fbpx

Különleges jubileumot ünnepel az Amazone

Írta: Csomor Zsolt - 2019 november 18.

Több mint 250 ezer vetőgép értékesítése után az Amazone különleges jubileumot ünnepel. Ez a negyedmillió vetőgép nem csupán tekintélyes számot jelent, de gazdag történelmi áttekintésre is teret ad.

Az Amazone vetéstechnika akkor és ma

A vetőgépek története 1947-re nyúlik vissza. Ekkor fejlesztette ki Dipl. Ing. Heinrich Dreyer mérnök és Kademann Úr az első, 2 méter munkaszélességgel dolgozó D1 vetőgépet, amit az innovatív Elite vetőkerékkel szerelt fel a gyártó a finom és a normál vetéshez. Ez a vetőgép forradalmasította a köztes termények kivetését, mivel az akkori vetőgépekkel összehasonlítva a D1 esetében nem volt szükség a vetőkerekek állandó cseréjére.

1966-tól kezdődően a legendás D4 vetőgép és egy RE vibrációs borona kombinációjával aktív vetéskombináció került a piacra. Az ezt követő,1972-ben megjelent D7 modell minden idők egyik legnagyobb számban értékesített vetőgépévé vált.


D1 sorvető gép, 2 m munkaszélesség, 1947

Az RPD DrillStar bevezetésével az Amazone 1988-tól az első abroncsos tömörítőhengert kínálta a pálcás és fogazott tömörítőhengerek alternatívájaként. Az abroncsos tömörítőhenger a talaj vonalankénti visszatömörítését garantálta, ami a gumigyűrűs henger 1998-as kifejlesztése után további optimalizáláson ment keresztül.

A mechanikus vetéskombinációk területén a legújabb fejlesztést a Cataya jelenti precíz adagolórendszerével, elektromos hajtású vetőtengellyel, valamint a beállítóközponttal az adagolórendszer gyors beállításához és kalibrálásához.


D4 sorvető gép, 3 m munkaszélesség, 1964

A mechanikus vetőgépek mellett 1995-től a pneumatikus vetéstechnika is megjelent a termékpalettán. Ennek alapját a forgó lazítóval, illetve abroncsos tömörítő vetőegységgel kombinált pneumatikus elülső tömörítős vetéstartály jelentette. Ezt követték az olyan fejlesztések, mint a neves AD-P pneumatikus ráépített vetőgép, valamint a mai Centaya további optimalizált fejlesztései. A Centaya elektromos hajtású vetőmag-adagolóval rendelkezik, és opcionálisan felszerelhető TwinTeC+ kéttárcsás csoroszlyákkal vagy RoTeC-pro egytárcsás csoroszlyákkal.


RPD DrillStar, 3 m munkaszélesség, 1988

A nagyobb teljesítményű vetéskombinációk és a passzív talajművelő eszközök iránti kereslet kielégítése céljából mutatták be 2001-ben a Cirrus pneumatikus, nagy területteljesítményű vetőgépet, mely passzívan működő szerszámokkal dolgozik 3 m és 6 m munkaszélesség között. Ezen sorozat zászlóshajója a nemrég bemutatott Cirrus-CC. Ez egy két elektromos adagolóval ellátott 4 000 literes nyomótartállyal rendelkezik, és egy további szállítási útvonal mentén lehetővé teszi két különböző szállított áru kihordását az úgynevezett Double-Shoot eljárással.


Primera DMC, 12 m munkaszélesség, 2012

További mérföldkövet sikerült elérnie Prof. h.c. Univ. Samara R A S Dr. Dr. h.c. Heinz Dreyernek az NT direktvetőgép és az utódnak számító Primera DMC (Direktsaat = direktvetés, Mulchsaat = mulcsvetés, Conventioneller Saat = hagyományos vetés) kifejlesztésével a nagy területteljesítményű vetéstechnika szegmensében. A hegyes orrú csoroszlya feltalálásával immár lehetővé vált a direktvetés különböző megmunkálatlan talajokon való elvégzése. A Primera DMC mellett a nagy területteljesítményű vetéstechnika programja az elmúlt évtizedben a Cayena és Condor késes csoroszlyás vetőgépek bevezetésével bővült. A speciális vetőcsoroszlyának és az akár 15 méteres munkaszélességeknek köszönhetően mindkét vetőgéppel nagy ütőerő valósítható meg a legkülönbözőbb talajokon.

E termékportfólióval az Amazone különböző vetőgépeket és vetési eljárásokat kínál ügyfeleinek 2,5 m és 15 m közti munkaszélességhez a legkülönbözőbb méretű üzemek és talajszerkezetek számára.


Cirrus 6003-2CC, 6 m munkaszélesség, 2019

CÍMKÉK amazonevetőgép