fbpx

Új, török robot a gyapot betakarítására

Írta: Farkas Imre - 2024 április 01.

Az Afara új robotizált gyapotszedő célja, hogy tehermentesítse a dolgozók terheit, akik az önjáró betakarítógépek gyapotföldeken hagyják hátra a gyapotmaradványokat.

A török ​​startup, az Afara Agricultural Technologies autonóm járművet fejleszt, amellyel a szántóföldekről leszedheti a maradék gyapotot. A szántóföldi robotot eredetileg a feltaláló családi gazdaságában való használatra fejlesztették ki. Ezt követően 2023-ban megalapították az Afara Agricultural Technologies-t a prototípus kereskedelmi forgalomba hozatalára.

Afara gyapotszedő robot
A fejlesztő szerint szerint a gyapot észlelési aránya 99,8% – fotó: https://afara.com.tr/

A török ​​gyártó szerint a gyapottermés 5-20%-a a szántóföldön marad, miután az önjáró betakarítógépek elhagyják a táblán. Ezek a gépi korlátok, az ültetési sűrűség és a termésmennyiség miatti veszteségek. A betakarítás közben elhullott pamut összegyűjtése kézimunkaigényes művelet. 

A teljesen elektromos Afara pamutszedő robot 4 RGB kamerával, 2 Lidar és ultrahangos érzékelővel van felszerelve. A kamerák a maradék gyapot észlelésére szolgálnak, míg a Lidar érzékelők a robot útjába kerülő akadályokat és embereket érzékelik.

A fejlesztő szerint a gyapot észlelési aránya 99,8%. Az ultrahangos érzékelők meghatározzák a tapadókorongos karok és a talaj közötti távolságot. A tapadókorongos karok ezután felszívják a maradék gyapotot, és a fedélzeten lévő tartályba szállítják. A hatásfok jelenleg 70%, míg a várható hatásfok 90%.

A fedélzeti konténer 150-200 kiló (részben préselt) pamut szállítására alkalmas. A gép a gyapotot kötéllel vagy hálóval becsomagolja a tartályba. Amint a konténer megtelt, vagy egy új sorban való munka előtt, ha a konténer már majdnem megtelt, a robot egy előre meghatározott kirakodási pontra navigál. Ott egy alkalmazott kiüríti a konténert egy utánfutóba.

Az első modell két sorból gyűjti össze a maradék pamutot, a szélesebb modellek valószínűleg később válnak elérhetővé. A gyapot begyűjtése közben a robotszedő akár 3,2 kilométert tesz meg óránként. Amint a robot eléri a sor végét, egy alkalmazott elfordítja a robotot a távirányítóval, és a következő sorba irányítja.

A teljesen elektromos robotgép akkumulátorral működik, amely akár 6 órás működést tesz lehetővé. A normál sebességgel történő töltés 6-7 órát vesz igénybe. A közeljövőben a 84 kW-os, másfél órás gyorstöltés is elérhető lesz.

Az Afara célja, hogy ez év végén piacra dobja gyapotszedő robotját. A jelenlegi kétsoros modell 120 000 és 130 000 euró közötti áron érhető el. Az Afara olyan modulokon is dolgozik, amelyek alkalmasak a maradék földimogyoró begyűjtésére, a gyapotéval azonos a gyűjtési elvvel, egy szoftverfrissítés segítségével.

Forrás: https://afara.com.tr/