fbpx

Zöld hullám: ha így műveled a talajod, áldás lehet az átok

Írta: GÉPmax-2022/I. lapszám cikke - 2022 január 31. -Hirdetés

Az elmúlt év olyan felemásra sikeredett… Volt, aki nagyon jó évet zárt, és olyan is, aki kevésbé. Átlagosan jó volt a mezőgazdasági termelés, csak hát tudjuk, hogy az átlag nem esik jól annak, aki alulról szenvedte el. Sokszor, sok helyen csak egy kis eső már „életeket” mentett, és akár rekord közeli termést is hozhatott. Nézzünk most új összefüggések mögé a jó talaj, a hatékony talajművelés terén!

Terrano 4.3 GX
Terrano 4.3 GX

Zöld hullám: ha kijön a matek, nincs gond

A hosszú téli estéken az internetet böngészve vagy akár éppen a gazdatársakkal beszélgetve sokszor szóba kerülhet az új zöld hullám. A széndioxid kvóta egyik oldalról átkos baromságnak tűnik, másik oldalról áldásos lehetőségnek. Egy olyasminek árat szabni, ami megfoghatatlan, az olyan, mint a kriptovaluta. Elsőknek kell ott lenni, akkor tudunk belőle profitálni. Az autógyárak fizetnek a termelőknek a kvótáért, akik egész jó summát tehetnének zsebre, ám ehhez figyelni és adaptálódni kell. A káoszt mennyire tudjuk a mezőgazdasággal befolyásolni?

Nagyon sok városi lakosnak, laikusnak a mezőgazdaság a fekete bárány. A tehenek metánt bocsátanak ki, a földműveléssel széndioxid keletkezik, és a termesztés folyamán, hogy minél több embert tudjunk táplálni, kell a műtrágya és a növényvédő szer – na, ezekkel meg mérgezik a fogyasztót!

Ezért az erős zöld hullám rá szeretne kényszeríteni Európára olyan törvényeket, amelyek első hallásra nagyon erősnek tűnnek. Mivel azonban ők vannak többségben, így el kell kezdeni a termesztési technológiákat átalakítani. Kevesebb műtrágya, kevesebb növényvédő szer, valószínűleg kevesebb termés, valószínűleg magasabb árak. Amennyiben a matek év végén stimmel, nincs gond. A felvásárló többet akar fizetni, mert egészségesebben akar élni, meg lehet csinálni. Gondoljunk csak vissza: 20-30 évvel ezelőtt milyen szereket használtak a mezőgazdaságban, manapság legtöbb sehol nincs.

Így lehet egyre könnyebben célt érni

A talajművelést megreformálva, átalakítva, új technológiák alkalmazásával mindjárt tudjuk csökkenteni a széndioxid-kibocsátást. Sőt, még plusz jövedelemhez is juthatunk. A mulcsos technológiáról már mindenki hallott, nagyon sokan így is művelik földjeiket – egy kis „tuninggal” már ott is lehetünk, ahová mennünk kell.

NoTill vetés közvetlenül a takarónövénybe
NoTill vetés közvetlenül a takarónövénybe

Amennyiben még nem egészen vagyunk alkalmasok a no-till-re, akkor egyelőre ne is erőltessük! A mulcsos technológiával is nagyon sokat el lehet érni. A sekély tarlóhántás és a felszínen a szalma egyenletes terítése az első lépés. Minél sekélyebben végezzük a tarlóhántást, annál jobb.

Sekély tarlóhántás, tökéletes szalma takaró
Sekély tarlóhántás, tökéletes szalma takaró

A Terrano GX-nél a MulchMix kaparendszerrel már 5 cm mélyen teljes átfedésben, teljes munkaszélességben tudunk tarlót hántani. A kapaszáron a szárnyak kétféle magasságba szerelhetők. Az egyenlőtlen talajfelszínt egyengetni kell, ezután tudunk csak igazán sekélyen dolgozni. A legtöbb helyen a régi szántások nyomai még mindig látszanak. Ott a vakbarázda és a bakhát. Ezeken igen nehéz első menetben sekélyen dolgozni. Néhány év alatt azonban ki lehet vasalni a földeket. Rézsút megyünk, a kultivátor földet visz magával, a bakhát tetejét elhúzza, és a földet lerakja a barázdába. Így egyre könnyebb lesz elérni a célt.

Ezért bűn és veszteség eladni a szalmát!

A sekélyműveletnél is azonban olyan intenzíven dolgozzunk, hogy a szalmából kirázzuk a kihullott magokat, hogy ezek a földbe bekeverve mielőbb kicsírázzanak!

A csavart kapaszár következtében továbbra is könnyen vontatható a Terrano
A csavart kapaszár következtében továbbra is könnyen vontatható a Terrano

A szalmatakaró alatt még a legmelegebb nyári napon is jóval hűvösebb van, mint a csupasz felszínen. Ezért halálos vétek eladni a szalmát, és „bioerőműben” elégetni. Azért a szalmamennyiségért, amit levittünk róla, kevesebb pénzt kapunk, mint amennyiért az ellenértékű műtrágyamennyiséget meg tudnánk vásárolni.

A vídeás szárnyak a kapanyélen kétféle magasságba állíthatók
A vídeás szárnyak a kapanyélen kétféle magasságba állíthatók

Szerves anyagot vittünk el a földről, amit majd szervetlennel pótlunk. A föld extrémen felmelegszik, és 40 fok felett megáll az élet. Annyira kiszárad, hogy a csírázáshoz már nincs elegendő nedvesség és majd, amikor jön csapadék, vagy mélyebbre kerültek a magvak, akkor fognak csírázni. Nagyon sok mindent fel lehet sorolni, hogy miért ne szállítsuk el a földről a sárga aranyat.

Így lesz magágy-minőség a művelés végén

A Terrano sekély- és mélyművelés után is jól tömörít. Az egyik legújabb henger a SteelFlex és a dupla RingFlex. A talajművelésnél mindig arra kell törekedni, hogy amikor elmentünk a földről, akkor közel vetőmagágy-minőséget hagyjunk magunk mögött.

Terrano 4.3 GX sekély de nintenzív
Terrano 4.3 GX sekély de intenzív

A SteelFlex kötöttebb talajokra alkalmas, az SD henger vág, aprít mélyre tömörít, a RingFlex pedig aprít, és sekélyen egyenget.

SteelFlex henger mélyre tömörít, aprít és teríti a földet
SteelFlex henger mélyre tömörít, aprít és teríti a földet

A dupla RingFlex nyitottabb, így a lazább föld könnyebben befolyik a hengerbe, apróra morzsálja és szétteríti. Minél apróbb morzsás a talajfelszín, annál jobb, természetesen nem kell hamuvá sem művelni. Az apró morzsás jól lezárja a felszínt, így kisebb a levegőcsere.

A henger mögötti gereblye szalmát egyneget és a vetőmagágy készítésnél még egyenletesebb lesz a felszín
A henger mögötti gereblye szalmát egyenget és a vetőmagágy készítésnél még egyenletesebb lesz a felszín

A hengerek mögött jó, ha van egy gereblye is. Ez a gereblye a szalmaterítésben tud segíteni. Azt látni a földeken, hogy 6 m széles vágóasztal felett már nehézkes a szalma visszajuttatása oda, ahonnan azt levágtuk. Amennyiben az aratásban még szeles is az időjárás, majdnem lehetetlen ez a feladat. Ebben tud segítségünkre lenni a gereblye. Az is igaz, hogy ha szárközépig hagyott tarlóval van gondunk, akkor picit többet kell állítani, munkát ad majd nekünk.

Talajvédelem? Kevesebb input és költség? Van megoldás!

Egyre többen egészségesebben szeretnének élni. Folyton azt hallani, hogy a mezőgazdaság iparosodásával kezdődően egyre több vegyszermaradvány is bekerül az emberi szervezetbe. Vissza kellene térni a gyökerekhez. De vajon vissza tudunk-e térni oda, ahonnan elindultunk?

Tudja-e még egyáltalán valaki, hogy hol is van az?

Az egészségesebb növények termesztése egészségesebb talajjal kezdődik. Az egészségesebb talaj azt jelenti, hogy él a föld, és minden gomba és baci ott van, dolgozik. Amennyiben egészséges a talaj, egészségesebb növények is fejlődnek, és lehet, hogy kevesebb növényvédő szerrel is jól megleszünk. Magyarországon még olyan helyzetben vagyunk, hogy majdnem minden megterem (szemben az észak-európaiakkal), így a hosszabb vetésforgót alkalmazva egyből előnyhöz is juthatunk. Egy jól megtervezett vetésforgó azt jelentheti, hogy kevesebb gyomirtó és gombaölő szert használhatunk. Egyre többen kísérleteznek növénytársításokkal is, ahol a szinergiahatásokat lehet kihasználni.

Kevés szármaradvánnyal borított felszínhez elég az LD kapa
Kevés szármaradvánnyal borított felszínhez elég az LD kapa

…de tudunk is földet előállítani

Szóval, megfordítható-e a megfordíthatatlannak tűnő? A kevesebb vegyszer-felhasználás érdekében mechanikus gyomirtást végzünk, levegőt viszünk a talajba, de ez megint csak földveszteséggel jár. Azonban a mezőgazdaság tud is földet előállítani.

A henegerek elé szórjuk a takarónövény vetőmaot
A hengerek elé szórjuk a takarónövény vetőmagot

Ezt kevesen művelik, de van, akinek sikerül. Mit kell ehhez tenni? Takaró- vagy zöldítőnövényeket kell termeszteni! Minél több a csapadék, annál egyszerűbb. De mit csináljunk mi, ha folyamatoson csapadékhiányról beszélünk? Minél magasabb a föld humusztartalma, annál több nedvességet is tud megtartani – ezt is tudjuk. Mégis nagyon sok termelőnek átok a zöldítés.

Terrano és Partner gépkapcsolat
Terrano és Partner gépkapcsolat

Mindenki a saját területein kell kitapasztalja, hogy melyik az a takarónövény-keverék, ami a legkevesebb nedvességet veszi ki a talajból, de a legnagyobb humuszképződést hozza. A rendszerbe valahol előbb-utóbb bele kell nyúlni. Érdemesebb minél előbb! A Terrano-val már a tarlóápolással egy menetben el lehet vetni a takarónövényeket, azonban ebben az esetben tényleg a legmelegebb időszakra tettük a vegetációt. Amennyiben az alapművelést időben picit előrébb hozzuk, akkor egyidőben tudjuk végezni a talajművelést, a vetést és „extrém” esetben a műtrágyázást is, ugyanis a Partner tartálya segítségével ki tudjuk juttatni a műtrágyát, és a MiniDrill-el a takarónövényt.

LD Plusz vídiás keskeny kapa
LD Plusz vídiás keskeny kapa
A mély és keverő talajművelésnél a szárnyakat hagyjuk otthon
A mély és keverő talajművelésnél a szárnyakat hagyjuk otthon

Kapufa – vagy új út

Hány milliárd főt tudunk ellátni? Az új zöld hullám megálmodói szerintem nem gondolkodtak el ezen. Hamarosan elérjük a 10 milliárd embert. Az is igaz, hogy ez nagy boom nem Európából jön. Az is igaz, hogy lassan „mindenütt” forrong a föld lakossága. Sok helyen meg elég hamar elég forró lesz a talpuk alatt a föld, hogy meginduljanak a népvándorlások. A fenntarthatóságot is szem előtt tartva biztos, hogy változtatni és változni kell, mert ha nem, akkor kapufa…!

A talajművelésben még mindig nagyon sok lehetőség rejlik. Többek között a Terrano segítségével is tudunk változni és változtatni, sőt, ha kell egy új úton elindulni.

Szász Zoltán