fbpx

Hazai Mezőgépgyártók Napja

Írta: Szerkesztőség - 2010 október 10.

“Mezőgépipari Fórum” szakmai tanácskozás, amelyre lapunk is meghívást kapott.

A mezőgépgyártásban a vártnál később mutatkoztak meg a válság jelei, viszont a recesszió elhúzódik, és mélyebb, mint a gépgyártás többi területén. A nyugat-európai gépgyártók is még csak elkezdtek reménykedni a javulásban, ugyanakkor a hazai piac bizonyos szempontból

függetlenül mozog a világpiaci fejleményektől. A magyarországi vállalkozások nem szívesen nyúlnak a létszámcsökkentés módszeréhez, mégis az elmúlt másfél évben fájdalmas mértékben kellett ehhez a megoldáshoz folyamodniuk. A foglalkoztatottak létszáma 15%-kal volt kevesebb 2009 év végén, mint egy évvel korábban. A leépítések mellett a költségcsökkentés lehetősége maradt, ami a nominálbérek esetében több mint 4%-os csökkenést eredményezett 2009-ben a mezőgazdaságigép-gyártóknál – hallottuk Ballon Erikától, a 7 Sigma Kft. ügyvezetőjétől.

Ha nem akarjuk, hogy az európai gépgyártás ipari múzeummá silányodjon, a korszerű gyártás pedig

Ázsiába helyeződjön át, akkor össze kell fogni egy olyan stratégia mentén, amelyik segíti az európai gépgyártást a világ élvonalában tartani; ezért hozták létre az európai gépgyártók a Manifuture nevű kezdeményezést. Hogy hogyan csatlakozhatnak ehhez a magyar mezőgépgyártók, erről beszélt dr. Igaz Jenő, a Gépipari Tudományos Egyesület ügyvezető igazgatója.

A 2010-es első félév gépértékesítési statisztikája drasztikus visszaesést mutat az előző év hasonló időszakához képest – vázolta a hallgatóság elé a számokat dr. Vágó Szabolcs, az Agrárgazdasági Kutató Intézet osztályvezetője. A kerekes traktorok esetében például a tavalyi 1132 db-bal szemben az idei év júniusáig csak 396 db-ot, kombájnból a 177 db ellenében 32 db-ot sikerült értékesíteni. Némileg jobb a helyzet a talaj munkagépeknél (ekék, tárcsás talajművelők, magágykészítők), ahol 1286 db helyett 758 db került eladásra.

LH

[m3 id=”megjelent-gm” ev=”2010″ ho=”10″ honev=”októberi”][m3 id=”megjelent-gm” ev=”2010″ ho=”10″ honev=”októberi”]>