fbpx

GÉPmax – 2010-04 – április

Írta: Szerkesztőség - 2010 április 08.

 

 

Kedves Olvasó!

Megjött végre a tavasz, s vele a jobb idő, és ezzel együtt a földeken a mezőgazdasági gépek is megjelentek. A gazdák alig várták már, hogy megkezdhessék a munkákat, így az enyhe idő megérkeztével rögtön a gépeikbe pattantak, hogy a hosszú téli hónapok után előkészítsék talajaikat.

Nem kis feladatra vállalkoztak tehát azok, akik most szerveztek kiállítást, bemutatót, mivel a munkából kellett elcsábítani a lehetséges résztvevőket, mi azonban három olyan rendezvényen is jártunk az elmúlt hetekben, ahol ezt mégis sikerült elérniük a szervezőknek. Az egyik az Axiál Szakmai Napok eseménye volt, amelyet első alkalommal rendeztek meg Baján, a másikat az Agrolánc Kft. gyakorlati bemutatója képezte, s végül az Odisys Bt. országjáró körútja került sorra – természetesen mindhárom eseményről képes beszámolót találhatnak lapunk hasábjain.

Az aktuális piaci helyzetről elmondhatjuk, hogy a tavalyi évről áthúzódó gépes pályázatok mellett jelenleg nemigen találhatnak induló pályázati lehetőséget a gépvásárlásra áhítozók. Nagy dilemmában vannak ezért a kereskedő cégek is az idei évet illetően, bár hasonló szituációt már az előző esztendő első időszakában is átéltek – igaz, akkor pillanatok alatt megváltozott a helyzet. Most azonban az sem várható, hogy olyan vásárlási “bumm” induljon, mint a pályázatok megnyitásakor.

Mindezek ellenére persze nem állhat meg a technikai érdekességek, trendek ismertetése, s e törekvésünk jegyében – bár az aratás időszaka ugyan még távolinak tűnhet – most egy Laverda hegyi kialakítású kombájnt mutatunk be Teszt és tapasztalat rovatunkban. Emellett egy érdekes kialakítású, Grim márkájú önjáró permetezővel is megismerkedhetnek, egy olasz felhasználó szemszögéből. Sok mindent megtudhatnak a Claas új körbálázójáról; a Regent gyomfésűjéről és sorközművelő kultivátoráról, valamint a Zetor Proxima traktorról. Kiderül lapunkból az is, hogy ismét magyarországi forgalmazásra kerül a már sokak által ismert Röll szőlőművelő gépcsalád. Olvashatnak arról, hogy piacot keres nálunk a francia MX traktorra szerelhető homlokrakodó-márka, de aki önjáró derékcsuklós rakodót szeretne, az is találhat érdeklődési körének megfelelő információkat. Autó-motor rovatunk pedig most jelképesen átlépi az óceánt, és a nagy vízen túlról mutat be néhány újdonságot, miközben természetesen a História rovat kedvelői sem maradnak kedvenceik nélkül.

Reméljük, a sok munka mellett jut idejük arra, hogy magazinunkat valóban haszonnal forgassák! Ehhez is kívánunk jó időtöltést!

Tisztelettel:
Fodor Mihály felelős kiadó
Hatala László felelős szerkesztő