fbpx

Egészen döbbenetes számok jönnek a mezőgéppiacról

Írta: Kohout Zoltán - 2022 május 05.

Hát igen, ha jók a terményárak, akkor a gazdák kinyitják a pénztárcát… A hatalmas forgalom továbbra is döntően 10 nagy cég kezében van.

eszköz

A járvány se számított

Annak ellenére, hogy a tavalyi évben megrázta a gazdákat a covid-járvány, továbbá kivezették a Növekedési Hitelprogramot (NHP), a magyarországi gazdaságok soha nem látott mennyiségű pénzt költöttek el a gépkereskedésekben.Maga a növekedés mértéke is lélegzetelállító: míg 2020-ban 256 milliárd forintot költöttek a gazdák mezőgazdasági gépekre és alkatrészekre, tavaly a végösszeg meghaladta a 304 milliárd forintot is. A minden korábbit felülmúló eredmények annak ellenére születtek, hogy darabra kevesebbet vásárolnak a magyar gazdák, de értékre persze többet – írta nemrég az Agrárágazat. A megoszlás egyébként úgy alakult, hogy 233 milliárdot fordítottak a géppark megújítására – ez 21 százalékkal több mint a 2020-as –, 72 milliárd forintot költöttek alkatrészekre, ami 14 százalékos növekedés a korábbi évhez mérten.

ábra

Sosem látott árak is segítettek

A nagy vásárlási láz döntően az Európai Uniótól kapott támogatások és az állami pályázati források mellett a terményáraknak volt köszönhető. Igaz, hogy ezzel párhuzamosan az inputanyag-kiadások, az energiaárak is nőttek, de azért olyan búza-, kukorica-, repce- és szójaárakat még sosem láttunk, mint tavaly (és idén). Az Agrárágazat idézi az Agrárközgazdasági Kutatóintézetet, amely emlékeztet arra, hogy a jövőbeli kilátásokban nagy szerepük lesz a szállítási, gyártási és alkatrészellátási nehézségeknek.

Traktor, munkagép, öntöző, permetező – ezeket vettük tavaly

A mezőgazdasági termelők továbbra is az erőgépek beszerzésére költöttek leginkább: a gépberuházások összértékének majdnem 60 százalékát ez tette ki. A traktorok 35, a gabonakombájnok 11 százalékos részarányt képviseltek. Traktorból a 2020-ashoz képest 330-cal több, 3383 új kelt el, főleg az 50-100 LE-s könnyű univerzális és a 141-190 LE-s „farmmindenes” kategóriából.

diagram

Élénkült, és a korábbi évekhez hasonlóan változó képet mutatott a mezőgazdasági munkagéppiac. Legnagyobb darabszámban (6050) a különböző talajművelő gépekre volt igény, melyekből 18 százalékkal nőtt az értékesítés 2020-hoz mérten. Szárzúzókból, tárcsás talajművelőkből és sorközművelő kultivátorokból vásároltak a legtöbbet a gazdák. A gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránti igény 8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értékesítést, és 11 önjáró gyümölcsbetakarítót is üzembe állítottak. Tápanyag-kijuttató gépekből 16, vetőgépekből 22 százalékkal volt nagyobb az eladás, mint egy évvel korábban. Vetőgépekből a legtöbbet a szemenkénti vetőgépekből értékesítettek (517 darab), 19 százalékkal többet, mint 2020-ban. A sorvetőgépekből 33 százalékkal többet adtak el tavaly, mint a bázisidőszakban. A növényvédő gépek iránti kereslet 9 százalékkal haladta meg 2020. évit. A piacra került 1270 növényvédő gépből 929 függesztett, illetve vontatott, míg 58 önjáró szántóföldi permetezőgép, 170 pedig ültetvénypermetező volt. Az öntözőgépek eladása jelentősen növekedett, 9,7 milliárd forint nagyságrendben telepítettek lineáris, körforgó rendszerű, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket 2021-ben, míg 2020-ban 5,8 milliárd forint értékben.

3 cégé a piac fele!

Érdekesség még, hogy továbbra sincs nagy változás a piacot ellenőrző cégek koncentrációjában. A mezőgazdaságigép- és eszközértékesítések 70 százalékát 10 cég bonyolította le 2021-ben is (akárcsak korábban). Ráadásul a három legnagyobb vállalkozás az összes magyarországi mezőgép-eladás 54 százalékát adta 2021-ben.

FOTÓK: Illusztráció (Horizont Média/archív; Kohout Zoltán)