fbpx

Megbízhatóság és kedvező ár/érték arány

Írta: GÉPmax-2021/V. lapszám cikke - 2021 október 31.

Immár négy éve, hogy újra gazdagítják a törzscsuklós nehéztraktorok hazai piacát a Kirovec erőgépek. Trabach Botondnál, a Kond-Coop Kft. kereskedelmi vezetőjénél a legújabb Kirovec traktorokról és a márka hazai fogadtatásáról érdeklődtünk.

 

– Miért döntöttek a Kirovec traktorok forgalmazása mellett, és hogyan kerültek kapcsolatba a szentpétervári traktorgyárral?

– 20 éve foglalkozunk szántóföldi növénytermesztéssel Békés megyében, a Körösök Völgyében. 2016-ban a talajművelési feladatokra egy nagy vonóerejű, egyszerű felépítésű, kedvezőár/érték arányú, megbízható törzscsuklós nehéztraktort kerestünk gazdaságunkba. Így került a látókörünkbe a Kirovec K7 traktor akkori generációja. A Kirovec traktorok híresek itthon a kimagasló vonóerejükről, amelyet a korábbi K-701 alapozott meg. Mivel hazánkban akkor nem volt forgalmazója, így a szomszédos országok disztribútorain keresztül próbáltuk megvásárolni az erőgépet, de azok közvetlenül a gyártóhoz, a szentpétervári Kirovec traktorgyárhoz (Peterburgsky Traktorny Zavod JSC) irányítottak bennünket igényünkkel. Innen vásároltuk meg az első Kirovec K-743 traktort, amellyel nagyon kedvező tapasztalatokat szereztünk. Az erőgép megbízhatóan, költséghatékonyan, kimagasló hatásfokkal teljesített a Békés megyei kötött területeken. A gyárral folyamatosan tartottuk a kapcsolatot, megosztottuk velük tapasztalatainkat, és kölcsönösen arra az álláspontra jutottunk, hogy elérhetővé tesszük a többi magyar gazdálkodó számára is a Kirovec traktorokat.

 

Trabach Botond Kirovec
Trabach Botond kereskedelmi vezető és a Kirovec K-742 M Premium traktor

 

– Mikor kezdték el a forgalmazást, és milyen volt a fogadtatás a gazdák részéről, amikor a kiállításon találkoztak a Kirovec erőgépekkel?

– A második Kirovec traktor beszerzésével egy időben, 2017-ben kezdtük meg a hazai bevezetését. A kiállításokon való bemutatkozáskor a gazdák érdeklődése igen magas fokú volt. Lenyűgözték őket a traktor paraméterei, értékelték egyszerűségét. Nagyon sokan a régi K700/701 utódjaként tekintenek az új Kirovec traktorokra, emlékeznek az elődök kimagasló vontatási képességeire.

 

– Mennyi traktor sikerült eddig értékesíteni, mely típusokat, és milyen arányban?

– Eddig tíz gépet értékesítettünk, amelyből hét darab a nagyobb K7 szériából, míg 3 a kompaktabb K4, illetve K5 sorozat tagjai voltak. Eddig szinte csak a keleti országrészben sikerült a gépeket értékesíteni, de idén már munkába állítottuk az első Kirovec erőgépet a Dunántúlon is.

 

Kirovec K742M
A Kirovec K-742M Premium traktor

 

– Röviden bemutatná a K-7M és K-5 sorozatot?

– A Kirovec K-742M Premium traktort azoknak a nagyüzemeknek ajánljuk, akik a talajmunkákhoz a konkurens nyugati modellektől egy sokkal kedvezőbb ár/érték arányú törzscsuklós nagytraktort szeretnének alkalmazni. A két éve bemutatott K-7M generációban 428 LE teljesítményű, energiatakarékos (205 g/kWh), magas nyomatékú (max. 2 000 Nm), 12,82 literes, korszerű, hathengeres Mercedes Benz dízelmotor szolgál erőforrásul, amely1 800 f/min névleges fordulatszámú.

 

Kirovec K742M
A K-742M Premium típusban 428 LE teljesítményű, energiatakarékos, magas nyomatékú, korszerű, hathengeres Mercedes Benz dízelmotor szolgál erőforrásként

 

Az erőátvitelről egy automatizált sebességváltó gondoskodik (16F/8R) négy tartományban, tartományon belül terhelés alatt kapcsolható hidraulikus sebességváltással, a tartományok közötti váltás pedig elektro-pneumatikus rendszer segítségével történik. A KOMANDPOST-3 rendszer a teljes sebességváltó kényelmes és egyszerű vezérlését teszi lehetővé, egy kartámaszba épített, multifunkciós joystick segítségével. A K-7M széria erősebb T-400 futóműveket kapott, amelyek immár 27%-kal magasabb teljesítmény továbbítására is képesek. Extrém terepviszonyok esetén önzáró No-Spin differenciálművek lehetnek a segítségünkre. A mellső hajtott tengely a Kirovec traktorokon régóta jól bevált, félelliptikus, laprugós felfüggesztéssel kapcsolódik a vázhoz. Az előző generációhoz képest számos ponton továbbfejlesztették a kabint, így még jobban kielégíti az ergonómiai igényeket.

 

Kirovec fülke
Új világosabb színt kapott a fülkebeltér

 

Vidámabb, világosabb belső színt kapott a vezetőfülke, amelynek fokozták szigetelését, így 10 dB-lel csökkent a zajszint. Kényelmes, légrugós SIBECO vezetőülés, illetve biztonsági öves pótülés is rendelkezésre áll. Különböző feszültségű elektromos és USB csatlakozók is elérhetők, továbbá a kabint összesen 8 darab LED munkalámpával szerelték fel. A nagyméretű, fűthető külső visszapillantó-tükrök elektromosan állíthatók. A traktor üzemi jellemzőiről a fülkeoszlopba épített új, többfunkciós kijelző és a kormányoszlopba épített LCD kijelzős monitor ad tájékoztatást. A traktor gyárilag Trimble Autopilot előkészítéssel rendelkezik, és ezzel felszerelve is lehet rendelni az erőgépet.

 

Kirovec K-525 Premium
A Kirovec K-525 Premium traktor

 

A 250 LE-s K-525 traktor egy alacsonyabb teljesítményű törzscsuklós erőgép, amely ugyanazzal a vezetőfülkével rendelkezik, mint nagyobb testvére. A K-7M-hez képest mozgékonyabb, kompaktabb méretű, így egy közepes méretű gazdaság számára ideális a talajművelési feladatok megbízható ellátására.

 

Kirovec traktor tárcsa
A Kirovec K-742 M Premium traktor, Promagro rövidtárcsával munkában

 

– Milyen a kapcsolat a gyárral, információcsere, háttérszolgáltatás, alkatrészellátás tekintetében?

– Komolyabb alkatrészekre eddig nem volt szükség, mivel az eddig eladott Kirovec erőgépek rendkívül megbízhatóan üzemelnek. A fontosabb alkatrészekből raktárkészlettel is rendelkezünk, de folyamatos a kapcsolattartás, illetve az üzemeltetési tapasztalatokról az információcsere a gyártóval. A hazai kiállításokra is ellátogatnak a gyár képviselői, hogy személyesen is információt cseréljenek a magyar gazdák felhasználói igényeivel kapcsolatban. A traktorgyárnak fontosak a magyarországi üzemeltetési tapasztalatok, hiszen ezeket később a következő generációk fejlesztésénél kamatoztatni tudják. A szervizellátást cégünk saját, jól képzett szakemberei végzik az egész ország területén.

 

Alima-Bis
Alima-Bis pótkocsi és trágyaszóró

 

– Két-három mondatban rátérne arra, hogy a Kirovec traktorok mellett milyen más termékeket kínálnak?

– Az orosz Technopol munkagépei közül száraprítót, szántóföldi kultivátort és növényápoló gépeket, a Promagro nehéz talajművelő gépeit (rövidtárcsa, nehézkultivátor), továbbá a cseh Sukov váltvaforgató ekéit kínáljuk. A lengyel Alima-Bis választékából pótkocsikat és trágyaszórógépeket ajánlunk a hazai felhasználóknak. Az orosz KRMZ-től a fixkamrás hengeres bálázót, homlokrakodót és a hozzá tartozó adaptereket érhetik el választékunkban. A KRMZ termékek 30–40 százalékkal olcsóbbak, mint nyugati konkurenseik, konstrukcióban viszont megfelelő színvonalúak. Idén újabb gépcsaláddal, az olasz Grim önjáró permetezőkkel a növényvédelemhez is korszerű, kedvező ár/érték arányú eszközöket kínálunk. A gépeket piaci bevezetés előtt hazai körülmények között próbáltuk ki. Amelyiknél úgy ítéltük meg, hogy megfelelnek a honi igénybevételnek, azokkal bővítettük kínálatunkat.

 

Farkas Imre