fbpx

Állattartás, igényre szabva

Írta: GÉPmax - Hirdetés - 2020 október 20.

Az állattartás körülményeit meghatározzák az európai szabványok, de nem csak az esetleges szankciók miatt számít az állatok jólléte. A jószággal végzett gördülékeny munka és a termelékenység fokozása is lehetséges, ha megfelelő körülményeket teremtünk.

Általánosságban elmondható, hogy minden haszonállatnak más igénye van, amely szem előtt tartása nemcsak az állat, hanem a gazda érdeke is. Mivel negyedikek vagyunk a világon az egy főre eső brojlercsirkehús-fogyasztásban, érdemes részletesen foglalkozni a baromfitartással, de a Frisomat felkészültségének köszönhetően más haszonállatok elhelyezése sem jelenthet gondot.

 

 

Technológia az állatok szolgálatában

Fontos tisztázni, hogy a nálunk tapasztalható csirkefogyasztási igényt nem lehet csak szabadtartású technológiával tenyésztett csirkékkel kielégíteni, ahhoz ugyanis egy nagyvárosnyi területre lenne szükség. Azt viszont megteheti a gazda, hogy az állatok természetes viselkedésének megfelelő körülményeket biztosít – ebben nagy segítségére lesznek a Frisomat állattartó csarnokai. Baromfik esetén az acélcsarnokok áthidaló megoldást jelentenek a nagybani állattartás számára: a fedett, az állatok egészségének védelme érdekében rendszeresen tisztított és almozott, tágas kifutóban megvalósítható a mélyalmos tartás.

A Frisomat-csarnokok épülésekor a szakemberek az olyan részletekre is ügyelnek, mint a szellőztetés, almozás vagy a takarítás gördülékennyé tétele. Az acélcsarnokok fala ellenálló, a sima felületnek köszönhetően könnyen tisztán tartható. Mivel a nagy gazdaságokban a csirkéknek tágas térre van szükségük, ennek biztosítása költséghatékonyabb és egyszerűbb egy gyorsan telepíthető, könnyűszerkezetes, bővíthető acélcsarnokban, mint bármely más építési technológia esetén.

Az állatok ellátását az automatizált etető- és itatóberendezések biztosítják: a Frisomat csarnokai egyszerűen gépesíthetők, a berendezések pedig könnyen karbantarthatók. Az állatok szakszerű mozgatása a közlekedőfolyosók, az akár járművek fogadására is alkalmas szekcionált kapuk kiépítésével oldható meg.

 

 

Optimális megoldások

A hosszú távon gondozásmentes építmények az állomány növekedésével tovább bővíthetők. Zalaváron épített a Frisomat egy Sigma típusú, 22 fokos tető-dőlésszögű baromfitelepet, amelyben már meg is kezdhették a szárnyasok nevelését. A 3 méter magas, 16 méter széles, és 93 méter hosszú, automata etető-itató- és szellőztetőberendezésekkel ellátott építmény tágas és biztonságos otthont nyújt a csirkéknek, a 80 milliméteres szendvicspanelek pedig gondoskodnak arról, hogy az időjárás viszontagságai ne éreztessék hatásukat a telep lakói számára. Nemcsak hazánkban, hanem külföldön is nagy az érdeklődés a kedvező megoldás iránt.

 

 

A Rol Big Poland vadonatúj csirkenevelő-telepének tervezésekor teljes egészében a Frisomat horganyzott szerkezetű acélcsarnokára esett a választása. A létesítmény 2 darab 25 m széles, 41 m hosszú épületből áll, ami sokezer állat egyidejű elhelyezésére alkalmas. Mivel az optimális tenyésztési körülményekhez szabályozott hőmérséklet és megfelelő szellőzés szükséges, az energiatakarékos megoldáshoz a Frisomat kiváló minőségű, hőszigetelő szendvicspanelek beépítésével járult hozzá. A megfelelő levegőminőség biztosítása érdekében a homlokzatokon légbeejtő nyílásokat, valamint szellőzőventillátorokat építettek be. Az új baromfinevelő-teleppel a Rol Big optimalizálhatja a tenyésztési folyamatot, sőt a csarnok minimális karbantartási költségei is hozzájárulnak a gazdaság nyereséges és fenntartható üzemeltetéséhez.

További információt a Frisomat oldalán talál.