Hradzsin téren lévő kolostorban éltek, a karmeliták rendje új otthonba költözött a Prágától keletre fekvő Drasty faluba.

Bobcat, Terezka
Terezka nővér gyorsan megtanulta a Bobcat 773-as rakodógép kezelését.

A drasty-i ingatlan 1305-ig visszanyúló gazdag történelemmel rendelkezik, de amikor a nővérek 2018-ban odaköltöztek, meglehetősen leromlott állapotban volt. Ennek ellenére a nővérek azóta keményen dolgoztak azon, hogy egy új kolostorkomplexumot alakítsanak ki belőle, amely a helyi közösség lakóit szolgálja majd. Az apácák különböző technikákat alkalmaztak a céljuk eléréséhez, többek között egy 1997-es Bobcat 773-as kompakt rakodógépet, amelyet saját maguk tanultak meg kezelni.

A 773-as rakodógép, mint sok más ilyen korú Bobcat gép, robusztus felépítésének és rendszeres szervizelésének köszönhetően még mindig jó állapotban van, és bőven alkalmas a kemény munka elvégzésére. A gép tulajdonosai nem használták rendszeresen a gépet, és szívesen kölcsönadták a nővéreknek használatra. Az apácák alapkonfigurációban, kanállal és raklapvillákkal felszerelve használják az anyagok szállítására a telepen.

Bobcat, Sára
Sára nővér is kezeli a Bobcat rakodógépet.

A 25 éves Bobcat rakodógép vezetése intuitív

Milada nővér, a rend tagja ismertette a Bobcat rakodóval végzett építési munkálatokat: „Amikor megvásároltuk a területet Drastyban, rengeteg szemét volt rajta és benőtték az öreg fák. Mivel tudtuk, hogy nem lesz elég pénzünk az egész udvar rendbetételére, úgy döntöttünk, hogy saját magunk vagy önkéntesek segítségével végezzük el a munkát. Hamar rájöttünk, hogy ezekhez a nehéz kezdeti munkákhoz gépekre és berendezésekre van szükségünk, ezért néhányan megtanultunk traktort vezetni, láncfűrészt vagy bozótvágót használni, és a Bobcat rakodógépet kezelni. Ez utóbbi már a kezdetektől fogva sokat segített nekünk, amikor nehéz anyagokat kellett mozgatnunk, különösen a nagy fatörzseket. Később a téglákat, földet, követ tartalmazó raklapok szállítására használtuk, valamint a rét parkosításához és az erdei parkban lévő utak kavicsozásához.”

„Kezdetben, amikor gépekre volt szükségünk, gépkezelőkkel együtt szereztük be őket. De hamar rájöttünk, hogy néhányat magunk is tudunk működtetni, ezért úgy döntöttünk, hogy megvesszük vagy béreljük a gépeket, és magunk kezeljük őket. A Bobcat rakodógépet hosszú távra kölcsönkaptuk, és Terezka és Sára nővéreink a költözésünkkor, miután megújították a jogosítványukat, rájöttek, hogy már csak egy lépés választja el őket attól, hogy olyan gépeket kezeljenek, mint a Bobcat.” – mondta.

Bobcat, apácák
Apácák restaurálják a magtár galériarendszerét.

Terezka nővérnek a Bobcat rakodóval való munka tetszett a legjobban

„Tetszik a Bobcat rakodógép nagyon egyszerű, intuitív kezelése, és az, hogy sokféle feladatra használható, amit itt el kell végezni. Kiválóan alkalmas bármilyen nehéz anyag szállítására, hogy ne kelljen kézzel, talicskával cipelnünk. A nehezebben megközelíthető helyekre is eljuthatunk vele, és nagyon hasznos a különböző tereprendezési és szintezési feladatokhoz, amelyek közül sokat már elvégeztünk a géppel. A rakodógép rengeteg időt és energiát takarított meg nekünk” – zárja mondandóját Terezka nővér, aki a legtöbbet használta a rakodót.

Fokozatos átalakulás

Az apácák úgy döntöttek, hogy az eredeti épület a Hradzsin téren, a prágai vár közelében, ahol laktak, túl zajos volt, és nem nyújtott elég helyet, ezért a Drastyba költözéssel sokkal több helyük van, beleértve egy sokkal nagyobb kertet is, és közelebb kerültek a természethez és a közösséghez.

A zárdakomplexum rekonstrukciója fokozatosan történt. 2020 márciusában az apácák megnyitották a Manor House-t, amely ideiglenes szállást biztosít számukra, és a későbbiekben a látogatók fogadóhelye lesz. Tavaly októberben egy építőipari vállalat a nővérekkel kötött szerződés értelmében megkezdte az új kolostor és templom építését. Ezt követte a nővérek és önkéntesek hároméves munkája, amellyel a birtok földjét és erdejét készítették elő az építkezéshez.

kolostor
Légi felvétel a drasztyi kolostoregyüttesről

A romoktól egy új kulturális és spirituális központig

A kármelita apácaközösség Drastyban nehéz feladat előtt áll. Már eddig is sok mindent elértek, de még nagyon sok munka áll előttük. A cél az, hogy a komplexum építésével úgy haladjanak előre, hogy az a látogatókat és az apácákat a lehető legjobban szolgálja. „Hisszük, hogy ez a Prága külterületén lévő, egykori leromlott állapotú birtok egy nagyon jól megközelíthető spirituális és kulturális központ lesz, ahol mindenki, akinek szüksége van rá, megőrizheti emberségét és lelkiségét, és ahonnan újult erővel távozhat a mindennapi élethez” – zárja gondolatait Milada nővér.