fbpx

Forgalomirányítás a táblán: több termés, jobb talaj

Írta: Kohout Zoltán - 2023 augusztus 30.

A túlzott vegyszer- és inputanyag-felhasználás mellett a taposási kár fenyegeti leginkább a termőtalajok minőségét. Nem csoda, hogy mind több eljárás és technikai megoldás keresi a megoldást arra, minél kisebb felületen préseljék le a termőföldet a nagy súlyú gépek.

talajtaposás művelőnyom

Kisebb felületen lesz talajtaposás

Az egyik leginkább terjedő ilyen eljárás Controlled Traffic Farming (CTF) – azaz irányított forgalmú gazdálkodás – azt jelenti, hogy a szántóföldi növénytermesztésben állandó sávokat használnak. Nemcsak a talaj-előkészítésben, hanem a növényvédelemben és a betakarításban is igyekeznek ugyanazokat a művelőutakat járni. Kézenfekvő, hogy minél kisebb területen közlekednek a soktonnás gépek, annál kisebb felületen történik talajtaposás. Vagyis irányított, szűk művelőutakon végzett gépmozgatással minimalizálható a fajta termőföld-terhelés. A művelőutak közötti talaj pedig nagyobb sávokban őrizheti meg természetes szerkezetességét, laza szerkezetét, víz- és levegőáteresztő képességét. Vagyis optimálisabb állapotot a növények egészséges fejlődéséhez.

nexat modularis szallitojarmu

Kevesebb gázolaj, nagyobb termésátlag

Az egyre nagyobb gépek és a tengelyterhelések növelik a talajban kialakult nyomást. A traktorok és a szálastakarmány-kombájnok esetében 70-100 kPa (0,7-1 bar), gyakran ennek kétszerese a kombájnok, különösen szállítógépek, répa- és burgonyabetakarítók esetében. Kutatások szerint közép-európai szántóföldi viszonyok között a CTF 5-8 százalék, zöldségtermesztésben és gyepterületen 10 százalék körüli terméstöbblet érhető el. Ausztráliában ugyancsak 5-15 százalékos termésátlag-növekedést tapasztaltak a kísérletek folyamán a jobb talajállapot eredményeként. Ott egyébként már hatalmas területen, 3 millió(!) hektáron gazdálkodnak ezzel a módszerrel, Európában ez még legfeljebb pár százezer hektárra tehető. További előnye a technológiának, hogy jóval kisebb energiát igényel az így karbantartott talaj megművelése.

Vet, arat, permetez, de csak a tábla 5 százalékán hajt át

Az irányított forgalmú agrotechnika persze egyben kihívás is, hiszen össze kell hangolni az összes említett munkafolyamatot a vetés-előkészítéstől az aratást követő talajelmunkálásig. Ahol ezeket a feladatokat szolgáltatásban végeztetik el, ott ez eleve nehezebben megoldható, mint ahol egy saját, jól és okszerűen gépesített gazdaság maga áll át erre a művelésmódra.

Az egyik első és ismertebb eszköz a 2021-es Agritechnica aranyérmes innovációja, a Nexat. Az erős, nagy fesztávú, cserélhető munkagépekkel felszerelt szállítójármű különféle mezőgazdasági gépek moduláris rögzítésére képes. Így bevethető talajművelési, vetési, növényvédelmi és betakarítási feladatokra úgy, hogy az egyes modulokat egy személy 10 perc alatt kicserélheti. A komplex, többféle munka elvégzésére képes, majdnem holisztikus gép 14 méteres változatát úgy tervezték, hogy használatánál a teljes szántóterület 95 százalékán soha nem hajt át munkagép. Ez sokkal jobb terméspotenciált eredményez, a talaj és a környezet még hatékonyabb védelme mellett. A Nexat esetében minden munkához csak ezt az egy járművet használják, és az Agrárágazat szerint a kombájn akár 200 tonnás óránkénti teljesítményre is képes lesz.