fbpx

Kramer az Agritechnica 2023-on

Írta: Fodor Mihály - 2023 december 03.

A Kramer idén is a legmodernebb technológiával rendelkező termékújdonságokat mutatta be az Agritechnica kiállításon, a világ vezető mezőgazdasági technológiai szakkiállításán. A Kramer standjának látogatói megismerhették az aktuális portfóliót és számos újdonságot, köztük az elektromos gépeket is.

Az elektromobilitás a mezőgazdaságban is egyre fontosabb szerepet játszik. Ennek egyik oka, hogy a saját termelésű villamos energia hasznosítható. Az elektromos gépek használatával nemcsak a CO2-kibocsátás csökken, hanem a zajkibocsátás is minimálisra csökken. Zajérzékeny környezetben, például egy lovasfarmon vagy egy sok látogatót fogadó üdülőgazdaságban az elektromos kerekes rakodók vagy teleszkópos rakodók ideálisak. Az istállókban, gazdasági épületekben, raktárakban vagy üvegházakban végzett munka sokkal kellemesebb az emberek és az állatok számára.

A Kramer jelenleg két elektromos gépet kínál, a KL25.5e kerekes rakodógépet és a kompakt KT144e teleszkópos rakodógépet. Mindkét gép 96 voltos lítium-ion akkumulátor technológiával van felszerelve, amely akár négy órás üzemidőt is biztosít. Az elektromos meghajtás nem az egyetlen módja a CO2-kibocsátás csökkentésének a Kramer gépekkel. 2024.01.01-től az összes jelenlegi dízelmodell HVO (hidrogénezett növényi olaj) üzemanyaggal (Hydrotreated Vegetable Oil) üzemel majd gyárilag. A felhasznált HVO üzemanyagtól függően az üvegházhatású gázok kibocsátása az üzemanyag élettartama alatt akár 90%-kal csökken a fosszilis dízelhez képest.

„Alig vártuk, hogy idén számos izgalmas új terméket mutathassunk be a látogatóknak. A 8-as sorozatú kerekes rakodóink és teleszkópos kerekes rakodóink frissítése különösen kiemelkedik. Az intelligens menetdinamikai meghajtással a gépkezelő a gépet az egyéni igényeihez és a megfelelő alkalmazáshoz igazíthatja, ezáltal jelentősen csökkentve az üzemanyag-fogyasztást. Észrevettük, hogy a fenntarthatóság kérdése egyre fontosabbá válik. Legyen szó üzemanyag-takarékos gépekről, elektromobilitásról vagy HVO-üzemanyagról, a CO2-kibocsátás csökkentése sokaknál az első helyen ál” – foglalta össze Christian Stryffeler ügyvezető igazgató. 

A 8-as sorozatú kerekes rakodók új generációja

A funkciók és kényelem teszi a Kramer prémium sorozatának használatát egyedülálló vezetési élménnyé. Hatékony, üzemanyag-takarékos és modern – ezek az új 8-as sorozatú kerekes rakodók és teleszkópos kerekes rakodók (KL36.8, KL38.8, KL41.8, KL43.8, KL33.8T és KL37.8T) jellemzői dióhéjban. A maximális terhelések modelltől függően 3650 és 4250 kilogramm között mozognak. Minden modell alapfelszereltségként 55 kW / 75 LE teljesítményű Deutz motorral van felszerelve; a KL41.8, KL43.8 és KL37.8T modellekhez opcionálisan 74,4 kW / 100 LE teljesítményű motor is rendelhető. Az újonnan kifejlesztett hajtás négyféle üzemelési módot kínál (Power, Eco, Road, CSD). Legyen szó rakodásról, trágyázásról vagy söprésről – minden alkalmazáshoz kiválasztható a megfelelő beállítás, hogy a munkát a lehető leghatékonyabban és üzemanyag-takarékosabban lehessen elvégezni. A terheléstől független áramláselosztás (LUDV) biztosítja a hidraulikaolaj egyenletes eloszlását az egyes vezérlőkörökben.

Kramer rakodó
A maximális terhelések modelltől függően 3650 és 4250 kilogramm között mozognak

A fülkét is teljesen újratervezték, a fülke mindkét oldalán két teljes értékű be- és kijárattal. A joystickkel és funkciógombokkal ellátott, lehajtható kartámasz a vezetőülésen található, és kényelmesen hosszirányban a vezető igényei szerint állítható. Az opcionális 7 colos kijelző a gépbeállítások és a segédrendszerek új világát nyitja meg. Például a joystick érzékenysége vagy a 3. vezérlőkör olajmennyisége egy tárcsa segítségével állítható be. A Smart Steering funkcióval a vezető csökkentheti a maximális bekormányzás eléréséhez szükséges kormánykerékfordítások számát. Ez nagyobb termelékenységet és gyorsabb fordulási manővereket jelent, különösen Y-ciklusban végzett munka esetén. A 8-as sorozatú gépekhez kétféle fülkeváltozat áll rendelkezésre. A standard fülke 2,49 méteres kompakt járműmagasságot ér el (2,69 méter a KL43.8 és KL37.8T modellek esetében). A panorámafülkével a kilátás felfelé bővül, ami különösen praktikus a teleszkópos kerekes rakodókkal végzett munka során.

KT276 teleszkópos rakodógép – a bestseller ráncfelvarrása

A KT276 magassága és szélessége a kétméteres határérték alatt van – így ideális gép szűk helyekre és alacsony belmagasságokhoz. A fülke magassága is választható: alig 2 méter alatt a jármű maximális kompaktsága érdekében, vagy 2,10 méter a még jobb körkörös kilátás érdekében. A gépet 2,7 tonna hasznos teherbírás és 75 lóerős Kohler motor is jellemzi. Újdonság a választható 40 km/h haladási sebesség, amely lehetővé teszi a nagyobb termelékenység elérését a hosszabb távolságokon történő munkavégzés során.

Kramer teleszkópos rakodó
A géphez EK-traktorengedély is kapható, amely lehetővé teszi, hogy a gépet közúton traktorként használják

A géphez EK-traktorengedély is kapható, amely lehetővé teszi, hogy a gépet közúton traktorként használják. Jelentős újítás a fülke kialakítása, amely fokozott kezelési kényelmet biztosít. A KT276-hoz mostantól opcionálisan 7 colos színes kijelző is rendelhető, jog-tárcsával. A megnövelt információtartalom mellett a kijelző további opcionális funkciókat kínál. A kezelő például beállíthatja a joystick érzékenységét, valamint beállíthatja és elmentheti a kijelzőt két munkagéphez. Ez lehetővé teszi a kezelő számára, hogy a gépet az adott alkalmazás követelményeihez igazítsa, ezáltal növelve a termelékenységet. A teljesen hidraulikus Smart Attach gyorsváltó rendszer, amely mostantól a KT276-hoz opcionálisan is elérhető, itt is magas pontszámot ér el. A Smart Attach rendszerrel a kiegészítő hidraulikus funkcióval rendelkező tartozékok, mint például a söprőgép vagy a silókanál, másodpercek alatt csatlakoztathatók és lekapcsolhatók anélkül, hogy a fülkéből ki kellene szállni.