fbpx

Az orosz és ukrán gépek is jönnek

Írta: Kristóf Imre - 2022 augusztus 11.

„Gazdáktól-gazdáknak” címmel rendezték meg az V. Kirovec Napot Gyomaendrődön. Az orosz gyártású Kirovec traktorok és az ukrán Technopol munkagépek kiállítása mellett olasz precíziós gépekkel bővítette kínálatát a Kond-Coop Kft.

Kirovecek versenye

A nagy erejükről híres Kirovec traktorok gyorsulási versenye is színesítette a Békés megyei Gyomaendrődön megtartott mozgó- és állógépek bemutatóját. Elsőként a Kirovec K-742-es, 12,8 literes, 428 lóerős traktort, és a szintén orosz Promagro gépgyár félig függesztett nehézkultivátorát nézhették meg munka közben az érdeklődők. A mosonmagyaróvári Kühne gépgyár 7,2 méteres munkaszélességű, V elrendezésű vontatott nehéztárcsája, majd az orosz Promagro 6,6 méteres munkaszélességű rövidtárcsája is jó minőségben forgatta be a tarlót a bemutatón. A talajművelő gépeket ezúttal is a Kond-Koop Kft. által forgalmazott Kirovec traktorok húzták meggyőző erővel.

Kirovec traktor munka közben
Kirovec traktor munka közben

– Nagyrészt az egyszerű üzemeltetés miatt szeretik a gazdák a Kirovec traktorokat. Az alacsony szervizigényük miatt is népszerűek, de a kedvező fajlagos üzemanyag-fogyasztásuk sem elhanyagolható, és természetesen az erejük, ami a döntő – nyilatkozta lapunknak Trabach Botond, a Kond-Koop Kft. értékesítési vezetője.

Trabach Botond a Kond-Koop Kft. értékesítési vezetője
Trabach Botond a Kond-Koop Kft. értékesítési vezetője

Új gépként debütált

A precíziós gazdálkodás, a vegyszercsökkentés és a kényelmes fülke előnyei kerültek szóba az olasz Grim Maxi 10-es bemutatóján. Az 1,8 méter hasmagasságig emelhető, 4500 literes tartállyal, 28 méteres légzsákos kerettel szerelt önjáró permetezőgép nagy előnye, hogy fúvókánkénti szakaszolásra képes.

Grim Maxi 10 önjáró vegyszerező
Grim Maxi 10 önjáró vegyszerező

Szintén precíziós gazdálkodásra alkalmas gép az olasz DCM 18-tól 36 méter munkaszélességig gyártott műtrágyaszórója, melyet isobus vezérléssel, klikkes rendszerű szórólapátokkal és súlymérőrendszerrel is szereltek fel.

Sukov és Technopol gépek

A talajművelőgépek kínálatban szerepelt még a cseh SUKOV gépgyár függesztett 4+1 fejes váltvaforgató ekéje, valamint az ukrán Technopol cég 6 méter munkaszélességben dolgozó száraprító hengere és küllőskapája is. Ez utóbbi a biogazdálkodók számára egy elengedhetetlen eszköz, de egyre népszerűbb a konvencionális gazdálkodók körében is, jól használható cserepesedés ellen, illetve mechanikai gyomirtónak is kiváló.

Technopol küllőskapa
Technopol küllőskapa

Covid, majd a háború

– A korábbi években a covid nehezítette a bemutatót, az idei évben pedig a háború, de álljuk a sarat, az orosz Kirovec traktorok és az ukrán Technopol növényápolási gépek behozatala is gördülékenyen működik. Nincs semmilyen fennakadás, a gépeket ugyanúgy meg lehet vásárolni, mint a korábbi években – tette hozzá Trabach Botond, a Kond-Koop Kft. értékesítési vezetője.

Fotók és videó: Horizont Média/Kristóf Imre