fbpx

A DLG újdonságokat díjazó bizottsága egy arany- és 39 ezüstérmet ítélt oda

Írta: Szerkesztőség - 2019 november 19.

A nemzetközi mezőgazdasági műszaki ágazat vezető innovációs díjára ebben az évben 291 új terméket nyújtottak be. A DLG újdonságokat díjazó bizottsága egy aranyérmet és 39 ezüstérmet ítélt oda. A nyertesek az Agritechnica 2019 keretében vehették át a díjakat.

AZ AGRITECHNICA 2019 INNOVÁCIÓS DÍJ ARANYÉRMESE:

▪eAutoPower sebességváltó és intelligens e8WD rendszer John Deere Walldorf GmbH & Co. KG (13. csarnok C40 stand) Közös fejlesztés a JOSKIN S.A. vállalattal, Belgium

A mezőgazdasági traktorokban több mint 20 éve alkalmaznak hidrosztatikus-mechanikus teljesítményelágazással működő, fokozatmentes sebesség‑váltókat. A traktoron vagy a függesztett munkagépeken található nagyobb teljesítményigényű villamos hajtások‑hoz (ventilátor, sűrített levegő/klímakompresszor stb.) eddig kiegészítő generátorokat szereltek fel. A John Deere új 8R nagytraktorok számára készült eAutoPower sebességváltó jelenleg az első elektromos-mechanikus teljesítményelágazással működő sebességváltó a mezőgazdasági gépgyártásban. Technikailag teljesen lemondtak a hidraulikus egységről (szivattyú/motor), helyette két villanymotort használnak fokozatmentes beavatkozó elemként. A villanymotorokat úgy méretezték, hogy nemcsak a hajtóművet látják el, hanem emellett a külső fogyasztók számára akár 100 kW elektromos teljesítményt is szolgáltathatnak. Az így megvalósítható traktor-munkagép villamosítást a Joskin vállalattal közösen kifejlesztett hígtrágya-kijuttató rend‑szer segítségével mutatják be, ahol a háromtengelyes hígtrágyatartály két tengelyét elektromosan hajtják meg. A traktor oldaláról az elektromos teljesítményág integrációja jobb sebességváltó-hatékonyságot és alacsonyabb karbantartási költségeket eredményez. Ezen túlmenően, az elektromos teljesítmény csökkenésével a külső elektromos komponensek számára „megcsapolhatók” a teljesítményelágazással működő sebességváltó-rendszerekben bizonyos működési pontokon fellépő meddőteljesítmény-áramlások, ami tovább javítja az összhatékonyságot. A hígtrágyatartály egyik tengelyhajtásával kombinálva a gyakorlati használat során többek között nagyobb a vonóerő, kisebb a csúszás és jobb a nyomvonalkövetés a lejtős területeken.

AZ AGRITECHNICA 2019 INNOVÁCIÓS DÍJ EZÜSTÉRMESEI:

▪▪Automata jármű- és munkagépkormányzás a szőlőtermesztésben

Az AGCO Deutschland GmbH Fendt üzleti egysége (20. csarnok B14b stand) Közös fejlesztés a Braun Maschinenbau GmbH -val.

A szőlőben a tőkék körül történő mechanikus talajművelés nagy koncentrációt igényel a traktorvezetőtől. A traktort pontosan kell kormányozni, ugyanakkor ellenőrizni és irányítani kell a művelést végző munkagépet. A Fendt és a Braun által közösen kifejlesztett automata jár‑mű- és munkagépkormányzás jelentősen növeli a szőlőművelés területi teljesítményét, ugyanakkor tehermentesíti a vezetőt. A talajkontúrt, a szőlőtőkéket, a cölöpöket stb. lézertechnológiával azonosítja a rendszer, és az információkat az ISOBUS csatlakozási ponton keresztül továbbítja a Fendt 200V Vario keskeny nyomtávú traktorhoz. A rendszer ezenkívül giroszkóppal meghatározza a 3D-pozíciót, és a traktor ezekre az információkra támaszkodva veszi át a nyomvonalvezetést és a munkagép kormányzását. A bal és a jobb oldalra függesztett, tengelyek között elhelyezkedő munkagépek egymástól függetlenül állíthatók magasságban és szélességben, a rendszer azonban az oldalsó pozícióban dolgozó hátsó mulcsozó irányításához is használható. A kombinált traktor/munkagép kormányzás így megkönnyíti a szőlőtőkék között végzett mechanikus talajművelést. A vezető tehermentesítése és a nagyobb területi teljesítmény mellett a mechanikus szerszámok pontosabb irányítása az egyéb növényvédelmi intézkedések csökkentését is lehetővé teszi.

▪▪Fendt IDEAL

Drive AGCO International GmbH, Svájc

A kombájnnal történő betakarítás során a kormánykerék és a kormányoszlop korlátozza a rálátást a termény be‑húzására közvetlenül a ferde felhordó előtt. Ez különösen nehéz betakarítási körülmények között jellemző. A későn felismert terményáramlási problémák eltömődéseket és leállásokat eredményezhetnek, aminek összességében csökkenő betakarítási teljesítmény a következménye. A Fendt IDEAL Drive segítségével az AGCO a kormányoszlop és a kormánykerék kiküszöbölésé‑vel szabad rálátást biztosít a kombájn előtt közvetlenül elhelyezkedő területre. A vezetőülés bal oldali kartámasszal és joystickkal van felszerelve. Ebbe épül be a kormányoszlop összes funkció‑ja, a kormánykeréktől az irányjelzőig. A kormányzási parancsok intenzitása fordítottan arányos a haladási sebességgel, ami 40 km/h sebességig növeli a közúti vezetés biztonságát. A rend‑szer megfelel az EU közúti engedélyezéshez szükséges követelményeinek. Az IDEAL Drive az első önjáró mező‑gazdasági munkagép, amely teljes körű joystickvezérléssel működik. A jobb kilátás mellett növekszik a fordulékonyság és a vezetés kényelme a betakarítási munkák idején, ugyanakkor áttekinthetőbb a rendszer a közúti közlekedés során, ami fokozza a biztonságot. Ez a technológia hozzájárul a kombájnnal végzett betakarítás hatékonyságának növeléséhez.

▪▪398 MPT – flotációs gumiabroncs pótkocsikra nagy sebességű haladáshoz

Alliance Tire Europe BV, Hollandia

A mezőgazdasági célra használt nyergesvontatók meghajtó- és futómű-ki‑alakítását terepi munkákra tervezték, és egyre jelentősebb szerepet töltenek be az európai mezőgazdaságban és erdészetben. Eddig sok ilyen jármű hátsó tengelyére nem voltak megfelelő gumi‑abroncsok, amelyekben a levegőnyomást terepen megfelelő szintre lehetett volna csökkenteni, ugyanakkor közúton megnövekedett légnyomás mellett 65 km/h feletti haladási sebesség is elérhető lett volna. Az Alliance 398 MPT gumiabroncs most lehetővé teszi a gyors haladást autópályákon és gyorsforgalmi utakon, ugyanakkor kiváló vontatást és csökkentett talajterhelést biztosít a futófelület kialakításának és a csökkentett gumiabroncsnyomásnak köszönhetően a szántóföldön és terepen. Az acélszíjas és acélvázas szerkezet kisebb felmelegedést garantál nagy haladási sebesség és vezetési biztonság mellett, ugyan‑akkor lehetővé teszi a rugalmas terephez való alkalmazkodást csökkentett gumiabroncsnyomás mellett. Az olyan gumiabroncsok, mint az Alliance 398 MPT, átjárhatóbbá teszik a szántóföld és az aszfalt közötti határvonalat, ez azt jelenti, hogy a traktorokhoz képest energetikai szempontból jelentősen hatékonyabb tehergépjármű-technológia a mezőgazdasági szállítási munkákhoz akár megváltozott talajviszonyok mellett is alkalmazható a szántóföldön.

▪▪AmaSelect Row

AMAZONEN-WERKE H. Dreyer GmbH & Co. KG

Sorba vetett növények kapálásakor a sorok közötti területeket megmunkálják, de a növények közötti hosszanti irány‑ban elhelyezkedő területeket nem. A gyomirtásban ezt a rést jelenleg még nem lehet teljesen mechanikusan ki‑küszöbölni, de speciális sávos permetezőgépekkel kombinálva kínálkozik megoldás. Ugyanakkor a két rendszer alkalmazási feltételei inkább ellentétesnek mondhatók. A kapa száraz körülmények között működik optimálisan, viszont a növényvédő szerek jobban hatnak megfelelő talajnedvesség mellett. Az AmaSelect Row rendszer lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy átalakítás nélkül bármikor sávos alkalmazásra váltson „hagyományos” szántóföldi permetezőgéppel a különböző sorba vetett növénykultúrákban (cukorrépa, kukorica, burgonya stb.) végzett szán‑tóföldi munka során. Az AmaSelect négyszeres fúvókatestjei 50 cm-es szakaszolási lehetőséget, valamint 25 cm-es és 50 cm-es távolságban elhelyezkedő fúvókapozíciókat kínálnak, az egyes fúvókák rugalmas egyedi kapcsolásával. Ez az egyedülálló fúvókatest-kialakítás átalakítás nélkül teszi lehetővé a sorok kezelését 75 cm és 50 cm sorszélesség‑nél egyaránt. A növénykultúrák sorszélességétől függően az adott gazdaságra jellemző, testreszabott fúvókakonfiguráció programozható. Egy gombnyomással átválthatunk a sávos alkalmazásról a hagyományos teljes felületű kezelésre. A teljes felületű és a sávos kezeléshez szükséges kívánt mennyiségek a kezelő‑terminálon adhatók meg. Így a kijuttatandó mennyiséget a funkció megvátozásakor automatikusan módosítja a rendszer, és sávos kezeléskor nem történik túladagolás. Ha ezzel a módszerrel szeretnénk sávos kezelést végezni, akkor természetesen alapvető feltétel a növények megfelelő elhelyezkedése, vagyis a kultúra pontos vetése RTK-rendszer segítségével, valamint a pontos nyomvonalkövetés. Ezenkívül optimális szórókeret-pozíció is szükséges, mivel a sávszélesség az egyes fúvókák talajtól mért távolságából adódik.

Az itt alkalmazott 40° permetezési szögű speciális fúvókákkal a talajtól 35 cm távolságban elhelyezve 25 cm sávszélesség adódik, ami természetesen a szórókeret magasságától függően változtatható. A sávos permetezést hagyományosan gyakran kombinálják mechanikus gyomirtással. Az AmaSelect Row segítségével a két folyamat szétválasztható: mindkét rend‑szer a megfelelő optimális sebességgel alkalmazható, és így mindkét rendszer hatékonysága optimálisan kihasznál‑ható. Összegezve: a sorba vetett növénykultúrákban a növényvédő szerek használata a hatékonyság csökkenése nélkül jelentősen redukálható. Mindez csökkenti a költségeket és egyben védi a környezetet is.

▪▪EasyMix applikáció

AMAZONEN-WERKE H. Dreyer GmbH & Co. KG

Annak érdekében, hogy kedvező árú egyedi műtrágyák alkalmazásával egyidejűleg több hatóanyagot juttassunk ki a kívánt arányban, a vegyes műtrágyákat jelentős mértékben helyi szinten is keverik. Néhány, meghatározott tápanyagarányú és meghatározott kiindulási összetevőkkel rendelkező standard gyártású műtrágyán kívül a túlnyomórészt helyben, igény szerint kevert műtrágyakeverékekhez eddig nem állt rendelkezésre segédeszköz, mint pl. a szórási táblázatok, amelyek lehetővé teszik a műtrágyaszóró optimális beállítását a műtrágyakeverék tulajdonságainak megfelelően. Az Amazone „EasyMix” alkalmazással kéttárcsás műtrágyaszórók esetén a műtrágya‑szóró tulajdonságainak, a munkaszélességnek és a tervezett keverék komponenseinek megadása után az egyes összetevők keresztirányú eloszlása már a keverés előtt megbecsülhető, és meg‑határozható a keverékhez az optimális műtrágyaszóró-beállítás. A várható szórási minőség meghatározásakor a rend‑szer figyelembe veszi az egyes alkotó‑elemek kölcsönhatását a repítőtárcsán és az eltérő repülési tulajdonságokat. Az alkalmazás tehát csökkenti a tápanyagok egyenetlen eloszlásának kockázatát, ami a nem megfelelő keverékkomponensek, a túl nagy munkaszélesség vagy a műtrágyaszóró gép rossz beállítása miatt keletkezhet.

▪▪3D Varioflex vágóasztal

BISO GmbH, Ausztria

Azok a vetésforgók, ahol nagyobb a hüvelyesek aránya, rugalmas vágószerkezetű vágóasztalokat követelnek, hogy a talajfelszín közelében elhelyezkedő termést a lehető legkisebb felvételi veszteség mellett lehessen betakarítani. Ezeknek a vágóasztaloknak azonban alkalmasaknak kell lenniük a gabonafélék és a repce betakarítására is, a változó vágóasztal-hosszúságú hagyományos csigás vágóasztalokhoz hasonlóan. A BISO a 3D Varioflex vágóasztallal először egyesítette a rugalmas vágószerkezet és a változtatható vágóasztalhossz előnyeit. A vágószerkezet összességében több mint 25 cm elmozdulást tesz lehetővé függőleges irányban, és a vágószerkezet talajnyomását erőmérő szenzorok mérik a vágóasztal paralelogramma tartóin. A talajnyomás 0 és 50 kg közötti tartományban állítható, úgy, hogy a keret hátulján csatlakoztatott tartók aktívan vezetik a vágószerkezetet a talajegyenetlenségek felett. A változtatható vágóasztal függőleges mozgásait az egy‑mást pikkelyszerűen átfedő terelőlapok kialakítása teszi lehetővé. A BISO az első gyártó, amelyik a gazdálkodóknak aktív talajkövetésű vágószerkezettel rendelkező csigás vágóasztalt bocsát rendelkezésére, amely a hagyományos vágóasztal helyett változtatható hosszúságú, és rugalmas vágószerkezetet használ, és ezáltal költségeket takarít meg.

▪▪APS Synflow Walker

CLAAS-Vertriebsgesellschaft mbH Németország

A szalmarázóládás kombájnok cséplő‑képességét nem lehet tovább növelni a cséplő- és leválasztóegységek növelésével, mivel a kombájn méretei, különösen a gép szélessége korlátozott. Következésképpen a szalmarázóládás kombájnokban a tangenciális cséplő‑szerkezetet eddig vagy egy leválasztó dobbal egészítették ki, melyet a cséplő‑mechanizmus után helyeztek el, vagy elöl bővítették a rendszert egy gyorsító-előleválasztó dobbal. Minden kiegészítő leválasztódob azonban nagyobb mértékben töri a szalmát, és csökkenti a hozzáférhetőséget a cséplő- és a le‑választókosarakhoz. A Claas az APS Synflow Walker rendszerrel ötvözi a két cséplő- és leválasztórendszert. A közismert gyorsítódobot egy 75,5 cm átmérőre növelt cséplődob követi. Az utóverő dob helyett egy 60 cm átmérőjű leválasztódob választja el a maradék szemeket a szalmától, majd ezután következik az utóverő dob. A cséplőkosár csökkentett átfogási szöge ellenére az előző modellhez képest így megnövekszik a cséplési út hossza. A termény így egyenesebb vonalban, energiatakarékosabban és a szalmát jobban kímélve áramlik. Az összes fordulatszám és kosárrés össze van hangolva, így nincs szükség további beállításokra; az intenzíven cséplő szegmens kapcsolóval aktiválható. A tangenciális rendszernél korábban oldalra húzható cséplő- és leválasztókosár-részek nagymértékben csökkentik az átalakításhoz szükséges ráfordítást. Az APS Synflow Walker így növeli a cséplési teljesítményt és könnyebbé teszi a használatot, valamint javítja a tangenciális cséplő- és leválasztórendszer működésének minőségét.

▪▪CEMOS Auto Chopping

CLAAS-Vertriebsgesellschaft mbH Németország

Az ellenkések és a dörzslemezek beállításának összehangolása a szalma különböző tulajdonságaival gyakran elmarad a gyakorlati munka során, mi‑vel a kombájnnak ehhez le kell állnia. A kezelőnek még a betakarítás közben elvégezhető beállítási lehetőség esetén is hiányoznak azok a jellemző értékek, amelyekkel a kiindulási értékeket a mezőgazdasági céljainak megfelelően optimalizálhatná. A CEMOS automatikus aprítással a Claas először automatizálta a szalmaszecskázó beállításainak terményfüggő optimalizálását. A ferde felhordóban elhelyezett érzékelő méri a szalma nedvességtartalmát. A ferde felhordóban mérhető terményréteg-vas‑tagság szintén bemeneti jelként szolgál a gép számára az automatizáláshoz. Így a szecskázó beállításait a rendszer folyamatosan összehangolja a betakarítási körülményekkel – a nagyobb nedvességtartalmú szalmával rendelkező rés‑területeken agresszívebb lesz az aprítás. A gép kezelője csak azt határozza meg egy csúszókapcsolóval, hogy a rendszernek a legmagasabb vágási minőség vagy a maximális hatékonyság között melyik tartományban kell működnie. A rendszer ezenkívül tisztítási és biztonsági funkciót is kínál. Ha nem mérhető terményáramlás, akkor az ellenkések és a dörzslemezek tisztítás céljából egyik, ill. másik irányba, valamint röviddel egy-egy várható túlterhelési időszak előtt elfordulnak. Az automatikus aprítást végző CEMOS Auto Chopping rendszer segítségével a szalmaszecskázó folyamatosan annyi teljesítményt kap, amennyire szüksége van, de ez egyben a lehető legkevesebb teljesítmény is, ami a működést biztosítja. Ez a rendszer a korábbi beállítási technikákhoz képest üzemanyagot takarít meg, ugyanakkor földművelési és növénytermesztési előnyöket is kínál.

▪▪CEMOS AUTO Performance

CLAAS-Vertriebsgesellschaft GmbH Németország

Az önjáró szecskázók motorteljesítménye és ezzel a teljesítménypotenciál folyamatosan nőtt az utóbbi években. A kukorica és a teljesnövény szilázs folyamatos terményáramú betakarításához a teljes motorteljesítmény kihasználása szükséges, a fonnyasztott szilázs betakarításához azonban bőségesen elegendő 500-600 LE. A „felesleges” teljesítmény itt mindenekelőtt többlet üzemanyagfogyasztást eredményez. A CEMOS AUTO Performance lehetőséget kínál arra, hogy a motorkarakterisztika megváltoztatásával a bőséges teljesítményt a pillanatnyi igényekhez igazítsa. A gyakorlati munkavégzés során a vezető bekapcsolja az asszisztens rendszert, és először kiválasztja a motor fordulatszámát, a sebességet és a motor tíz karakterisztikájának egyikét. Az autopilot bekapcsolása után a szecskázó elindul. Az előre beállított motorfordulatszámot a gép közvetlenül felveszi, és az automatikus vezérlés segítségével állandó szinten tartja. Ha az előre beállított motorteljesítmény adott esetben egy gyenge termés miatt túl magas, akkor a rendszer állandó haladási sebesség és fordulatszám mellett automatikusan egy alacsonyabb és ezért hatékonyabb teljesítményszintre vált át. A rendszer hasonlóképpen magasabb teljesítmény‑szintre vált át, ha a hozam növekszik. A motor teljesítményének automatikus vezérlése nagyon kellemes módon tehermentesíti a szecskázó és a terményt elszállító jármű vezetőjét, és az akár 15 százalékos üzemanyag-megtakarítás kíméli a környezetet.

▪▪ISOMAX

CNH Industrial Italia SpA, Olaszország

Közös fejlesztés az OSB AG – Fliegl Agrartechnik GmbH – Competence Center ISOBUS e.V. vállalatokkal

Az új ISOBUS-alkalmazások gyakorlati megvalósításának nagy kihívásai közé tartozott eddig a hardver- és a szoftver‑fejlesztés magas költsége, valamint a kutatási és oktatási intézmények végzőseinek hiányos tudása. Különösen az elektronikai tapasztalattal rendelkező szakemberek, tanulók és hallgatók innovatív, piacképes saját fejlesztések‑kel rendelkező startup vállalkozásai hiányoztak az ISOBUS mint a mezőgazdasági gépgyártás rendszerintegráló, központi elemének folyamatos továbbfejlesztéséhez. A CNH „AGXTEND” ISOMAX márkanéven új megoldást kínál a jövőbeni ISOBUS-alkalmazásokhoz. A teljes AEF-tanúsítással rendelkező rend‑szer márkától függetlenül működik, és szállításkor komplett csomagot kínál a dugasztól az ECU egységig. Az ISOMAX bármilyen ISOBUS terminálon keresztül működtethető, így lehetőséget kínál a régebbi eszközök egyszerűbb utólagos felszerelésére és a traktor ISOBUS-rendszeréhez való csatlakoztatásra. Az elektronikában jártas szakemberek, a képzésben részt vevő tanulók és hallgatók, illetve a profi szakemberek a nyitott forrású ISOBUS Dev-Kit fejlesztési csomagnak köszönhetően nagyon költséghatékony módon készíthetnek ISOBUS-kompatibilis egyedi megoldásokat. Az ISOMAX automatikus munka‑gép-felismerést biztosít, és készenlétben tartja a „TC-GEO” ISOBUS funkciót. Ez kiküszöböli a képernyőn keresztül törté‑nő manuális adatbevitelt, és lehetővé teszi a precíziós mezőgazdasági alkalmazásokat; például a munkagép méreteit a traktor kormányzási rendszerének rendelkezésére bocsátja. A beépített MEMS szenzor megbízhatóan dokumentálja a munka- és menetidőket, ill. a ténylegesen ledolgozott munkaórákat naplóban rögzíti. Emellett hálózatok kiépítésére is alkalmas, pl. összekapcsolható a „Fliegl Counter” egységgel. Az ISOMAX segítségével az ISOBUS-platformok és a hozzájuk csatlakoztatott érzékelő rend‑szerek új kombinációi jöhetnek létre, ami az ISOBUS-fejlesztések szerves ré‑szét képezi. Az alacsony költségnek köszönhetően az ISOMAX lehetővé teszi a kisvállalkozások számára is az ISOBUS világába való belépést.

▪▪ESM system biduxX©

ESM Ennepetaler Schneid- und Mähtechnik GmbH & Co. KG

Ami a nagy hatékonyságot illeti, a kettős késeknek koncepcionális hátrányai vannak, például nagyobb az idegen testekkel szembeni érzékenységük, magasabb a karbantartási igényük és korlátozott a munkavégzési sebességük. Változó keretfeltételek mellett, például gyenge teherbíró képességű talajokkal rendelkező vagy az alpesi térségben elhelyezkedő termőhelyek esetén az alacsony teljesítményigény, az alacsony tömeg és a pontos vágás előnyt jelent. Az új biduxX kettős kést számos érdekes és jelentős részlet jellemzi. Az új pengegeometria révén lényegesen jobb érintkezés érhető el a felső és az alsó késpengék között, ami csökkenti a kopást és a vágási rés kialakulását. Az új pengegeometria emellett a felső és alsó pengék teljes aktív vágóélének utánélezését biztosítja. A két kés megváltozott rögzítése és az új határolóelemek vezetése miatt jelentősen csökkent a vágási rés kialakulása, ami a gyakorlati alkalmazás során az élezett kések hosszabb élettartamában mutatkozik meg. Egy késsorozat az egésznapi teljesítményhez; ez egy új és fontos formula a kettős kések természetes felhasználásakor. A jelentős mértékben továbbfejlesztett kaszarend‑szer nagy erőssége a tiszta és gyorsabban száradó takarmány, az alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás, valamint a kisebb traktoroknak köszönhetően a fűfelület kisebb károsodása, a gyorsabb fűnövekedés a réteken, és a rét teljes faunájának védelme. Ezt a technológiát érdemes választani a fenntarthatóság szempontjából nagy jelentőséggel bíró műveleteknél, főleg mivel a beszerzési költségek azonosak a rotációs kaszák költségeivel.

▪▪ModulaJet

Forigo Roter Italia S.r.l., Olaszország

A sorba vetett növények termesztése során régóta biológiailag lebomló mű‑anyag fóliákat használnak. A vetett sorok körüli terület lefedése egyszerűsítheti a gyomirtást, csökkentheti a víz elpárolgását és fokozza a talaj felmelegedését, ami pozitívan befolyásolja a fiatal növények fejlődését és a növény‑kultúra vegetációs idejét. Sok rendszer‑ben a fóliákat a vetőmag lehelyezésekor átlyukasztják egy perforáló vetőgéppel, vagy röviddel ezután mechanikus elemekkel perforálják a fóliát. Ez lehetővé teszi a fiatal növények számára, hogy később áttörjék a fóliát anélkül, hogy elszakítanák. Ennek megfelelően gyomnövények is megjelenhetnek ezeken a területeken, amelyek eltávolítása nehéz és időigényes. A ModulaJet rend‑szerrel a Forigo Roter Italia SRL vállalat most egy innovatív technológiát mutat be a vetőmagok lehelyezésére ezekben a fóliarendszerekben. A magokat itt pneumatikusan elkülönítik, levegő‑áramban gyorsítják, és felülről a már lefektetett fólián keresztül juttatják a talajba. Ez egy nagyon kis lyukat hoz létre a fólián, pontosan a mag fölött, és a kis lyukméret miatt alig alakulhat ki gyomosodás. A lehelyezési mélységet a légáram erőssége határozza meg, a vetőmagsűrűséget és a fólia lehelyezését a terület végén elektronikusan vezérlik. A rendszert nagy szemű vetőmagokra, például kukoricára vagy szójababra tervezték. A vetett sorokra lehelyezett fólia perforálásakor keletkező lyukak méretének csökkentésével a fiatal növények kibújását követően a gyomosodás jelentősen csökken. Ez csökkenti az állomány ápolásához szükséges ráfordításokat.

(Következő számunkban folytatjuk)