fbpx

A JCB bemutatja: zéró emissziós 403E kompakt elektromos rakodógép

Írta: Fodor Mihály - 2023 július 24.

A JCB bemutatja első teljesen elektromos kerekes rakodógépét, amely kategóriájában a legjobb teljesítményt és teljes munkanapi használatot nyújtja, alacsony zajszintje és zéró károsanyag-kibocsátású működése pedig ideális az állattartó épületekben, üvegházakban, valamint a mezőgazdasági és kertészeti kiszolgálómunkákhoz.

A gép 20 kWh kapacitású, a kategóriájában a legnagyobb szabványos akkumulátorcsomaggal büszkélkedhet, termelékenysége pedig megegyezik a népszerű 403-as dízelmodellével.

Tiszta energia

A JCB a 403E kerekes rakodógép bevezetésével kibővíti teljes elektromos gépkínálatát, segítve a mezőgazdasági és kertészeti vállalkozásokat a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének kihívásában. A gép elektromos energiaellátását egy 20 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátorcsomag biztosítja, amelyet a JCB bevált moduljaiból állítanak össze, ahogyan azt a vállalat már meglévő elektromos berendezéseinek kínálatában is úttörő módon alkalmazzák. Ezek az akkumulátorok a nagy hatékonyságú villanymotorokkal, valamint az optimalizált vontatási és hidraulikarendszerrel párosulva a kategória vezető teljesítményét nyújtják, mellyel a rakodó egy teljes munkanapot vagy 4-5 órás folyamatos használatot képes teljesíteni vegyes munkamenetben.

A JCB E-Tech termékcsaládhoz hasonlóan a 403E is rendelkezik beépített töltővel, amely lehetővé teszi a különböző külső áramforrásokhoz való csatlakoztatást. Egy 110 V-os konnektor 12 óra alatt tölti fel teljesen az akkumulátorokat, míg egy 230 V-os ipari vagy háztartási konnektor mindössze 8 óra alatt tölti fel azokat. A JCB fedélzeti gyorstöltője is használható a 403E-vel, amely háromfázisú hálózatról mindössze 2 óra alatt biztosítja a teljes töltést.

A gép két független villanymotorral van felszerelve, az egyik a hajtáslánchoz, a másik a hidraulikarendszerhez biztosítja a teljesítményt. A hajtómotor 33,4 kW teljesítményt nyújt, és három vezetési móddal rendelkezik, amelyek között a kezelő a joystick tetején lévő két gomb segítségével válthat.

  • A Hare Mode maximális haladási sebessége 20 km/h a legdinamikusabb teljesítmény és termelékenység érdekében.
  • A Tortoise Mode (teknős) 8 km/h-ra van korlátozva a jobb sebességszabályozás érdekében. Ez hozzájárul az akkumulátor élettartamának javulásához, anélkül, hogy az emelési teljesítmény csökkenne.
  • A Snail Mode maximális sebessége 5 km/óra, amely 0,5 km/óra lépésekben állítható az új forgókapcsolón és a multifunkciós kijelzőn keresztül. Ez pontos sebességszabályozást biztosít a precíz üzemeltetéshez.

A meghajtás egy integrált hajtóművön keresztül jut el a ZF hidakhoz, amelyek a maximális vonóerő érdekében nyitott differenciálművel vagy akár differenciálzárral is rendelhetők. A rakodóhoz keskeny és széles kerekek, valamint mezőgazdasági vagy ipari gumiabroncsok is választhatók, a legkülönbözőbb alkalmazásokhoz.

Termelékeny rakodógép

A 403-as dízelmodellhez hasonlóan a rakodókarok standard és nagy emelésű kivitelben is kaphatók. A standard emelőkarok 2,9 m-es emelési magasságot biztosítanak, míg a nagy emelésű modell 3,1 m-es magasságot tud elérni. Mindkét rakodókar-konfiguráció alapfelszereltségként hidraulikus gyorscsatlakozóval rendelkezik, és a rakodókarok valódi párhuzamos emelést biztosítanak.

A 403E raklapvillákkal 972 kg emelési kapacitást biztosít, mindössze 2671 kg szállítási súly mellett. Ezzel a 403E megfelel az EU pótkocsis vontatóra vonatkozó előírásainak, így a gép ideális több gazdasági épülettel rendelkező üzemekben történő univerzális munkavégzéshez, valamint bérmunkákhoz, tereprendezéshez, kerítésépítéshez és egyéb kapcsolódó tevékenységekhez. Opcióként hátsó pótsúly is rendelhető, amely 118 kg-mal növeli az emelőképességet és 121 kg-mal a szállítási súlyt.

A gép egyetlen joystickkal rendelkezik, amelynek tetején egy proporcionális vezérlő található. Opcionálisan egy második segédgörgő is rendelhető, amely lehetővé teszi a kezelő számára, hogy a gyorsabb működés érdekében az összes rakodófunkciót egyetlen karról érje el.

A gép 20 kW-os elektromos hajtású hidraulikaszivatyúval rendelkezik. A hidraulikus rendszer két üzemmódot kínál, amelyeket a főkonzolon lévő billenőkapcsoló vezérel. A kanál üzemmód dinamikus reakciót biztosít, míg a villa üzemmód precíz vezérlést tesz lehetővé. A programozható állandó folyadékáromat biztosító kihelyezett szelep szintén alapfelszereltség, amely olyan hidromotoros tartozékok működtetésére szolgál, mint például az istállókban használt takarmánykiosztók, széna- és szilázsbála-feldolgozók, valamint söprőadapterek. Ezek hidromotorjának áramlási sebességét a kezelő a főkijelzőn és a forgókapcsolón keresztül állítja be.

Üzemeltetői kényelem

A 403E-t kezdetben fix vagy lehajtható borulásvédő kerettel kínálják, 2023 harmadik negyedévétől pedig alternatívaként teljesen üvegezett fülkével is elérhető lesz. Új multifunkciós digitális kijelzőt kapott, amelyet a rakodó joystick jobb oldalán lévő forgókapcsolóval lehet vezérelni. A kezelő a forgókapcsoló segítségével a kijelzőn belül beállíthatja a kihelyezett hidraulikus szelep áramlási sebességét, a hátrameneti sebességet és számos egyéb beállítást is tartalmaz. A monitoron a gép összes fontosabb működési jellemzője is megjelenik, beleértve a vezetési módot, az akkumulátor töltöttségi állapotát és a haladási sebességet.

A kerekes rakodó csatlakozik a JCB kínálatában gyorsan növekvő, teljesen elektromos gépekhez, köztük a 2,5 tonnás, 6 méteres emelésű Loadall 525-60E teleszkópos rakodógéphez, amely szintén a dízelmotoros társa képességeit tükrözi, miközben a munkavégzés helyén nulla károsanyag-kibocsátású teljesítményt nyújt.

A csökkentett zajszint és az egyszerű kezelés miatt a 403E egy kényelmes, nagy termelékenységű, zéró károsanyag-kibocsátású rakodógép, amely számos tartozékkal képes dolgozni.