fbpx

John Deere műholdvevők és korrekciós jelei

Írta: - 2024 január 22. -Hirdetés

2023-ban a John Deere teljesen megújította a precíziós gazdálkodás eszközrendszerét. A gépekben megjelentek az 5. generációs GreenStar kijelzők és StarFire vevők, valamint a távoli elérést biztosító új JDLink R és M modemek.

Amíg a kijelzőkön futó alkalmazások újabb és újabb lehetőségekkel, funkciókkal bővítik a felhasználások körét – ami egyre több erőforrást (gyorsabb adatfeldolgozást, több memóriát, egyszóval erősebb számítógépet) igényel –, addig a műholdvevők esetében új funkciókról nem beszélhetünk. Üzemeltetés szempontjából nem változott semmi a korábbi generációkhoz képest, az új generációs műholdvevőket ugyanúgy kell beállítani, ahogyan az eddigieket: meg kell adni a felszerelés helyét, és kalibrálni kell a beépített billenéskompenzáló modult. Természetesen a technológia fejlődésével ezek az eszközök is felülmúlják az eddigieket, hiszen gyorsabbak, szélsőséges helyzetekben megbízhatóbbak náluk, és a műholdas rendszerek fejlesztéseinek előnyeit is képesek kihasználni.

A John Deere SF7000 műholdvevője minden korábbi GreenStar kijelzővel és precíziós alkalmazással kompatibilis, az univerzális műholdvevő felfogatása és csatlakozója megegyezik az előző generációs SF6000 és az azt megelőző SF3000 műholdvevőével (Deluxe tartó esetén). RTK korrekció használata esetén a korábban használt rádiók és modemek is tovább használhatók.

A helymeghatározás során elérhető legnagyobb pontosságot alapvetően a használt korrekciós jel határozza meg. Lássuk milyen lehetőségeink vannak a különböző típusok esetében:

  • SF1 korrekciós jel: minden John Deere műholdvevő esetében ingyenesen elérhető a John Deere által szolgáltatott jel. Segítségével az elérhető pontosság SF3000 műholdvevő esetén ±23 cm, míg az SF6000 és SF7000 típusok esetén ±15 cm, megismételhetőségről viszont nem beszélhetünk.
  • SF2 korrekciós jel: csak az SF3000 műholdvevők esetében, licencdíj befizetése után elérhető szolgáltatás, amellyel az elérhető maximális pontosság ±5 cm, és 15 percen belüli megismételhetőséget garantál.
  • SF3 korrekciós jel: csak az SF6000 műholdvevők esetében, licencdíj befizetése után elérhető szolgáltatás, amellyel az elérhető maximális pontosság ±3 cm, viszont már szezonon belüli (9 hónapos) megismételhetőséget garantál.
  • SF-RTK korrekciós jel: az SF7000 műholdvevők megjelenésével bevezetett új korrekciós jel, amely a földi RTK korrekciós jelszolgáltatásokkal megegyező, ±2,5 cm-es pontosságot nyújtja licencdíj ellenében, műholdról szolgáltatva. A John Deere minimum 5 éves megismételhetőséget garantál, viszont azt figyelembe kell venni, hogy az egyes országok által használt koordináta-rendszerekhez képest – így a magyarországi hivatalos koordináta-rendszerhez képest is – eltéréseket tapasztalhatunk. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy különböző forrásból származó adatokat használva a gépek nyomvonalai eltérhetnek egymástól (méréseink szerint Magyarországon ez a koordinátapontok eltolódását jelenti egy kb. 88 cm hosszú és 210° irányba mutató vektorral).
  • RTK korrekciós jel: ±2,5 cm pontosságú és időben korlátlanul megismételhető helymeghatározást biztosító, földi sugárzású korrekciós jel. Olyan agronómiai technológiák kivitelezését valósíthatjuk meg a segítségével (táblahatárok kezelése, sor-sorköz megkülönböztetése, Controlled Trafic Farming stb.) amelyek a precíziós gazdálkodás alapelemei lehetnek. Minden John Deere műholdvevő esetében elérhető ez a korrekciós jeltípus, amiben azonban különböznek, az a korrekciós jelszolgáltatás ideiglenes megszakadása esetén elérhető RTK-X funkció: amíg az SF3000 műholdvevő esetében az RTK-X csak 15 percig biztosít RTK pontosságot a jelforrás megszakadása esetén, addig az SF6000 és az SF7000 műholdvevők esetében ez az időtartam 14 nap.

A KITE Zrt. 2010 óta nyújt partnerei részére RTK korrekciós jelszolgáltatást, ami a bevezetése óta változatlan áron biztosítja a legpontosabb helymeghatározást, a precíziós gazdálkodás biztos alapját. A rendszer fejlesztése folyamatos, 2023-ban megkezdtük a bázisainkon használt műholdvevők cseréjét SF7000 típusra, hogy a felhasználók élvezhessék a legújabb technológia által biztosított előnyöket (mind a négy műholdrendszer adatainak használata).

2024-ben a John Deere bevezeti a piacra az SF7500 műholdvevő típust. Teljesítményben, funkcióiban, külső megjelenésében semmilyen változás nem várható az SF7000 műholdvevőhöz képest, a fejlesztést az ellátási láncok utóbbi időkben tapasztalható akadozásai indokolták. Az új típussal a gyártó átáll egychipes (single board) kialakításra, amivel csökkenteni szeretné a beszállítóktól való kitettségét.

Az SF7500 megjelenése 2024 második felében várható, de nem érdemes erre várni. A korábbi SF3000 típusú műholdvevőt érdemes lecserélni a teljesítményben, technológiában azt felülmúló SF6000 vagy SF7000 műholdvevőre, amelyek között jelenleg jelentős különbség nincs.

További részletekért keresse a KITE Zrt. alkatrészértékesítési menedzser kollégáit.