fbpx

Nagy rekordot várnak az elemzők a mezőgépek piacán

Írta: Kohout Zoltán - 2022 január 30.

Szép lenne a 300-zal kezdődő szám is, de a 320 milliárd sem lesz rossz. Főleg, ha azt vesszük, milyen kihívásokkal néztünk szembe tavaly…

Csak rövid megtorpanást okozott az NHP kivezetése

Várhatóan nem áll meg 300 milliárd forintnál a mezőgazdasági gépek forgalmazása a tavalyi évre vonatkozóan. Az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője szerint akár a 320 milliárdot elérő, valóban elképesztő rekord is benne van a „levegőben”. Fórián Zoltán ezt azok után vetíti előre az Agrárágazatban megjelent elemzésében, hogy az AKI adatai szerint 2021 első kilenc hónapjában a mezőgazdasági egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 160 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket a géppark megújítására. Bár a gazdák-gazdaságok kevesebb darabot vásároltak, mint korábban, de értékben többért, így a forgalom 16 százalékkal haladta meg a 2020-as eladásokét. Fórián Zoltán hozzáteszi: a géppiac megérezte az NHP végét, de csak rövid időre torpant meg.

traktrok
Nagyon mennek… (Fotók: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Kösz, EU, megyünk felfelé!

A mezőgépek piaca a magyar gazdaság egyik legstabilabb, leginkább kiszámíthatóan növekvő szegmense. Ez döntően az Európai Unió támogatásainak köszönhető, amely pályázatokkal segíti a gépparkok korszerűsítését. A számok is ezt mutatják. A mezőgazdasági gépek eladása a nagy gazdasági világválság utáni új EU-s ciklus elejétől fogva, 2014-ben kapott igazán lendületet. Akkor 160 milliárd forint fölé nőtt a forgalmazott gépek-alkatrészek összege. Aztán 2017-től megint folyamatos volt a növekedés. 2019-ben pedig minden addiginál többet, 236 milliárd forintot tett ki, majd ezt követte a 2020-as rekord negyedbillió, azaz bő 250 milliárd forintos végösszeggel. Mindez a járvány emberekre, logisztikai ellátási láncokra gyakorolt negatív hatásai ellenére valósult meg.