fbpx

Elektromos hajtású mezőgazdasági munkagépek

Írta: GÉPmax-2024/III. lapszám cikke - 2024 június 05.

A mezőgazdasági munkagépek területén több vonatkozásban megkezdődött az elektromos hajtásra való áttérés. A lassú kezdetet a jövőben várhatóan széles körű, gyors fejlődés fogja követni, amikor az összetett, bonyolult, költséges előállítású, szerviz- és javításigényes jelenlegi hajtásokat elektromos hajtási módokra cserélik.

Az elektromos hajtású traktorok, rakodógépek, mezőgazdasági robotok, drónok és társaik megjelenése elősegíti a mezőgazdasági munkagépek teljes villamosításának elterjedését. Az átállást többek között a közeljövőben megjelenő szigorú környezetvédelmi előírások betartatása és a hagyományos üzemanyag- és a karbantartási költségek nagymértékű emelkedése is kikényszerítheti. Eközben több tényező is hátráltatja az elektromos hajtású mezőgazdasági munkagépek elterjedését, így az elektromos energia járműben való tárolásának jelenlegi technológiai nehézségei, a gazdák tartózkodása az új megoldásoktól, valamint a szerelők, illetve kezelők szakmai hiányosságai.

A mezőgazdasági gépek villamosításának ismertetése nem kap akkora figyelmet, mint a személygépkocsiké és közúti járműveké; ezt igyekszünk most pótolni néhány érdekesebb új, elektromos hajtású mezőgazdasági gép ismertetésével.

FULL ELECTRIC FARESIN 6.26-FE TELESZKÓPOS RAKODÓ

Az olaszországi Faresin Industries Spa családi vállalkozás keverőkocsikat, adagelemző eszközöket tervez és gyárt az állattenyésztési ágazat számára, valamint mezőgazdasági és ipari célú teleszkópos rakodógépeket állít elő. A hagyományos dízelmotoros teleszkópos rakodógépek mellett innovatív, teljesen elektromos hajtású teleszkópos rakodógépeket is készít, négy típusváltozatban. A Full Electric Faresin 6.26-FE típusjelzésű, teljesen elektromos, összkerékhajtású teleszkópos rakodógép a gyártmánycsalád legkisebb tagja, ez a gép 2600 kg emelési kapacitású és 5900 mm emelési képességű.

Full Electric Faresin 6.26-FE rakodógép
Full Electric Faresin 6.26-FE elektromos teleszkópos rakodógép
(forrás: faresin.com/en/full-electric)

A zéró CO2-kibocsátással és alacsony zajszinttel rendelkező gép kitűnően használható zárt térben, raktárakban, istállókban stb. A teleszkópos rakodógép 80 V-os, 24 kWh kapacitású lítiumakkumulátorral rendelkezik (opcionálisan 32 vagy 43 kWh-s is kérhető), a töltéshez több típusú készülék áll rendelkezésre; a beépített gyorstöltővel 3 óra a töltési idő, az üzemeltetés ideje, megszakított munkaciklusokkal, a nagyobb akkumulátorral akár 10 óra is lehet. A járószerkezet hajtását 6 kW-os, a kiegészítő tevékenységeket 10 kW-os villanymotor látja el, a hidraulika kapacitása 80 l/min, 230 bar. A négykerék-tengelycsonkkormányzású gép haladási sebessége 0–15 km/h lehet.

A gép főbb adatai: saját tömeg 4800 kg, emelési tömeg 2600 kg, hosszúság 4198 mm, szélesség 1890 mm, magasság 1935 mm. Nyomtáv 1550 mm, hasmagasság 220 mm, a kabin szélessége 960 mm. A gumiabroncsok jelölése 12–16,5, fordulási sugár 3500 mm.

FULL ELECTRIC FARESIN 17.45-E TELESZKÓPOS RAKODÓ

A Full Electric Faresin 17.45-E teljesen elektromos, összkerékhajtású teleszkópos rakodógép a vállalat legnagyobb elektromos üzemű gépe, amely 4500 kg emelési kapacitással és 16 400 mm emelési magassággal rendelkezik.

Full Electric Faresin 17.45-E rakodógép
Full Electric Faresin 17.45-E elektromos teleszkópos rakodógép
(forrás: https://www.faresin.com/)

A magas munkavégzésű, háromrészes teleszkópos gémmel rendelkező gépnek az első stabilizátorok és a keresztirányú szintezés nagy stabilitást biztosít bármilyen terepen. A 17.45-E teleszkópos rakodógép 435 V-os, 105 Ah kapacitású lítiumakkumulátorral rendelkezik, amely a beépített gyorstöltővel 3 óra 15 perc alatt tölthető fel, és ez 8 órás szakaszos munkavégzéshez elegendő. A járószerkezet hajtását 51 kW-os villanymotor végzi, a haladási sebesség 0–25 km/h lehet. A hidraulikus rendszert (120 l/min és 250 bar kapacitás mellett) 23 kW teljesítményű villanymotor szolgálja ki. A négykerék-tengelycsonkkormányzású gép főbb adatai: saját tömeg12 100 kg, emelési tömeg 4500 kg, hosszúság 6520 mm, szélesség 2360 mm, magasság 2560 mm. A nyomtáv 1832 mm, hasmagasság 340 mm, a kabin szélessége 960 mm. A fordulási sugár 4100 mm, a gumiabroncsok jelölése 445/65 R22.5.

CLAAS SCORPION 732E TELESZKÓPOS RAKODÓ

A német CLAAS vállalat néhány hónappal ezelőtt, az Agritechnica 2023 kiállításon mutatta be a teljesen elektromos üzemű CLAAS SCORPION 732e teleszkópos rakodó prototípusát.

CLAAS SCORPION 732e rakodógép
CLAAS SCORPION 732e elektromos teleszkópos rakodógép
(forrás: CLAAS)

Ez a gép, amely maximálisan 3200 kg terhet 6,93 m magasra tud felemelni, a CLAAS és a Liebherr közös fejlesztése.

A CLAAS SCORPION 732e hajtását egy 90 kW-os villanymotor végzi, 0–30 km/h sebességgel, és a hidraulikus rendszer szivattyúját is egy másik, 90 kW-os villanymotor látja el. A gépet egy moduláris, 64 kWh-s lítiumakkumulátorban tárolt elektromos energia táplálja, amely 4 órás használathoz elegendő. A cellákat egy 22 kW-os beépített gyorstöltőn keresztül 3 óra alatt lehet feltölteni.

JCB 403E KEREKES RAKODÓ

A villamosítás a kerekes rakodógépeknél is elkezdődött, a piacon szép számban kaphatók elsősorban a kompakt gépek. Az új, angol JCB ultrakompakt, négykerek-hajtású rakodógép a JCB 403E típusjelzést kapta.

JCB 403E rakodógép
JCB 403E elektromos kerekes rakodógép
(forrás: jcb.com)

A derékcsuklós kormányzású, lehajtható előtetővel vagy teljes fülkével készült gépet, amely keskeny gumiabroncsozással szerelve alig 1 m széles és csak 2,21 m magas, kimondottan szűk helyeken végzett munkákhoz tervezték. A két rakodókar-változattal készülő gép a tartozékokat emelés közben párhuzamosan tartja.

Az erőátviteli hajtásokat 96 V-os, 20 kWh kapacitású lítiumakkumulátor szolgálja ki, amely gyorstöltővel 2 óra alatt tölthető fel, és akár egynapos szakaszos üzemeltetésre képes. A haladást 10,6 kW-os, 3 fázisú aszinkron villanymotor biztosítja, a haladási sebessége 0–20 km/h közötti lehet. A 40,9 dm3/min, 180 baros hidraulikaszivattyút 9 kW-os, háromfázisú, állandó mágnesű villanymotor működteti.

A JCB 403E rakodógép főbb műszaki adatai: emelési kapacitás 972 kg vagy 1090 kg (nagyobb ellensúllyal), emelési magasság 2,9 m vagy 3,1 m, a kanál űrtartama 0,4–0,5 m3. A gép hosszúsága kanállal 4406–4526 mm, szélessége 1080–1418 mm, magassága 2210 mm. A tengelytáv 1600 mm, hasmagasság 241 mm, a külső pont fordulási sugara 2,8 m. A gumiabroncs méretjelölése 10/75-15,3, a gép üzemkész tömege 2671–2920 kg.

FARESIN LEADER PF 1.14 FULL ELECTRIC ÖNJÁRÓ ELEKTROMOS TAKARMÁNYKEVERŐ KOCSI

Az olasz vállalat teljesen elektromos hajtású, önjáró takarmánykeverő és -kiosztó kocsit készít a közepes nagyságú állattartó telepek számára. Az új, Leader PF 1.14 Full Electric elnevezésű takarmánykocsi egy 14 m3-es keverőkáddal és egy függőleges keverőcsigával, valamint egy 2000 mm széles vágógéppel rendelkezik.

Faresin Leader PF 1.14 Full Electric takarmánykeverő kocsi
Faresin Leader PF 1.14 Full Electric elektromos takarmánykeverő kocsi
(forrás: https://www.faresin.com/)

A gép elektromosenergia-ellátását egy 91 kW-os, 210 Ah-s lítium-vas-foszfát akkumulátor biztosítja. Az akkumulátor töltését az Universal Charge rendszer végzi, amely 220 V-os egyfázisú vagy 400 V-os háromfázisú rendszerhez kapcsolható. A töltést a gép fékezése során keletkező elektromos energia visszatáplálásának lehetősége segíti.

A gép különböző egységeinek energiaelosztását az integrált elektronikus menedzsment vezérli, a szükségleteknek megfelelően. Az önjáró keverőkocsi elektromos, elektronikus, hidraulikus rendszerét fejlett diagnosztikai rendszer felügyeli.

Az összkerékhajtású, négykerék-tengelycsonkkormányzású gép haladását a hátsó tengelybe épített, 51 kW-os villanymotor végzi, az első tengely innen kardántengelyen keresztül kap hajtást. A kétfokozatú váltóművel a legnagyobb haladási sebesség 20 km/h lehet.

Egy 45 kW-os villanymotor végzi a hidraulikaszivattyú, a keverőcsiga és egyéb szerkezetek hajtását. A keverőkád jellegzetes geometriája és a keverőcsiga speciálisan kialakított profilja, valamint a 8 keverési fokozat elősegíti a homogén takarmánykeverék gyors előállítását.

A fülkében elhelyezett monitoron keresztül vagy a Farm Manager Web ügyviteli program segítségével lehetőség nyílik az elektronikus mérő- és adagolórendszer vezérlésével a pontos kiadagolás megvalósítására.

A gép elején elhelyezett vágófejet egy másik, 45 kW-os villanymotor hajtja. A mozgatható vágószerkezettel és a hozzákapcsolt rakodócsatornán keresztül a keverőkád gyorsan feltölthető a szükséges szilázsmennyiséggel. A keverőkocsi fülkéjében a kezelő kiváló kilátás mellett a 10”-os monitorral és a joystickkal, valamint az egyéb kezelőszervekkel az összes be- és kiadagolási, keverési feladat elvégzését kényelmesen működtetheti.

SILOKING SILOKAMM E.0 ELEKTROMOS SILÓMARÓ

A német SILOKING Mayer Maschinenbau GmbH vállalat a kis gazdaságok számára készít négy méretben, 3,6–4,2 m3 kapacitású, 100%-ban elektromos hajtású silómaró, önjáró szilázsgyűjtő és -kiosztó gépeket.

A legnagobb önjáró, elektromos hajtású SILOKING Silokamm e.0 DA 4200 típusjelzésű, kétoldalas kiosztású gép elektromos meghajtású járószerkezettel és hidraulikus működtetésű silómaróval rendelkezik.

SILOKING Silokamm e.0 elektromos silómaró
SILOKING Silokamm e.0 típusjelzésű elektromos silómaró
(forrás: siloking.com)

Ez a derékcsuklós kormányzású munkagép keskeny és alacsony istállókkal rendelkező vagy rakodási technológia nélküli gazdaságok számára kínál takarmánykezelési megoldást.

A járószerkezet hajtását 6,9 kW teljesítményű villanymotor végzi, kétfokozatú sebességváltóval, az elérhető sebességtartomány 0–10 km/h, valamint 0–14 km/h. A hidraulikus rendszer szivattyúját 11,5 kW teljesítményű villanymotor működteti. Minden munkafolyamat – a silóban történő takarmánygyűjtéstől kezdve a szállításon át az istállóban történő kiosztásig – a kényelmes vezetőülésből vezérelve elvégezhető.

A SILOKING Silokamm e.0 DA 4200 gép műszaki adatai: tartálytérfogat 4,2 m3, max. betöltési magasság 3500 mm, hosszúság 5300 mm, szélesség 2450 mm, magasság 2500 mm. A hátsó kerekek 10.0/75-15.3 jelölésűek. Az üres gép tömege 4200 kg.

BOBCAT AT450X ELEKTROMOS, AUTONÓM KOMPAKT CSUKLÓS TRAKTOR

A Doosan Bobcat, Inc. vállalat az év elején bemutatta a Bobcat AT450X típusjelzésű, elektromos, autonóm, kompakt csuklós kormányzású, négykerék-hajtású traktort (7. kép).

Bobcat AT450X traktor
Bobcat AT450X elektromos autonóm kompakt csuklós traktor
(forrás: bobcat.com/eu/en)

Ezt a traktort az Agtonomy nevű amerikai szoftverfejlesztő cég közreműködésével fejlesztették ki, elsősorban szőlőben és gyümölcsösökben végzett munkákhoz. Az autonóm működést támogató traktorral a gazdálkodók akár távolról is irányíthatják a munkavégzést.

A teljesen elektromos traktor hajtásrendszerét négy villanymotor működteti a lítiumakkumulátor-készletből nyert energiával. Az akkumulátoregység cserélhető, így a folyamatos 24 órás működés könnyen elérhető.

A Bobcat AT450X traktor munkavégző útvonala az Agtonomy TeleFarmer™ technológiájával, mobilalkalmazáson keresztül rajzolható meg. Ez lehetővé teszi az üzemeltető számára, hogy a több csatlakoztatott gépe negyidejűleg futó feladatokat egyszerűen megtervezhesse, végrehajthassa, és figyelemmel kísérhesse. A gép szoftvere a mesterséges intelligencia segítségével folyamatosan „tanul”, és dinamikusan reagál a környezetére. Az ismert vagy az ismeretlen objektumokat a traktor látásalapú rendszereken keresztül felismeri, és szükség esetén automatikusan leállítja a gépműködést. A Bobcat AT450X traktorra már felvesznek előrendelést a márkakereskedők.

BOBCAT ROGUEX2 ELEKTROMOS, AUTONÓM, GUMIKEREKES RAKODÓGÉP

A Doosan Bobcat, Inc. vállalat év elején mutatta be a Bobcat RogueX2 teljesen elektromos autonóm rakodógépet, amelyet a nagyközönség először az INTERMAT 2024 kiállításon, Párizsban láthat.

Bobcat RogueX2 rakodógép
Bobcat RogueX2 elektromos autonóm gumikerekes rakodógép
(forrás: bobcat.com/eu/en)

A Bobcat RogueX2 gumikerekes, csúszókormányzású rakodógép az egy évvel ezelőtti RogueX gumihevederes koncepciós gép továbbfejlesztett változata.

Ezek a teljesen elektromos működtetésű rakodógépek még nincsenek kereskedelmi forgalomban. A két gép bemutatja azt, hogy a rakodógépek jövőbeni villamosítása nemcsak motorcseréből és akkumulátortelepítésből állhat, hanem átgondolt innovációs fejlesztésből, amely kiszélesíti a felhasználás lehetőségeit. A Bobcat RogueX2 teljesen elektromos, hidraulika-rendszert nem tartalmaz, autonóm, vezetőállás (fülke) nélküli rakodógép, amely lítiumion-akkumulátorral, elektromos hajtásrendszerrel és elektromos működtetésű emelő és billentő munkahengerekkel rendelkezik. Ez a távirányítású elektromos rakodógép előnyösen használható lesz egyebek mellett zárt helyeken, istállókban, raktárakban, városiépítkezéseken.

Dr. Varga Vilmos ny. okl. gépész- és villamosmérnök