fbpx

Prospr – Hatékony üzem, munkaerő-függőség nélkül

Írta: Farkas Imre - 2024 február 19.

Az új-zélandi székhelyű Agritech vállalat, a Robotics Plus piacra dobta a Prospr-t, egy autonóm, többcélú, hibrid járművet, amelyet arra terveztek, hogy különféle gyümölcsös- és szőlőtermesztési feladatokat hatékonyan, de fenntarthatóbban hajtson végre, miközben csökkenti a munkaerő-függőséget.

A Prospr alkalmazásához számos cserélhető munkaeszközt áll rendelkezésre, beleértve az ültetvényes kultúrákhoz újonnan kifejlesztett toronypermetezőket. A feladathoz megfelelő munkagépet a napi munkától függően rögzítik az autonóm géphez, és akár több Prospr is együttműködhet egy flottában a munka elvégzésében. Az autonóm jármű észlelési rendszerek kombinációját használja a környezet érzékelésére, lehetővé téve az adatvezérelt betekintést is.

robotics
A Prospr alkalmazásához számos cserélhető munkaeszközt áll rendelkezésre – fotó: https://www.roboticsplus.co.nz/

Hibrid rendszer

A Prospr teljesen elektromos hajtásrendszerrel rendelkezik. A dízelgenerátorral felszerelt fedélzeti áramtermelése lehetővé teszi, hogy a jármű hosszabb ideig üzemeljen töltés vagy tankolás nélkül. A regeneratív fékezés és a nagy kapacitású akkumulátorok kiterjesztik a hatótávolságot, míg az intelligens összkerékhajtás független kerékmotorokkal jó manőverezhetőséget, tapadást és irányíthatóságot biztosít.

A moduláris és adaptálható

Prospr kis helyigénnyel és egyedi kormánykonfigurációval rendelkezik, amely elektromos kormányzást és független meghajtómotorokat tartalmaz. Az autonóm jármű a hátsó tengelyén fordul meg, és a sorok közötti forduláshoz a táblavégi forduló minimális sugara 7,1 m. A legkisebb sortávolság 1,85 m, ami lehetőséget ad a termelőknek arra, hogy az automatizálást a legkülönbözőbb kultúrákban alkalmazzák. Könnyű kialakítása, egyedülálló gumiabroncs- és kerékkonfigurációjával kombinálva csökkenti a talajtömörödést.

Q sorozatú permetezők

A Robotics Plus és a Croplands együttműködésében kifejlesztett Q sorozatú permetezők segítségével a termelők számos permetezési konfigurációt használhatnak, alkalmazkodva a különféle terménytípusokhoz, termesztési technológiákhoz. A Q4 / Q6 ültetvényes permetezők két vagy három ventilátorral rendelkeznek mindkét oldalon. A Q8 permetező nyolc ventilátorból áll, mindkét oldalon 4-4 ventilátorral. A permetezési mennyiség és a levegő sebessége dinamikus és ventilátoronként szabályozott, hogy maximalizálja a permetezés hatékonyságát az elektromos hajtás és vezérlőrendszerek révén. A permetezőgépek a Croplands Quantum™ ventilátorokra épülnek, amelyek finom ködöt és turbulens levegőt termelnek, hogy minél jobban megvalósítsák a kiváló cseppképződést és permetlerakódást.