fbpx

A KITE szántóföldi bemutatóján debütált az okospermetező

Írta: GÉPmax-2023/IV. lapszám cikke - 2023 július 26.

A KITE Zrt. életében immár hagyomány, hogy május végén, június elején szántóföldi bemutatók keretében ismerteti legújabb fejlesztéseit és korszerű digitális megoldásait. Az idei évben erre Nádudvaron és Dalmandon került sor, melynek egyik különlegessége volt az Európában először bemutatkozó John Deere See & Spray okospermetező.

Új irányt mutatunk

A korábbi években már megszokott módon idén is rendkívüli érdeklődés mellett zajlott a KITE Zrt. kéthelyszínes szántóföldi bemutatója, melynek mottója: „Irányt mutatunk 2.0”. Ez hűen tükrözi a 2011-es sárbogárdi „Irányt mutatunk” szántóföldi bemutató irányelvét, mely 10 éve a precíziós gazdálkodás bevezetésével szintén útmutatással szolgált a gazdatársadalom számára. Ennek az útmutatásnak az eredménye az RTK-hálózat felépítése (4000 feletti RTK felhasználó), a meteorológiai állomáshálózat megvalósítása (már több mint 800 állomás üzemel), valamint a KITE PGR is – mondta megnyitóbeszédében Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója.

Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója
Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója beszéde nyitotta meg a nádudvari rendezvényt

Az „Irányt mutatunk 2.0”-tól sem várnak a KITE szakemberei kevesebb fejlődést. Napjainkban a mezőgazdaság ugyanis ismét új korszak előtt áll, melynek kihívásait az Európai Unió által meghatározott European Green Deal és az annak részét képező Farm to Fork (Termőföldtől az asztalig) stratégiák jelentik. Mindkét esetben a cél a műtrágya- és inputanyag-felhasználás csökkentése, mely előmozdíthatja az élelmiszerek környezetbarátabb előállítását, és ezáltal egészségesebb élelmiszerek kerülhetnek az asztalokra – hívta fel a figyelmet Szabó Levente.

Új utakon…

Számos új kihívással kell szembenéznie a mezőgazdaságnak, amire a KITE Zrt. lehetőségként tekint. Ilyen például az Agro-ökológiai Program (AÖP), mely a klímaváltozás, a környezetvédelem és a fenntarthatóság fogalmak köré összpontosul. A fenntarthatóság és a hatékonyság nem zárja ki egymást, de meg kell ragadni azokat a digitális megoldásokat, amelyek e kettőt összehangolják. Az viszont nagyon fontos, hogy a termésbiztonság nem fontosabb az élelmiszer-biztonságnál – hangsúlyozta Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója. A legnagyobb változásra a növényvédelemben kell számítani – habár a kémiai gyomirtás nem tűnik el teljesen, mind nagyobb szerepet kap a pontos időzítés, a megfelelő előrejelzés és a szaktanácsadás.

A KITE Zrt. célkitűzése, hogy a meghatározó szántóföldi kultúrákban olyan technológiai megoldást kínálhasson a gazdálkodók számára, amellyel megfelelhetnek a European Green Deal előírásainak. Magyarország legnagyobb mezőgazdasági integrátora a következő öt-hat évben minden fejlesztését e célnak szenteli. Mindezt úgy szeretnék elérni, hogy a gazdálkodók ne csupán megfelelhessenek a Green Deal előírásainak, de közben hozam- és jövedelemnövekedést is elérhessenek.

A SEE & SPRAY rendszerrel jelentősen csökkenthető a gyomirtószer-felhasználás

Az előadások után a vendégek két külső szántóföldi helyszínen a gyakorlatban is láthatták, hogyan felelhetnek meg eredményesen és költséghatékony módon az új szabályozási és támogatási szabályoknak. A KITE szakemberei a legújabb hibrideket/fajtákat, technológiai fogásokat és inputanyagokat repce, szemes cirok, kukorica, napraforgó, kalászos és szója növényállományban mutatták be. Ismertették továbbá a legmodernebb biológiai lehetőségeket, melyek új irányt mutatnak a növénytermesztés területén.

gép önjáró permetezőgép gabona kalászosok
Európában elsőként Nádudvaron mutatkozott be a John Deere See & Spray gyomfelismerő rendszerrel felszerelt 612R önjáró permetező

Természetesen nem maradhatott el a KITE Zrt.-től megszokott – a talajműveléstől a betakarításig minden munkafázist magában foglaló – színvonalas gépbemutató sem, amely alátámasztotta az előadásokon elhangzottakat. Európában elsőként Nádudvaron mutatkozott be szántóföldi körülmények között a John Deere See & Spray gyomfelismerő rendszerrel felszerelt 612R önjáró permetező. Ennek univerzális jellege abban rejlik, hogy – akár osztott – szilárdműtrágya-szóró tartállyal is felszerelhető. A John Deere See & Spray gyomfelismerő rendszer lényege, hogy a szórókereten méterenként elhelyezett kamerák szín alapján képesek felismerni a gyomokat, így csak azokra kerül permetszer. A kamerák képét feldolgozó hardveregységek rendkívül gyorsan dolgozzák fel az adatokat, ennek köszönhetően válik lehetővé az akár 20 km/h-s munkasebesség elérése.

önjáró permetezőgép kalászosok
John Deere See & Spray gyomfelismerő rendszer lényege, hogy a szórókereten méterenként elhelyezett kamerák szín alapján képesek felismerni a gyomokat

A See & Spray további fontos eleme a 4600-as Command Center vezérlő, amellyel finomhangolható a rendszer: 1-től 5-ig terjedő skálán állítható be a felismerendő gyomnövények mérete (legérzékenyebbre állítva a köröm nagyságú gyomokat is diagnosztizálja, permetezi). A kijuttatás hossza is beállítható, hogy a fúvóka mekkora szakaszon juttassa ki a permetlét.

Mivel kizárólag oda kerül vegyszer, ahol a See & Spray gyomot érzékel, jelentős, akár 90%-os vegyszer-megtakarítás is elérhető. Az innovatív megoldás a munkát is hatékonyabbá teszi, hiszen sokkal ritkábban kell újratölteni a tartályt, nagyobb területteljesítményt eredményezve, ráadásul a környezetünket is óvjuk a kevesebb vegyszer használatával. A KITE Zrt. szántóföldi bemutatóin a résztvevők olyan kérdésekre is választ kaptak, hogy az okosmegoldásokkal miként hozható ki több a növényekből, s hogyan lehet fenntartható módon, a biológiai hatásokra alapozva egészséges növényállományt létrehozni és fenntartani.

Csomor Zsolt