fbpx

A legjobb önjáró szecskázót kerestük, amit a John Deere-ben találtunk meg

Írta: GÉPmax-2022/II. lapszám cikke - 2022 április 01.

Az AGROPRODUKT Zrt. megközelítőleg 4000 hektáron állít elő tömegtakarmányt szarvasmarha- állományának kiszolgálására. A betakarításhoz nagyteljesítményű, megbízható gépet kerestek. A John Deere 9700i önjáró szecskázóját választották, amely már egy teljes szezont dolgozott. A megelégedésüket mi sem bizonyítja jobban, minthogy a következőt is megrendelték.

John Deere szecskázót
A 9700i összkerékhajtású, így nincs előtte akadály

„EHHEZ A MENNYISÉGHEZ IGYEKEZTÜNK A LEGJOBBAT VÁLASZTANI”

Pápa és vonzáskörzetének meghatározó agrárvállalata az AGROPRODUKT Zrt., melynek központi irodájában beszélgettem Knoll Péter műszaki ágazatvezetővel. Szó esett arról, hogy miért épp a John Deere márkára, azon belül pedig a 9000-es szériára esett a választásuk. A műszaki paraméterek ismertetésében Szimeiszter Ádám, a KITE Zrt. gépértékesítője is segítségünkre volt. Mielőtt azonban az önjáró szecskázóra tértünk volna, megkértem Knoll Pétert, mutassa be cégük tevékenységét.

Szimeiszter Ádám, a KITE Zrt. gépértékesítője és Knoll Péter, az AGROPRODUKT Zrt. műszaki ágazatvezetője
Szimeiszter Ádám, a KITE Zrt. gépértékesítője és Knoll Péter, az AGROPRODUKT Zrt. műszaki ágazatvezetője

– Az AGROPRODUKT Zrt. három telephelyen, összesen 3200 Holsteinfríz tejelő szarvasmarhát, valamint az utánpótlásra 3200-3400 növendék üszőt tart. A legnagyobb, ihász-zsigmondházai telep (1600 tejelő és 2000 növendék) tömegtakarmányát tavaly teljes egészében az új JD 9700i silózóval készítettük el. A két kisebb telepünk Csót-Újmajorban, illetve Marcalgergelyiben található.

Az ihász-zsigmondházai telephelyen tavaly egy új, 60 állásos körforgó rendszerű fejőház kezdte meg működését. Hazánkban ez az első olyan körforgó rendszerű fejőház, amely részben automatizált, ugyanis a fejést követően a tőgy utófürösztését már robot végzi.

Szántóföldi növénytermesztést 8000 hektáron végezzük, melynek elsődleges feladata az állatállomány megfelelő minőségű és mennyiségű tömegtakarmányának ellátása, továbbá vetőmagüzemünk részére az alapanyag-előállítás.

Évente közel 32 000 tonna (3200 vagon!) kukoricaszilázst, olaszperjéből és lucernából pedig nagyságrendileg 17 000 tonna szenázst készítünk. Ennyi állat részére a tömegtakarmány előállítása komoly feladat, melyben kulcsfontosságú eszköz az önjáró betakarítógép. Jól meg kellett tehát gondolnunk, hogy milyen szecskázót választunk.

Az Active Fill Control automatán pozicionálja az ürítőtornyot a szállítójárműhöz
Az Active Fill Control automatán pozicionálja az ürítőtornyot a szállítójárműhöz

AZ ELSŐ BIZONYÍTOTT, ÉRKEZIK A MÁSODIK ÖNJÁRÓ SZECSKÁZÓ

– A valóban nem mindennapi feladat elvégzésére a John Deere 9700i önjáró szecskázóját választották. Mi alapján tették le emellett a voksukat?

– A korábbi, két darab 15 éves önjáró szecskázónkat kívántuk lecserélni. A gépbeszerzést komoly piaci elemzés előzte meg, miközben a legújabb technológiák megismerésére is nagy hangsúlyt fektettünk. Célunk volt a korábbi gépek nagy teljesítményének megtartása, valamint a tömegtakarmány minőségének javítása. Nálunk egy önjáró szecskázónak évente silónak nagyságrendileg 1500 hektár, szenázsnak pedig 800 hektár területet kell betakarítania. Napi teljesítményigényünk silókukoricában 1200-1500 tonna betakarítása.

Több márka önjáró szecskázóját tekintettük meg, végül a John Deere 9700i-t találtuk az igényeinknek legmegfelelőbbnek. A döntésünket a KITE Zrt. megbízható alkatrészellátása, szervizháttere is befolyásolta. A gép specifikálását Szimeiszter Ádám is végigkísérte, de Kiss Sándor, a KITE Zrt. gépkereskedelmi üzletágának kereskedelmi igazgatóhelyettese is sokat segített abban, hogy a számunkra legmegfelelőbb opciókkal érkezhessen a telehelyünkre. Ez 2021 tavaszán meg is történt.

A betakarítást két gépre alapozzuk. Magyarországon ilyen teljesítménykategóriájú önjáró szecskázó kevés dolgozik. Először azért egyet vásároltunk, hogy letesztelhessük teljesítmény és munkaminőség tekintetében. Azt, hogy a John Deere önjáró szecskázó kiválóan vizsgázott, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a másodikat is megrendeltük a KITE Zrt.-től, ráadásul ugyanazzal a felszereltséggel, mint az elsőt.

A 9700i terményadagoló és -aprító rendszerének hajtása
A 9700i terményadagoló és -aprító rendszerének hajtása

„CSAK” TESZI A DOLGÁT

– Említette, mennyire fontosnak tartják az önjáró szecskázó teljesítményét. Mit érdemes tudni a 9700i motorjáról?

– A gyártó 24,2 literes Liebherr V12 motorral szerelte a 9700i szecskázót, amely igen tekintélyes, 790 lóerő teljesítményre képes. A motor nyomatékrugalmassága a „V” elrendezés végett kiváló. Volt olyan nap, amikor 1540 tonna szecskát küldött a telepre a gép.

Nagyon jó megoldásnak tartjuk a szecskázó ProDrive automata sebességváltóját is, ahol két fokozat közül választhatunk: munka-, illetve vonulási sebességtartomány. A 9700i összkerékhajtású, így nincs előtte akadály.

– Milyen adapterrel érkezett a John Deere önjáró szecskázója?

– A szálas takarmányok betakarításához a 3 méter munkaszélességű John Deere 639-es rendfelszedő adaptert választottuk, melynek kiváló a talajkövetése, rendfelszedési minősége és a teljesítménye, miközben a beállítása egyszerű.

Még a széles és vastag rendet is hibátlanul felszedi. Soha nem torlódott fel az anyag még heterogén anyagállománynál sem.

A kukorica betakarításához pedig Kemper 390-es vágóasztalt vásároltunk, a KITE szakembereinek javaslatára, a helyi adottságainkhoz illesztve. Nem bántuk meg, hiszen tökéletesen dolgozik, gyönyörű a vágásképe, ennél sem torlódott be egyszer sem az anyag. Az adapter a két oldalán elhelyezett tapintóérzékelők segítségével az adapter jól leköveti a talajt.

HATÉKONY TERMÉNYÁRAM, ÁTLAGON FELÜLI EREDMÉNY

– Hogyan értékelik mindazt, ami a gép belsejében történik?

– Négy behordóhenger található az önjáró szecskázóban, amihez kértük az opcionális kő- és fémdetektort is. Ez azonnal megállítja a behordóhengereket idegen tárgy észlelése esetén.

A behordóhenger-csillapítót is jó megoldásnak tartjuk, ugyanis amikor a gép változó sűrűségű rendeket szecskáz, rendszer kiegyenlíti a terményréteget. Ez biztosítja az egyenletes behordást és az állandó szecskahosszt. Fontos megemlíteni, hogy a 48 késes szecskázódob minden terményhez használható, nem kell cserélgetni.

Szemroppantás tekintetében silózásnál nagyon fontos a szecskahossz, szilázsnál pedig a roppantottság mértéke. Az XStream DuraLine XCut szemroppantót választottuk a géphez, ami 50 százalékos fordulatszám-különbségre képes. Így nemcsak megroppantja, de megtépi és töri is a kukoricaszemeket. Az idei tömegtakarmányunk CSPS-értéke a laborvizsgálat eredménye alapján 71 százalékos. A szemroppantottság kiváló, meghaladja az országos átlagot.

A KÉNYELEM ÉS A TECHNOLÓGIA IS ADOTT A NYUGODT KONCENTRÁLÁSHOZ

– Gyakran előfordul, hogy nyújtott műszakban kell dolgozni az önjáró szecskázóval, ami a gépkezelőt is megterheli. Hogyan járul hozzá a 9700i fülkéje a biztonságos munkavégzéshez?

– A 9700i tökéletes formatervezésű, ergonomikus fülkéje csendes, amelyben minimális a holttér, a kezelőszervek pedig jól kézre állnak. Önjáró szecskázók esetében a kabin is sarkalatos kérdés, hiszen a gépkezelőnek nemcsak a 9 méter széles adaptert kell szemmel tartania, figyelemmel kell lenni a táblákon megtalálható épített műtárgyakra és a szecskázó mellett haladó szállítójárműre is. Mindezt a napi műszak során folyamatosan, ami eléggé megterhelő. Ezért választottunk olyan opciókat, amik megkönnyítik a gépkezelő munkáját.

Ilyen az Active Fill Control, ami automatán pozícionálja az ürítőtornyot a szállítójárműhöz. A torony 210 fokban fordítható akár előre irányban is, ami szintén megkönnyíti a kezelő munkáját. A kukoricabetakarításra tervezett RowSense rendszer is a kényelmet szolgálja, ami az adapterre szerelt tapogatócsápokat használja a sorok pozíciójának érzékeléséhez. A tapogatók jelei egy szögszenzorhoz kerülnek, és a kerekek automatikusan úgy kormányozódnak, hogy a betakarítógép precízen haladjon a sorban. A jövőben tervezzük az AUTOTRAC automata kormányzás beépítését is a szecskázókba.

Volt olyan nap, amikor 1540 tonna szecskát küldött a telepre a gép
Volt olyan nap, amikor 1540 tonna szecskát küldött a telepre a gép

ALACSONY KARBANTARTÁSI IGÉNY, SZERELŐBARÁT MEGOLDÁSOK

– Üzemelési költség tekintetében hogyan értékelik a John Deere önjáró szecskázóját?

– A gép üzemanyag-fogyasztásával elégedettek vagyunk, fajlagos teljesítményre vetítve alacsonyabb a felhasználásunk, mint a korábbi időkben.

Naponta, munkakezdés előtt elvégezzük el az előírt karbantartást, üzem- és kenőanyag-utánpótlást. Ilyenkor letisztítjuk a gépről az előző napi munkavégzés során rárakódott szennyezőanyagot, kitisztítjuk a levegőszűrőt és a hűtőberendezést is. A gép kenőanyag-utánpótlása központi zsírzón keresztül történik, így annak feltöltése is napi rutin részét képezi.

A gép jól szerelhető, habár bízunk benne, hogy erre sokáig nem lesz szükség. A gyártó a szemroppantóhoz beépített egy darut, a behúzó hengersorok pedig csuklópántos megoldással lefordíthatók a gépről, leegyszerűsítve a késcserét és karbantartást.

A gép minőségét csak tovább fokozza, hogy a szecskázó anyagcsatornájának összes eleme DuraLine kopóbetétekkel felszerelt, amik biztosítják a maximális kopásállóságot.

Nemcsak márkaválasztással és típussal, de az opciók kiválasztásával is elégedettek vagyunk. Sikerült igényeinkre szabni a John Deere önjáró szecskázóját. Hisszük, hogy hosszú éveken át szolgálják gazdaságunkat, a legnagyobb megelégedésünkre.

Csomor Zsolt