Szántóföldi bemutató Túrkevén Väderstad-országjárás 2020-ban

A svéd gyár hazai leányvállalata – a járványveszély átmeneti csökkenését kihasználva – úgy döntött, hogy megtartja szokásos, nyárközepi országjáró bemutatósorozatát. Mi az utolsó előtti helyszínen, Túrkevén vettünk részt a rendezvényen, több mint száz érdeklődő gazdával egyetemben.

Máté Csaba, a svéd gyártó hazai leányvállalatának területi képviselőjének köszöntője után a Väderstad a Cultus 300, a Carrier 500, a Carrier XL 525, a TopDown 400 és az Opus 400 munkagépeket használat közben mutatta be, a Rapid 400S, Tempo F6 vetőgépeket és az NZ Aggressive 600 kombinátort pedig állógép-prezentáció során mutatták be.

CULTUS: TALAJLAZÍTÁS AZKÁR 25 CM MÉLYSÉGIG

A 3-4 méter munkaszélesség-tartományban rendelhető Cultus 300-400 erőteljes kapái képesek a talaj akár 25 cm mélységig történő meglazítására. A tágas vázszerkezet lehetőséget ad nagy mennyiségű szármaradvány bekeverésére. A Cultus mindazok számára kitűnő választás, akik tartós kialakítású, kiváló munkaminőséget produkáló szántóföldi kultivátort keresnek. A Cultus a sekély tarlóhántástól a 25 cm mély alapművelésen át a magágykészítésig különféle munkafolyamatokban használható. A munkamélység a traktorfülkéből hidraulikusan állítható minden függesztett modellen. Ennek köszönhetően a Cultus változó talajtípusokon is minőségi munkavégzést garantál.

A Cultus kapáit nagy napi teljesítmény melletti hosszú élettartamra tervezték. Duplarugós terhelésük 450 kg erőhatás esetén nyit, ami garanciát jelent az állandó munkamélységre. A kapák rugóinak önbeálló központi eleme és a rögzítőcsavarok kúpos perselyezése rendkívüli tartósságot kölcsönöz az egységnek. A duplarugós biztosítás megvédi a vázat a kemény erőhatásoktól, így megsokszorozza az élettartamot.

 

Väderstad Carrier 500

 

CARRIER: TÁRCSÁS TALAJMŰVELÉS ULTRASEKÉLYTŐL MÉLYMŰVELÉSIG

A Carrier alapművelésre és magágykészítésre egyaránt kiválóan használható, tárcsás talajművelő eszköz. A mellső művelőeszközök, a tárcsák, valamint a tömörítőhengerek széles választékának köszönhetően a Carrier képes megbirkózni a modern talajművelés összes kihívásával, az ultrasekélytől a mélyművelésig. Csökkenthetjük vele a szükséges menetszámot, így az egy hektárra eső művelési költséget is, ugyanakkor a lehető legjobb csírázási és kelési feltételeket teremti meg a soron következő növényállomány számára. A Carrier 420-820 450, valamint 470 mm-es TrueCut tárcsával is rendelhető. Mindkét tárcsatípus képes a morzsás talajszerkezet kialakítására. A 450 mm-es tárcsatípus enyhe csipkézettsége igen sekély művelés esetén is intenzív talajművelést eredményez. A 470 mm-es TrueCut tárcsák nagyobb csipkéi megnövelt vágóélet jelentenek, így a talajba hatolás garantált, a növényi maradványok aprítása is nagyobb hatásfokkal történik.

A CrossCutter Disc megbízhatóan teljesít repcetarlón, valamint takarónövények állományának felszámolásában is, emellett komoly hatékonysággal dolgozik tarlómunkákban és szántott talajok elmunkálásában. A Väderstad sajátos összecsukási mechanizmusának köszönhetően a Carrier 420-820 gyorsan szállítási helyzetbe állítható, a munkaeszköz szállítási szélessége nem haladja meg a 2,5 métert.

A Carrier XL 510 vagy 610 mm átmérőjű tárcsákkal szerelhető fel. Az 510 mm-es tárcsák körüli nagyobb hely egyben nagyobb átömlési keresztmetszetet is jelent, míg a 610 mm-es tárcsával elérhető nagyobb munkamélység különösen nagy mennyiségű szármaradvány, például kukorica esetén előnyös.

TOPDOWN: A SOKOLDALÚ SZÁNTÓFÖLDI KULTIVÁTOR

A TopDown 300-900 nagy teljesítményű szántóföldi kultivátorok az egymenetes, sekély, valamint a mélyebb alapművelés lehetőségét egyaránt kínálják. A munkagép sokoldalúságának bizonyítéka, hogy a legkülönbözőbb termőhelyi feltételek mellett is kiváló munkaminőségre és páratlan teljesítményre képes. A különböző művelősorok kombinációjának köszönhetően a TopDown csökkenti a talajművelés menetszámát, ez költségcsökkentést eredményez, emellett elősegíti a talajnedvesség veszteségének csökkenését is.

A két sorban, 12,5 cm osztásban lévő tárcsák sekélyen megvágják a felső talajréteget, finom szerkezetet hozva létre, ugyanakkor a 27 cm osztásban lévő kapák bekeverik a szármaradványt, és meglazítják a talajt akár 30 cm mélységben. Az utolsó zónában a tárcsás rögrendezők, valamint a lezáró hengersor gondoskodik a talaj egyengetéséről és lezárásáról. A kiváló minőségű, svéd, V55 típusú acélból készült, edzett tárcsák intenzíven aprítják és keverik be a felszíni szármaradványt.

Mivel a TopDown több munkaműveletet végez egy menetben, akár magágyminőséget alakíthat ki. A kevesebb menetszám által megóvható a talajnedvesség, csökkenthető a talajterhelés mértéke, és nagyobb napi teljesítmény érhető el, ami nem közömbös a munkacsúcsok idején.

 

Väderstad TopDown 400

 

OPUS KULTIVÁTOR: ROBUSZTUS ÉS SOKOLDALÚ

Az Opus 400-700 szántóföldi kultivátorok akár 30 cm mélységig is képesek a talaj átművelésére. Nagy mennyiségű szármaradvány bedolgozására képesek, mérsékelt vonóerőigény mellett.

A három sorban és 27 cm osztásban lévő kapák intenzíven meglazítják a talajt 30 cm mélységig vagy akár még mélyebben is az ún. DeepLoosening kések alkalmazásával. A kapákra eső 700 kg terhelés változó termőhelyi adottságok mellett is garantálja a precíz mélységtartást. A munkaeszköz egyes elemei, a tárcsatartó karok, a kapák, a hengeregység, ellenállnak a működés közben fellépő nagyfokú erőhatásoknak.

Minden Väderstad-kultivátort az egyedi kialakítású MixIn késszárral szereltek fel. A kapák által megvágott talaj egy körív mentén felfelé csúszik, majd előrefelé mozog, miközben a kapák – földet érve – ismét átkeverik a talajt. Mindez azt jelenti, hogy egyetlen munkamenet kétszeres talajművelő és szármaradvány-bekeverő hatással bír. A szármaradvány egyenletesebb bekeverése sokkal intenzívebb kelést eredményez.

Az Opus hengersorának tömörítő hatása több fokozatban változtatható. Száraz évjáratban a gép súlya a hengersorra terhelhető, ugyanakkor nedves talajon a hengeregység oly mértékben tehermentesíthető, hogy csak saját súlyával nyomja meg a felszínt. Szélsőségesen csapadékos évjáratban a hengeregység kiemelhető vagy szükség szerint le is vehető.

Változó talajkörülményekhez alkalmazkodva a gépkezelőnek lehetősége nyílik arra, hogy a rögrendező tárcsák munkájának intenzitását akár milliméter precizitással, menet közben is beállítsa.

 

Fodor Mihály

 

 

 

Carrier kultivátor magágykészítés mezőgazdaság országjárás szántóföld szármaradvány talajlazítás talajművelés tarlóhántás vaderstad