fbpx

Mezőgazdasági robotok, olasz gyártók a reflektorfényben a toulouse-i FIRA-ban

Írta: Fodor Mihály - 2023 február 11.

A FederUnacoma, a mezőgazdasági gépgyártók olasz szövetsége kiemelt partnerként vesz részt a február 7-9. között Toulouse-ban megrendezésre kerülő FIRA-n, a mezőgazdasági robotrendszereknek szentelt rendezvényen. A mezőgazdasági robotika, amely már ma is fellendülőben van, az elkövetkező években egyre inkább központi szerepet fog játszani. A magasan automatizált rendszerek választ adnak az ágazat termelékenységi és fenntarthatósági igényeire.

Robot

A robottechnológiák mezőgazdaságban történő alkalmazása a következő években exponenciálisan fog növekedni, így a robotika a mezőgazdaság új határterületévé válik. Egy ilyen dinamikus forgatókönyvben, amelyet a termelési folyamatok folyamatos fejlődése jellemez, egy olyan eseménynek, mint a FIRA, amely a nagymértékben automatizált rendszerek témájának szenteli magát, stratégiai szerepet kell játszania. A GOFAR (Global Organisation for Agricultural Robotics) által támogatott és február 7-9. között Toulouse-ban megszervezett rendezvény a legújabb generációs technológiák számbavételének nagyon érdekes találkozója, köszönhetően a modellek bemutatott bőséges választékának és a tematikus események széles skálájának. A franciaországi rendezvény azonban arra is lehetőséget nyújt, hogy a külön erre a célra kialakított bemutatóterületen a már kapható gépeket, valamint a kiállító cégek által készített legújabb prototípusokat élőben is megtekinthessük.

A FederUnacoma, a mezőgazdasági gépgyártókat képviselő olasz szövetség kiemelt partnerként vesz részt a francia rendezvényen saját standdal és egy közös területtel, ahol a tagvállalatai (Cobo, Tecomec és X Farm Technologies) és a Field Robotics (a Bolognai Egyetem spin-offja) a hatékonyabb és fenntarthatóbb mezőgazdaságot szolgáló legújabb technológiai megoldásokat mutatják be.

„A robotrendszereket és az autonóm mezőgazdasági gépeket nem csupán a mezőgazdasági munka megkönnyítésére tervezték és tervezik, hanem olyan összetett és nagy pontosságú műveletek elvégzésére, amelyek a hagyományos traktorokkal és berendezésekkel nem voltak lehetségesek” – magyarázza a gyártók szövetsége. A robotok emellett lehetővé teszik számos olyan kritikus probléma megoldását is, amelyek az elmúlt években merültek fel a mezőgazdasági ágazatban, mint például a szakképzett munkaerő hiánya, valamint a nehéz terepen vagy a kezelőre nézve veszélyes körülmények között végzett munka. „A magasan automatizált megoldások kifejlesztése az elsődleges ágazat számára ma már prioritás az olasz mezőgazdasági gépipar számára, és a közeljövőben még inkább az lesz. Ebből a szempontból” – zárja a FederUnacoma – „a GOFAR-ral való partnerség és a FIRA-ban való részvétel stratégiai jelentőségű az ágazatunk számára”.