fbpx

Lassan jönnek fel a hevederes traktorok a piacon

Írta: Kohout Zoltán - 2022 május 06.

Megjelenésükkor nagy jövőt, gyors térhódítást jósoltak a gumihevederes járószerkezetű mezőgazdasági erőgépeknek. Ezt agrotechnológiai és agrárpolitikai érvek egyaránt erősítették. Az előnyeik kétségkívül meggyőzőek, de itthon egyelőre nem látszik, hogy nagy lendületet venne az eladás.

gumihevederes traktor

Kíméli a talajt, kevésbé szomjas

A régebben lánctalpas, ma gumihevederes traktorok sok tekintetben jó választ adnak a modern agrotechnológia kihívásaira. Elsősorban a talajkímélő művelésben jutnak szerephez. A hagyományos kerekekkel szemben egyik előnyük a nagy felfekvőfelület, ami jelentősen csökkenti a talajtaposást, a talajszerkezet további rongálását. Ugyancsak a talaj és a futófelület nagyobb volta eredményezi, hogy kisebbek a csúszás, a szlip – vagyis kevesebb a felesleges hajtás, ami értelemszerűen komoly üzemanyag-megtakarítással jár. Ugyancsak érv a hevederes járószerkezet mellett, hogy az ilyen traktor vontatási hatásfoka jobb, ami szintén kevesebb hajtóanyagot jelent.

A méret számít

Ugyanakkor ez a technológia ma még meglehetősen költséges. Kis- és középgazdaságok körében aligha jelent gyorsan megtérülő beruházást egy 80-120 milliós ilyen erőgép beszerzése. Ezek elterjedését a gazdaságok utóbbi években tapasztalható koncentrációja mozdíthatja elő.

gumihevederes traktor

13-17 darab kel el 70-117 millióért

Magyarországon egyébként 2018-ban 14 darab gumihevederes járószerkezetű traktort vettek átlag 85 millió forintos áron, összesen szűk 1,2 milliárdért. A következő évben, 2019-ben többet, 17 darab ilyet vásároltak a hazai gazdák, összesen szintén 1,2 milliárdért, azaz átlagosan 70 millióért, aztán 2020-ban egy kicsit ugrott az ár. Az akkor megvásárolt 13 hevederes traktorért már szűk 1,4 milliárdot, azaz átlagosan 107 milliót kellett fizetni. Tavaly nagy rekordok születtek a mezőgazdasági gépek forgalmazásában. Ennek részeként csúcsot a hevederes traktorok eladása is – legalábbis értékben. darabra ugyanannyit adta el a kereskedők, mint 2019-ben, azaz 17-et, de az érték már jócskán meghaladta a 2 milliárd forintot, azaz átlagosan 117 milliót fizettek a gazdák egy ilyen erőgépért.

Fótók: Illusztráció (Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)