fbpx

Az AGCO Gleaner® a 2023-as modellévvel ünnepli 100. évfordulóját

Írta: GÉPmax-2022/IV. lapszám cikke - 2022 augusztus 11.

Jövőre gyártástörténetének egy évszázados jubileumát ünnepli az AGCO Gleaner arató-cséplőgép.

 „Az első önjáró betakarítógéptől az innovatív S9 Super Series kombájnokig a Gleaner biztosítja azt a megbízhatóságot és tapasztalatot, amelyre az észak-amerikai gazdálkodók számíthatnak” – mondta Matt LeCroy, az AGCO Corporation észak-amerikai marketingigazgatója. „Egy évszázadot eltöltöttünk azzal a céllal, hogy a lehető legjobb kombájnt építsük a mezőgazdasági termelők számára. Alapvető kompetenciánkhoz való hűségünk lehetővé teszi számunkra, hogy magasabb termelékenységet, jobb gabonaminőséget és költséghatékonyabb berendezéseket kínáljunk. Izgatottan várjuk, hogy megünnepeljük ezt a fontos mérföldkövet a régi és új Gleaner-rajongókkal, miközben megnyílik a 2023-as modellév felszereléseinek értékesítése.”

Gleaner kombájn
A Gleaner kombájnok jelenlegi sorozata a Baldwin testvérek hagyományait folytatja – fotó: https://www.gleanercombines.com/

A BETAKARÍTÁSI IGÉNYEK KIELÉGÍTÉSE A KEZDETEKTŐL

1923-ban Curtis, Edwin és Ernest Baldwin kifejlesztette a Gleaner kombájnt, hogy a betakarítást hatékonyabbá, kevésbé munkaigényesebbé és élvezetesebbé tegye a gazdálkodó számára. Az önjáró betakarítógép feltalálása előtt legfeljebb 12 fős személyzetnek kellett a gabonát vágni, kötözni, csépelni és zsákolni a tároláshoz. A Baldwin fivérek, akik Kansas központjában gazdálkodtak, és egyéni betakarítási csapatot vezettek, felismerték, hogy ezek a folyamatok egy géppel kombinálják a termelékenységet, illetve a gazdasági előnyöket.

Gleaner kombájn
Az iparágban vezető betakarítási élményt kínál ügyfeleinknek – fotó: https://www.gleanercombines.com/

A Baldwin testvérek innovatív megközelítése a minőség, a kényelem és az egyszerű dizájn terén továbbra is minden 1923 óta gyártott Gleaner kombájn vezérelve marad. A Gleaner ma is a gazdálkodóközpontú tervezésével feszegeti a termékminőség határait. A Gleaner kombájnok túlzott tervezés nélkül kínálják azokat az innovációkat, amelyekre a gazdáknak szüksége van a termelékenység, a sokoldalúság és a legmodernebb kényelem érdekében. Az olyan funkciók, mint a Natural Flow™ keresztirányú rotorrendszer egyenletesebb anyagáramlást biztosít, és kiküszöböli az eltömődést magas nedvességtartalmú és zöld szárú növények betakarítása során.

Gleaner kombájn
A Gleaner kombájnok továbbra is középvonalba szerelt fülkével és hátsó motorelhelyezéssel rendelkeztek – fotó: https://www.gleanercombines.com/

A nagy átmérőjű rotorok és az állandó osztású spirális lapátok nagyobb kapacitást biztosítanak, és minimalizálják a szemveszteséget a maximális termelékenység érdekében. Ezenkívül a Gleaner vezetőfülkéket úgy tervezték, hogy a gazdálkodók kényelmét biztosítsák a szántóföldön töltött hosszú napok során. Az AGCO Gleaner® márka jövőre ünnepli egyévszázados jubileumát. A 2023-as modellév a gazdálkodóközpontú innováció és az egyszerű betakarítási tapasztalatok 100 éve előtt tiszteleg.

Gleaner kombájn
A 2023-as modellév a gazdálkodóközpontú innováció és az egyszerű betakarítási tapasztalatok 100 éve előtt tiszteleg – fotó: https://www.gleanercombines.com/

AZ INNOVÁCIÓ ÉS A FEJLESZTÉS ÉVSZÁZADA

A Gleaner folytatta a kombájnok kialakításának fejlesztését. A Gleaner kombájnok voltak az elsők, amelyek közvetlenül a vágószerkezet után helyezték el a keresztben elhelyezett cséplőrotort. Ez a kialakítás egyenletesebb cséplést eredményezett, és nagyobb tisztítási felületet tett lehetővé egy kompaktabb gépben. A Gleaner kombájnok továbbra is középvonalba szerelt fülkével és hátsó motorelhelyezéssel rendelkeztek, míg abban az időben a konkurencia a balra helyezett fülkét és a jobbra, mellé épített motort preferálta. Annak érdekében, hogy nagyobb hatékonyságot és termelékenységet biztosítson, hogy lépést tartson a változó mezőgazdasági folyamatokkal, a Gleaner bemutatta az első 12 soros kukoricacső-törő adaptert.

Gleaner cséplőrendszer
A Natural Flow™ keresztirányú rotorrendszer egyenletesebb anyagáramlást biztosít – fotó: https://www.gleanercombines.com/

SPECIÁLIS BETAKARÍTÁSI TAPASZTALATOK

A Gleaner kombájnok jelenlegi sorozata a Baldwin testvérek hagyományait folytatja. Az S9 Super Series jobb gabonaminőséget állít elő kevesebb erőfeszítéssel és a költséghatékony ráfordítással. A teljesen hegesztett váz és az erőátvitelt biztosító alkatrészek intelligens használata az S9 Super Series-t az egyik legkönnyebb és leghatékonyabb kombájnná teszi kategóriájában. A Natural Flow processzor nagyon jó gabonaminőséget biztosít, míg a nagy kapacitású magtartályok optimális termelékenységet tesznek lehetővé.

„A Gleaner kombájn egyszerű és áttekinthető kialakítása, amelyet az elmúlt évszázad során finomítottak, az iparágban vezető betakarítási élményt kínál ügyfeleinknek” – mondta LeCroy. „Az, hogy a kombájnokat úgy tervezzük, hogy azok megfeleljenek a mezőgazdasági termelőknek, lehetővé teszi, hogy a Gleaner a lehető legtöbbet nyújtsa a kényelmes kezelés és a megbízhatóság tekintetében. A 100. évfordulónk ünneplése során továbbra is a mezőgazdaság jövője felé tekintünk, és továbbra is olyan kombájnok tervezésére összpontosítunk, amelyek megfelelnek a holnap gazdálkodói igényeinek.”

Farkas Imre