fbpx

Teljesen akkumulátoroselektromos: a Fendt e100 V Vario

Írta: GÉPmax-2024/I. lapszám cikke - 2024 január 24.

A mezőgazdasági üzemek és az önkormányzatok szeretnék csökkenteni a kipufogógáz- és zajkibocsátást, és fenntarthatóbban dolgozni. Ehhez praktikus, alternatív meghajtású gépekre van szükségük. A Fendt bemutatta a Fendt e100 V Vario-t, egy akkumulátoros elektromos, keskeny nyomtávú traktort speciális alkalmazásokhoz. A könnyű és kompakt, 55 kW-os traktor a meglévő munkagépekkel működik, és a FendtONE rendszerarchitektúrával rendelkezik, amely együtt nő a géppel. A Fendt e100 V Vario zárt térben, például üvegházakban is használható.

Fendt e107 V Vario
A Fendt e107 V Vario modellt ültetvényeken, üvegházakban és önkormányzatoknál való használatra fejlesztették ki

A Fendt e107 V Vario modellt gyümölcsösökben és szőlőültetvényeken, üvegházakban és önkormányzatoknál, valamint saját energiatermelésű gazdaságokban való használatra fejlesztették ki. A Fendt e107 V Vario hajtáslánca az akkumulátorból, az elektromotorból és a Fendt Vario sebességváltóból áll. A maximális teljesítménytartomány 50 kW (68 LE) az ECE R85 szerinti Eco vezetési módban. Dinamikus vezetési módban akár 55 kW (75 LE) is rendelkezésre áll, és a csúcs hajtóteljesítménynél a gép Dynamic+ üzemmódban röviden akár 66 kW (90 LE) teljesítményt is nyújt. A modell Profi és Profi+ változatban is kapható.

Az első teljesen akkumulátoros traktor, a Fendt e107 V Vario nevében a kis e-betű az elektromos, a 107-es szám a Fendt e100 Vario sorozat 75 LE (55 kW) hajtóteljesítményű változatára utal, a V pedig a „vineyard”, azaz a keskeny nyomtávú változatra. A gép akkumulátorának kapacitása 100 kWh. Ez körülbelül 4–7 órás üzemidőnek felel meg a részterheléses tartományban történő alkalmazásoknál, mint például lombvágás, mulcsozás vagy seprőgéppel való munkavégzés. Sűrített levegős lombtalanítóval vagy pótkocsival történő szállításnál, energiaigényes műveleteknél a traktor üzemideje csökken.

KIBOCSÁTÁSMENTES MUNKAVÉGZÉS

Számos gazdaság és önkormányzat már saját energiát termel fotovoltaikus, szélenergia vagy biogáz segítségével. Ez a zöld áram felhasználható a Fendt e100 V Vario töltésére, így CO2-semleges módon működtethető – zárt energiaciklus a termeléstől a felhasználásig. A traktor üzemeltetési költségei jelentősen csökkennek, ugyanígy a gazdaság CO2-kibocsátása is. Emellett a szervizköltségek is kisebbek lesznek, például megszűnik a motorolajcsere szükségessége.

A Fendt e107 V Vario modell külső szélessége 1,07 métertől indul, magassága pedig kb. 2,45 méter. A kompakt méretek, a Fendt Vario sebességváltó és a kipufogógáz-mentes működés kombinációja nemcsak a keskeny sorokkal rendelkező szőlőültetvényeken való munkát teszi lehetővé, hanem a csarnokokba vagy üvegházakba való behajtást is. Az e-traktor emellett az önkormányzati szektorban is használható, például kerékpárutak karbantartására.
Az elektromos meghajtású traktor ráadásul csendesebben működik, mint a hagyományos dízelmotorral szerelt gépek. Ez meghosszabbítja a működési időt zajérzékeny területeken, például lakott területeken vagy városi parkokban, például a téli síkosságmentesítés során. A legfeljebb 40 km/h sebességre engedélyezett e-traktor rövid távú szállításra is használható a településeken és a gazdaságokban.

Műszaki információk

Akkumulátor: 100 kWh akkumulátorkapacitás

Elektromos motor: 55 kW folyamatos teljesítmény·66 kW csúcsteljesítmény

Töltési sebesség: 22 kW AC/80 kW DC gyorstöltés

Fendt e100 V Vario
A Fendt e107 V Vario modell külső szélessége 1,07 métertől indul, magassága pedig kb. 2,45 méter

GYORS ÉS EGYSZERŰ FELTÖLTÉS TOVÁBBI BERUHÁZÁS NÉLKÜL

Az egyenáramú gyorstöltő aljzatok (szupertöltők) még nem terjedtek el széles körben a gazdaságokban és az önkormányzati szektorban. Ezért a Fendt e107 V Vario CCS2 aljzattal van felszerelve. Ez megfelel az autóipari szabványnak. A Type2 dugó váltóárammal történő töltést tesz lehetővé 22 kW-ig. Ez a kereskedelemben kapható fali dobozokban vagy nyilvános töltőállomásokon található. Hasonlóképpen a Fendt e107 V Vario a széles körben használt 32A ipari aljzaton keresztül is tölthető egy 22 kW-os mobil töltővel kombinálva. Ezzel a töltőteljesítménnyel az akkumulátor 5 óra alatt teljesen feltölthető. A DC gyorstöltés akár 80 kW töltőteljesítménnyel is lehetséges CCS dugón keresztül. Az akkumulátor körülbelül 45 perc alatt 20 százalékos töltöttségi szintről 80 százalékos töltöttségi szintre töltődik fel, és a lehető leggyorsabban újra használatra kész. Ez lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy a helyi infrastruktúrától függően a megfelelő töltőrendszert használják.

A jövőben elképzelhető az üzemidő növelése egy üzemidő-hosszabbító rendszer – egy úgynevezett range extender – segítségével. A Fendt és az AGCO Power már együtt dolgozik egy ilyen rendszer első prototípusán.

HATÉKONY ENERGIAFELHASZNÁLÁS

A belsőégésű motorral összehasonlítva az elektromos motor nagyobb hatásfokot ér el, mivel például a hulladékhő miatt lényegesen kevesebb veszteség keletkezik. Ezért a szolgáltatott energia sokkal jobban hasznosul. A fenntartható fejlődés szemléletével összhangban a Fendt e107 V Vario számos olyan funkcióval és technológiával rendelkezik, amelyek a lehető leghatékonyabban használják fel a rendelkezésre álló energiát. A traktor Start/Stop funkcióval van felszerelve. Ez érezhetően csökkenti az energiafogyasztást és a traktor üzemóráinak számát. Az energia regenerálással is visszanyerhető. Ezenkívül egy lábkapcsolóval növelhető a regenerálási szint. Három üzemmód – Eco, Dynamic és Dynamic+ – áll rendelkezésre, amelyekkel az energiafelhasználás a munkaalkalmazásnak megfelelően beállítható. Az Eco üzemmód különösen alkalmas az alacsony energiaigényű műveletekhez, például a téli karbantartás során végzett szóráshoz, míg a Dynamic a nagyobb energiaigényű műveletekhez, például a permetezővel végzett növényvédelemhez. A Dynamic+ üzemmód korlátozott időre többletenergiát tesz elérhetővé a nagy teljesítményigényű műveletek, például a dombon való haladás során.

MINDIG KÉSZEN ÁLLA HASZNÁLATRA

A Fendt e107 V Vario kompakt méreteinek és műszaki felszereltségének köszönhetően az e-traktor egész évben használható. Ez azt jelenti, hogy a gép a téli szolgálatban éppúgy használható, mint a szőlőben vagy gyümölcsösben, vagy olyan kommunális feladatokra, mint a söprés, mulcsozás vagy kaszálás. A hőkezelés biztosítja, hogy az akkumulátor mindig optimális hőmérsékleten üzemeljen, függetlenül az évszaktól vagy az időjárástól. Ez védi az akkumulátort és meghosszabbítja az élettartamát.

A hőkezelés egy időzítőn keresztül előző nap aktiválható. Ez azt jelenti, hogy a gép a munka megkezdésekor már üzemi hőmérsékleten van, és a maximális teljesítmény azonnal rendelkezésre áll. A hőkezelésbe egy teljesen újonnan kifejlesztett, energiatakarékos ventilátor-koncepció van beépítve.

KOMPATIBILIS AZ ÖSSZES SZOKÁSOS TARTOZÉKKAL

A traktor fejlesztése során a fenntarthatóság és a praktikum tényezői álltak a középpontban. Ezért a mezőgazdasági üzemek és az önkormányzatok továbbra is használhatják meglévő munkagépeiket ezzel a traktorral.

Három teljes értékű tartozéktér és akár hat független hidraulikaszelep található középen, valamint négy hidraulikaszelep hátul. A hidraulikus csatlakozásokhoz opcionálisan lapos tömítésű csatlakozók állnak rendelkezésre, amelyek megakadályozzák a szivárgást és ezáltal az olajszennyezést. Ezenkívül lehetőség van bio-hidraulikaolaj használatára is. A munkagépek a szokásos módon az első vagy hátsó mellékhajtáson keresztül is meghajthatók. Ezáltal a lehető legjobban kihasználhatók a hátsó, a tengelyek közötti és az elülső rögzítési helyek. A gép emellett a hátsó erőemelő tehermentesítő vezérléssel is rendelkezik. Ez biztosítja, hogy a tartozékot tisztán a talaj fölé vezessék az olyan feladatok elvégzésekor, mint például a mulcsozás. Ez növeli a vonóerőt és optimalizálja a munkaeredményt. Az ISOBUS funkciók megfelelnek az ISO11783 szabványnak. Lehetővé teszik a kompatibilis munkagépek működtetését a Fendt terminálon és a FendtONE vezérlésen keresztül. A fülkében lévő külső kezelőszervek feleslegessé váltak.

Fendt e100 V Vario
A Fendt e107 V Vario kompakt méreteinek és műszaki felszereltségének köszönhetően egész évben használható

RENGETEG HELY A FENDT KOMFORTKABINBAN

A jól bevált Fendt komfortkabin a nagyfokú munkavédelmet a legjobb áttekinthetőséggel, kényelemmel és ergonómiával ötvözi. A Fendt e107 V Vario 4 oszlopos fülkéje bőséges fejtérrel rendelkezik, a nagy ajtó pedig megkönnyíti a beszállást. Az e-traktoron nincs szükség kipufogócsőre, így még jobb körkörös kilátást biztosít.

A fülke előmelegíthető. Ez azt jelenti, hogy a munka kellemes hőmérsékleten kezdődik. A fűtött padlószőnyeg és a fűtött ülések alacsony hőmérsékleten is növelik a munkakomfortot, a fűtött első és hátsó ablakok pedig hóban és fagyban is optimális látási viszonyokat biztosítanak. Nyárra a traktor szériafelszereltségként automatikus légkondicionálóval rendelkezik. A fülke alapbeállításban megfelel a 2. védelmi kategóriájú fülkékre vonatkozó összes előírásnak, de a szűrőrendszer az EN15695 európai uniós szabvány szerinti 4. védelmi kategóriára is feljavítható, amely védelmet nyújt a por, a folyékony műtrágyák és azok gőzei ellen. A 4-es védelmi kategóriájú fülke légszűrése opcionálisan gyárilag is rendelhető. Ez azt jelenti, hogy a Fendt e107 V Vario megfelel a növényvédelmi munkák minden követelményének, és a vezető is védve van.

FENDT ONE RENDSZERARCHITEKTÚRA

Az akkumulátoros-elektromos traktor növekvő rendszerarchitektúrát igényel, hogy a rendszerek, érzékelők és szoftvermegoldások folyamatosan naprakészek legyenek. Így a gép a FendtONE segítségével továbbra is nagy teljesítményű és naprakész marad. A FendtONE onboard és off board kombinálja az intelligens gazdálkodási és gazdaságirányítási megoldásokat a szántóföldi és irodai használatra. A FendtONE onboardban a multifunkciós joystick és egy 10″-os digitális műszerfal, valamint egy 12″-os terminál a tetőkárpitban alapfelszereltség. Opcionálisan a FendtONE onboard 3L joystickja teszi teljessé a felszereltséget. Az olyan intelligens funkciók, mint a Fendt Guide vezetési rendszer, az automatikus Fendt Section Control (SC) vagy a Fendt Variable Rate Control (VRC) használata igény szerint jelennek meg a terminálon található, egyedileg hozzárendelhető lapokon.

Először fordul elő, hogy egy sorozat összes gépe csatlakozik a Fendt telemetriai rendszerhez. A központi telemetriai rendszerből származó információk a FendtONE fedélzeti rendszerben jelennek meg. Ez lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy kiolvassák a gépadatokat, mint például a gép pozícióját és a CAN-busz széleskörű adatait, mint például a gép kihasználtságát, a sebességet, a gép munkaidejét vagy a következő szerviz időpontját. A FendtONE off boardban a felhasználók az e-traktorra vonatkozó egyedi értékeket is láthatnak, például az akkumulátor aktuális töltöttségi szintjét és a töltési teljesítményt. Ezek az adatok a kapcsolódó böngészőalkalmazásban jelennek meg. Így a vezetőség mindig áttekintést kap a gépekről, és szükség esetén a töltési állapotnak és a szükséges töltési időnek megfelelően tervezheti meg a megrendeléseket.

Fendt e100 V Vario
A fülke alapbeállításban 2. védelmi kategóriájú, de a szűrőrendszer 4. védelmi kategóriára is feljavítható

SPECIÁLISAN KIFEJLESZTETT GUMIABRONCSOK

A Fendt e107 Vario alapfelszereltségként 280/70R16 méretű gumiabroncsokkal van felszerelve az első tengelyre és 380/70R24 méretű gumiabroncsokkal a hátsó tengelyre.

A Fendt és a Trelleborg közösen fejlesztette ki a TM1 Eco Power gumiabroncsot kifejezetten ehhez a sorozathoz. A fejlesztés során a teljesítmény és az energiahatékonyság közötti kölcsönhatásra helyezték a hangsúlyt, és az alkatrészek több mint 60 százaléka megújuló forrásból származik. Az abroncsok különösen alacsony gördülési ellenállással rendelkeznek, hogy energiatakarékosak legyenek, és így meghosszabbítsák az akkumulátor élettartamát. Emellett optimális a vonóerő, a stabilitás és a vezetési kényelem a különböző felületeken, valamint a mezőgazdasági alkalmazásokhoz szükséges öntisztuló futófelület.

Összeállította: FM