fbpx

Újra növekszik a fertőzöttek száma, az üzemanyagár csökken

Írta: Barna Ferenc - 2021 augusztus 18.

Sajátos kapcsolatban van az üzemanyagár és a Coviddal fertőzöttek számának alakulása. A betegek száma növekedik, a benzin literenkénti átlagára 3 forinttal, a gázolajé 2 forinttal csökken péntektől. Ennek megfelelően a 95-ös benzint bruttó 445 Ft/l, a gázolajat 440 Ft/l átlagáron találjuk a hazai kutakon.

 

Mezőgazdasági gépek, üzemanyagár
Már egy hete nem változott, most újra csökken az üzemanyagár (Fotó: Horizont Média)

 

Az olajpiaci árakat jelenleg a keresleti oldal alakítja

A koronavírus delta és egyéb variánsait egyre nagyobb számban mutatják ki globálisan. Ennek hatására nemzeti szinten elég eltérő korlátozó intézkedések vannak érvényben. Mindez oda vezetett, hogy az olaj iránti kereslet csökken, illetve elég hektikusan ingadozik. Ez alakította az augusztus első felében tapasztalt csökkenő, illetve stagnáló árakat.

Szerepet játszanak az árváltozásban azok az elemzők is, akik hosszabb távon a vírus újabb terjedése miatt túlkínálatra számítanak. Mindezek továbbra is csökkenő irányba terelik az olaj árát.

A jövő hétre az árak változatlanságára látnak nagyobb esélyt a szakemberek, de az is előfordulhat, hogy az olaj árának emelkedése miatt néhány forinttal újra növekszik a benzin és a gázolaj átlagára.

 

Forrás: holtankoljak.hu