Innovatív megoldások a Pöttingertől

Írta: Szerkesztőség - 2010 október 10.

Alpha-motion

A Pöttinger NOVACAT alpha-motion és EUROCAT alpha-motion elülső kaszák maradandó, forradalmi változást hoztak a kaszatechnológiában: az alpha-motion fejrésznek köszönhetően a teljes kaszakeret képes úgy mozogni, hogy kövesse a talaj egyenetlenségeit. A legkisebb mozgás is kontrollálva van, így a kasza “szinte lebeg”. Az eredmény a kiváló minőségű rend, még nagy sebesség és nedves talaj mellett is. A 2006-os Év gépe most mind technológiai értelemben, mind külsejében megújult.

TOP 852 C s-line

– AZ ÚJ TOP 852 C s-line géppel a Pöttinger olyan kétsoros rendkezelőt alkotott, amely középre sodorja be a rendet, s így annak sok hely áll rendelkezésre. A rotor ív-pályájának belső részén van az emelőrendszer, így a hasmagasság 60 cm körüli. Ez azt jelenti, hogy a hasmagasság a piacon kapható legmagasabb értéknél is közel 30 százalékkal nagyobb. A rotor kiemelése olyan szögben történik, hogy a forgókban is megfelelő mértékű tér képződik a rendek között. A betakarítógépek így a következő menetben nagyobb teljesítményre képesek, a rendek ugyanis érintetlenek és hatékonyabban felszedhetők. A legjobb takarmányminőség a tökéletes talajkövetésnek köszönhető, amire pedig garanciát nyújt a ±5 fok csuklószögű kardántengely és a jól bevált Pöttinger Multitast talajkopírozó kerék.

A tekintélyes rotorátmérő (13 fog, 3,7 méter) dacára a szállítási magasság négy méter alatti, és a fogakat nem kell eltávolítani. Az oldalsó védőelem hidraulikusan hátrafordul. A vezérlőrendszer igen magas fokú kényelmet biztosít: a rendkezelő elemek magassága hidraulikusan állítható (együtt vagy külön-külön), elektrohidraulikus egyedi rotoremelésre is lehetőség van akkor, ha csak egy rotorral dolgozunk. És ez csak két példa a gép előnyeire.

TERRASEM

A TERRASEM R3 és C8 vetőgépeket először a hannoveri Agritechnica 2009 kiállításon mutatta be a Pöttinger; a 3 és 8 méter munkaszélesség közötti gépsor most a 9 méteres munkaszélességű TERASSEM C9-cel is kiegészül. Ez a legújabb modell szintén egy menetben végzi a talajművelést, tömörítést és a vetést. Ráadásul a precíz vetés és a központilag állítható csoroszlyanyomás mellett a vetőgépek egyedi megoldású talajkövetéssel rendelkeznek: a talaj egyenetlenségeit a felhajtható tárcsák, a tömörítőkerekek és a vetőelem végzi.

Vitasem

A Pöttinger LION-VITASEM gépkombinációja új mércét állít fel a szemenkénti vetés technológiájában: a többfunkciós magadagoló kerékkel a szemek precízen, optimális tőtávval elvethetők, így kisebb a vetőmag anyagárama, és a gép a talajt is kíméli, ami egyenletes csírázást és növekedést biztosít. A VITASEM vetőgépek új sorozatában valódi többfunkciós munkaeszközöket találunk.

A VITASEM függesztett vetőgép magában vagy forgóboronával kombináltan is használható. A gépeket könnyű fel- és lekapcsolni, a kombinációban a LION forgóborona a piacon jelenleg kapható legrövidebb, legkompaktabb munkaelem. A kombináció súlypontja nagyon közel van a traktorhoz.

www.poettinger.at