fbpx

Évente milliós megtakarítással hozza vissza az árát a nagy hatékonyságú Navigator

Írta: Kohout Zoltán - 2017 március 02.

Szántó, szőlő: Plótár István Hardi permetezői mindenütt beválnak

Régi igazság, hogy minden munka és cselekvés akkor motivált, ha az eredménye már a folyamat közben tudható. Kézenfekvő, hogy amikor a gazda előre tudhatja, mennyit fog jövedelmezni-–-és nem utolsósorban megtakarítani-–-neki egy-egy szántóföldi művelet, akkor jobb kedvvel, energiával megy neki a szezonoknak. A Balaton nyugati partjainál, Zala megye keleti dombjain extenzív állattartással, földműveléssel és szőlőtermesztéssel foglalkozó Plótár István ezért is nyilatkozik derűsen arról, mit tapasztalt a Hardi permetezőgépeivel kapcsolatban.

A belépő is meggyőző volt

…merthogy Plótár István eddig összesen 3 típussal ismerkedett meg a Hardi kínálatából, amióta a rendszerváltás után gazdaságot alapított.

– Amint lehetett EU-támogatással nívósabb gépekhez jutni, leváltottam a hagyományosabb, régi típust, és 2007-ben vásároltam egy Ranger típusú permetezőt. Nem ismertem közelebbről a Hardi gépeit, de mindenütt azt hallottam, jó és tartós minőségűek, hibamentesek és gyorsak, és végül az integrátori kapcsolat révén mellette döntöttem.

A 2 200 literes változatot vettem, 18 méteres kerettel, és bár akkor még a szakaszvezérlés kézzel működött, nagy-nagy felüdülés volt a munka. A vegyszerbekeverés minősége, a menetsebesség-arányos kijuttatás pontossága és a gyors reagálás… egyszóval, bevált-–-mondja a 600 hektáros szántót művelő, szarvasmarháinak és juhainak 100 hektár legelőt gondozó, és 1 hektáron szőlőt termesztő termelő.

A Hardi kínálatának legkisebb, ugyanakkor a nagyobb változatokon is méltán világhírű funkciókkal (nyomvonalkövető, EVC vezérlő szeleprendszer, nagy kapacitású vegyszerbekeverő-tartály, stb.) is felszerelt tagjaként a Ranger 8 évet szolgált a dióskáli gazdaságban.-–-Majdnem azt mondhatnám, semmit sem költöttünk rá; a kopó alkatrészeken túl csupán a legutolsó szezonjában volt egy párezer forintos csapágycsere.-Nem is adtuk volna el, ha nem kellett volna nagyobb teljesítményű verzió…

A jövő fejlesztéseit is megalapozza a Hardi precizitása

Ez a nagyobb verzió pedig a Plótár-gazdaságban is a világ egyik vezető típusa, a Navigator volt. Mint mondja:-–-Eggyel feljebb akartunk lépni, és szó sem lehetett volna másról, csak Hardiról: nagyon praktikus, nagyon jól dolgozik és kétségtelenül nagyon jó minőség. Miután alig 10%-os értékvesztéssel „nyerték meg” ők is a használt Hardi eladását, a gazdálkodó a 3 000 literes, 18 méter keretszélességű, hidraulikus nyitású kivitel mellett döntött. A kevesebb állásidő, a nagyobb sebesség és nagyobb teljesítmény érdekében választotta ezt, és már sorolja is az újabb „felüdülés” részleteit.

– Nagy kényelmet jelent a teljesen automatikus és nagyon precíz menetsebesség-arányos kijuttatás, és valóban fantasztikus, ahogyan még a por- vagy granulátum alapú vegyszerek keverését is biztosítja. Már nem időrabló módon kell vödrökben előkevergetni a szert. Ezzel is időt takarítunk meg, és azzal is, hogy a pontosabb kijuttatás egyben gyorsabb munkát tesz lehetővé. Ahol 600 hektáron ad feladatot a növényvédelem, és különösen a mostani, éghajlat-változásos időjárásban, néha minden félórának jelentősége van!

A Navigator emellett azzal is érvet adott Plótár István kezébe, hogy kiváló alapot nyújt a gazdaság-–-küszöbön álló-–-még hatékonyabb, innovatív irányú fejlesztéséhez.-–-Új utak állnak előttünk, mert precízióssá akarjuk tenni a tevékenységünket. Elsőként a GPS-szel való felszerelkezés kerül majd napirendre, ami a Navigatoron is már közismerten nagy hatékonyságot produkál a szakaszvezérléssel kombinált vegyszer-kijuttatásban-–-jelzi előre a közeljövő lehetőségeit a gazda.

Hamar összejön a megtérülés

Ő egyébként már azt is „precíziós” alapokon méri, mennyit takarít meg számára a Navigatorral végzett permetezőszer-kijuttatás.-–-Megmértem és összevetettem, milyen eredményekre jutunk a Navigator GPS- és szakaszvezérlési rendszere nélkül. Egy 70 hektáros táblán az első lépésben plusz 2 hektárnyi felületre eső vegyszer ment ki feleslegesen. A GPS révén ez már 1 hektár közelébe, vagy alá csökkent, míg a GPS a szakaszvezérléssel együtt már közel nullára csökkentette a feleslegesen kiszórt mennyiséget.

Ki lehet számolni, hogy ha mindez 600 hektáron, évente több alkalommal elvégzett permetezés során így történik, akkor milyen hamar összejön az évi milliós nagyságrendű megtakarítás-–-avat a részletekre Plótár István. A beszédes számok egyben azt is jelentik-–-hívja fel a figyelmet –, hogy milyen gyorsan és jelentős összegeket visszahoznak az árukból a Hardi pontos, gyors és hatékony permetezői.

Gyümölcsöző

Plótár István egyébként olyannyira elégedett a márkával, hogy az egyhektáros szőlőskertben is Hardi-gépet használ.

A 2 000 literes, ventilátoros Mercury kifejezetten a szőlők és gyümölcsösök hatékony permetezésére lett kifejlesztve az elszóródás megelőzéséért, az erőteljes kijuttatás érdekében, míg a vele való munkát nyomkövetőrúd, monitoros nyitó-záró funkció és a traktor sebességváltozására jól reagáló kijuttatási adagolás segíti.-–-Ezt a gépet is lecserélem, a majd’ tízéves szolgálati ideje után-–-teszi hozzá mosolyogva a tulajdonos, és mondania sem kellene: a következő ugyancsak egy Hardi Mercury lesz…

Kohout Zoltán

CÍMKÉK hardipermetező