fbpx

Hardi Navigator egészen 39 méteres keretszélességig

Írta: Fodor Mihály - 2023 július 25.

A mezőfalvai NAK-Shown Szekendi Péter, a Hardi sales managere ismertette számunkra a Hardi Navigator permetezőgép legfontosabb paramtétereit, előnyeit. A beszélgetés apropóját az adta, hogy forgalmazóiknál, mind az Agroázis Kft., mind a Dorker Kft. kínálatában ezek a gépek most készletről érhetők el.

Szekendi Péter, a Hardi sales managere

Milyen szerepet kap a Hardi kínálatában a Navigator család?

Termékeink közül ez a legnépszerűbb Magyarországon. 3–4–5 és 6000 literes tartállyal rendelhető, 21-től egész 39 méteres keretszélességig. Az egyszerűbb gépektől a teljesen felszerelt, intelligens funkciókkal ellátott, automatikus és fúvókánkénti szakaszolással rendelkező gépekig jutunk el, ez utóbbiak teljesen beintegrálhatók a precíziós gazdálkodásba.

A permetezőgép egy 6 hengeres membránszivattyúval van szerelve. A 464-es szivattyúcsalád a Hardi nagyon régi, bevált fejlesztése, szárazon járatható, fém hengerfejekkel rendelkezik, nagyon tartós, masszív kivitelű.

A vonórúd a Navigátorok esetében kormányzott kivitelű, ez kétoldalról munkahengerekkel van megtámasztva, amelyek mechanikus biztosítással rendelkeznek. Az IntelliTrack nyomkövető rendszert egy szögszenzorral látták el, ami figyeli a gép sebességét és a vonórúd szögét, és bizonyos sebesség fölött kiegyenesíti a gépet, ezzel megakadályozza a borulást.

Mit érdemes a tartályokról tudni?

A tartály UV- és törésálló polietilén tartály. Úgy ül bele a vázba, hogy nincs fizikailag belerögzítve, a tartály súlya ül az alvázba, így nincsenek furatok, kengyelek. A tartály kialakításában még az érdekes, hogy nincs benne hullámtörő, úgy tervezték meg, hogy teljesen minimális a hullámzás benne, ezért nem dobálja a gépet. A tartály szinte maradékmentesen leürül.

A tisztavizes tartály a hátsó tengelyen van elhelyezve. Ez is nagyon bevált dolog, mivel ha a permetezés végeztével a gazda nem permetezi ki a teljes tisztavizes tartályból a vizet, akkor vonuláskor a hátsó tengelyt terheljük, így biztonságosabb a haladás.

A Navigátorok alapfelszereltségben fékezett tengellyel érkeznek, a nyomtáv két lépcsőben rendelhető. 1,7–2 méterig, és van egy szélesebb, 2,25-ig.

A szórókeretek szintén speciális Hardi-fejlesztések?

Igen a Delta Force keretet nagysebességű permetezésre fejlesztették, 15–16 km/h-s permetezés elérhető vele, minőségromlás nélkül. A szakaszolást tekintve a PrimeFlow rendszernél fúvókánkénti szakaszolás érhető el, egyébként 13 szakaszig rendelhetők a gépek, a legtöbb ezzel a szakasszámmal érkezik. Alapvetően Isobus felszereltséggel érkeznek a gépek, de kérhetők terminállal és RetroFit kittel is a forgalmazóktól. Ez utóbbival a régebbi gépekkel is könnyen párosítható.

Megtalálható még a gépen az AutoTerrain rendszer. Ez egy nagyon gyors reakcióra képes ötszenzoros, ultrahangos keretmagasság-állító rendszer. A gépen háromállású szórófejek találhatók, nagyobb átmérőjű csövezést kapott a keret, így magasabb dózis kijuttatására képes a gép. A vegyszerbekeverő TurboFliller nagyon bevált, kannamosóval és alsó keverőtányérral van ellátva. Teljesen egyszerű a keverés, a csapok állítása az intelligens gépeknél már a fülkéből történik. Olyan extra funkciók is vannak a gépen, mint az AutoWash, amivel egy komplett takarítási programot el tud végezni a kezelő. A teljes takarításnál az összes szakaszt kitakarítja a gép vegyszermentesre. Az AutoFill egy automata feltöltő funkció, az AutoAgitation automata kevertetőrendszer, ami habozásmentesen keveri össze a növényvédőszereket.

Mennyire nehéz a gépek kezelését megtanulni?

A rendszer nagyon felhasználóbarát. A Hardi csak permetezőgépeket fejleszt, így az ergonómiára, a kezelőbarátságra nagyon sokat ad. A terminálnál kényelmesen egy joystcikról kezelhető. A rendszer bármilyen terminálhoz integrálható az ISOBUS segítségével. A forgalmazók a gépkezelőket a beüzemelés után helyszíni képzésben is részesítik, így csak üzembiztos üzemeltetésnél engedik el a kezüket.