fbpx

Tractor of the Year 2024 – Innováció és fenntarthatóság

Írta: GÉPmax-2024/I. lapszám cikke - 2024 február 09.

Az Agritechnica 2023 nyitónapján, november 12-én került sor a legfontosabb eseményre, a „Tractor of the Year” díjátadóra. Ez a szakmai elismerés idén ünnepelte 25. évfordulóját. Az esemény nemcsak a figyelemre méltó gyártói eredményeket díjazta, hanem új díjkategóriákat is felfedett, jelezve a verseny jövőjének átalakulását. Az ünnepség, amely a legmodernebb mezőgazdasági technológiák bemutatója volt, bizonyította az iparág töretlen elkötelezettségét a kiválóság iránt.

Az iparág prominens személyiségei, köztük Malene Conlong, a DLG nemzetközi sajtókapcsolati menedzsere, Jelte Wiersma, a CEMA főtitkára és Lucia Salmaso, a BKT Europe ügyvezető igazgatója szóltak a közönséghez. Beszédjeikben hangsúlyozták az innováció és a fenntarthatóság létfontosságú szerepét a modern mezőgazdaságban.

Új díjkategóriákat vezet be a következő évekre, igazodva a mezőgazdasági gépek folyamatosan fejlődő jellegéhez. Ezek a kategóriák a fenntarthatóságot, a hatékonyságot és a specializációt előtérbe helyező innovációk elismerését célozzák.

A GYŐZTESEK A ZSŰRI INDOKLÁSA ALAPJÁN

„AZ ÉV TRAKTORA 2024” GYŐZTESE – CLAAS XERION 12.650 TERRA TRAC

A Mercedes-Benz OM 473 motor által leadott 653 lóerővel a CLAAS XERION 12.650 TERRA TRAC a világ legerősebb, fokozatmentes sebességváltóval szerelt traktora. A konstrukció megtartja a XERION traktorok fő jellemzőjét, a két kormányzott járóművön az 50:50 arányú elosztást, maximalizálva a vonóerőt és minimalizálva a talajtömörödést. A rendelkezésére álló komoly teljesítmény és méretek ellenére a XERION nagyon könnyen kezelhető.

Claas Xerion 12 traktor
A CLAAS XERION 12.650 Terra Trac a világ legerősebb, fokozatmentes sebességváltóval szerelt traktora – fotó: https://www.tractoroftheyear.org

Ez köszönhető a négy mechanikus tartománnyal működő, legújabb generációs CMATIC fokozatmentes sebességváltónak (ZF Eccom 5.5), amelyet a CEMOS tanulási alapú rendszere és az információbevitel segít a vontatási és a ballaszt-optimalizálásban. Mindez egyértelmű előnyökkel jár a teljesítmény és az üzemanyag-fogyasztás tekintetében. Természetesen az új XERION modellek az ISOBUS alkalmazásokhoz és a precíziós mezőgazdasághoz testre szabható csomagoknak köszönhetően sokkal okosabbak is. Az ügyfelek választhatnak a különböző korrekciós jelekkel ellátott GPS Pilot automatikus vezetés, valamint az online és offline tevékenység-irányítás, valamint a precíziós mezőgazdasági alkalmazások között a szakaszvezérléssel és a változó adagolású kijuttatással (VRA). Mindez egy 12 colos CEMIS 1200 terminálon jelenik meg a jól ismert CEBIS vezérlési koncepciót használva.

„A LEGSOKOLDALÚBB 2024” – MCCORMICK X5.120 P3-DRIVE

Kompakt, robusztus, sokoldalú és rendszerbe csatlakoztatható: a McCormick X5.120 P3-Drive ideális gép a gazdaságok mindennapos munkáiban. A 4 hengeres FTP F36 Stage V 3,6 literes motor 114 lóerős, önsúlya 4000 kilogramm, maximálisan megengedett terhelhetősége pedig akár 7000 kilogramm. Az automatizált powershift sebességváltó lehetővé teszi az automatikus kapcsolást, akár 12 fokozatban, mind terepen, mind közúton.

McCormick traktor
A McCormick X5.120 P3-Drive ideális gép a gazdaságok mindennapos munkáiban – fotó: https://www.tractoroftheyear.org

A fedélzeti technológiai csomag része a fejlett kormányzási funkciókat támogató Advanced Driving System (ADS) is, beleértve a kerekek elkormányzásának automatikus módosítását és az iránytartást egyenetlen terepen. A tengely és a fülke felfüggesztése minden esetben maximális kényelmet biztosít és gyári kivitelű homlokrakodó-szerelék is rendelhető. A digitális felszereltség szintén kiemelkedő, az ISOBUS csatlakoztathatóság, a precíziós kormányzás, a flottakezelés és a távdiagnosztika integráltfunkcióival.

„A LEGCÉLIRÁNYOSABB 2024” – LANDINI REX 4-120 GT ROBOSHIFT DYNAMIC

Az Argo Tractors, a Landini Rex4 120 GT Roboshift Dynamic modellel magasra tette a mércét a speciális szőlő- és gyümölcsültetvény-traktorok között. Kiemelkedő jellemzője a RoboShift sebességváltó, amely elektronikus kapcsolású, mind a három terhelés alatt kapcsolható sebességfokozat használható, mind a négy fokozatcsoportnál. Mindezt kiegészíti az APS funkció – Auto Power Shift – az automatikus sebességváltás, amelynek érzékenysége, kapcsolási pontjai szabályozhatóak.

Landini traktor
A Landini Rex4 120 GT Roboshift Dynamic kiemelkedő jellemzője a RoboShift sebességváltó – fotó: https://www.tractoroftheyear.org

A többfunkciós SmartPilot joystick egyidejűleg vezérli a sebességváltót, a PTO bekapcsolását, a motor fordulatszámát és az elektrohidraulikus elosztót. A fejlett vezetési rendszert (ADS) már gyárilag úgy kalibrálják, hogy integrálható legyen a precíziós gazdálkodási műveletekhez szükséges segédirányító rendszerekkel. A rendszert a Fleet & Diagnostic Management csomag felügyeli.

A Zero Shock System fülkefelfüggesztés, a tengelyfelfüggesztéssel kombinálva, a szántóföldi traktorokhoz hasonló komfortot biztosít.

„A FENNTARTHATÓSÁG GYŐZTESE 2024” – FENDT E 107 V VARIO

A Fendt e107 V Vario az első 60 lóerő feletti teljesítményű, tisztán elektromos hajtású, célirányos traktor a piacon. Az akkumulátor kapacitása100 kWh, ami körülbelül 4-7 órás üzemórát jelent az olyan részterheléses alkalmazásokhoz, mint a soraljgondozás, kaszálás vagy úttisztítás. A nulla károsanyag-kibocsátású e107 V Vario a hagyományos gépekkel megegyező méretekkel rendelkezik, így a gazdálkodók a traktorral továbbra is használhatják meglévő eszközeiket. Ugyanez vonatkozik a négyoszlopos fülkére is, amely kipufogócső nélkül jobb kilátást biztosít a hagyományos modellhez képest.

Fendt e107 Vario
A nulla károsanyag-kibocsátású Fendt e107 V Vario a hagyományos gépekkel megegyező méretekkel rendelkezik – fotó: https://www.tractoroftheyear.org

Mivel a gyorstöltő egyenáramú (Supercharger) csatlakozók még nem terjedtek el a mezőgazdaságban és az önkormányzati szektorban, a Fendt e107 V Vario CCS2 aljzattal van felszerelve, amely 22 kW-ig lehetővé teszi a váltakozó áramú töltést, vagy egy 22 kW-os mobil töltővel együtt használva, egy 32 amperes ipari aljzaton keresztül tölthető. Ezzel a töltőteljesítménnyel az akkumulátor 5 óra alatt teljesen feltölthető.

Kiss Bertalan