fbpx

John Deere – erdészeti alkalmazásra

Írta: Szerkesztőség - 2010 október 10.

Az erdészeti alkalmazásokra felkészített traktorok már hazánkban is ismertek, és több márka gyártmánypalettáján szerepelnek opciós tételként specialitások.

 

A John Deere is rendelkezik hasonló műszaki megoldásokkal, amelyek jellemzői a következők:

  • 135-360 LE teljesítmény, extrém hosszú élettartam;
  • megfordítható kormányzás (silózáshoz is);
  • speciális kabin, a 4D körbeláthatásért;
  • teljes haspáncélzat és erdészeti gu-mizás;
  • Soft Track gumihevederes járószerkezet;
  • fx, segédalvázas első csörlők, rászerelt daru.

Teljesítmény – határok nélkül

Innovatív megoldások a munkavégzés gyorsabb, hatékonyabb elvégzése céljából: ergonomikus vezetőülés kompromisszumok nélkül, amely teljes körbelátást biztosít, ezáltal a munkavégzés gyors és biztonságos. A 73 dB zajszintű kabin, a fokozatmentes váltómű, a joystick hidraulikavezérlés és a növelt hidraulikus kapacitás valóban alátámasztja a John Deere erdészeti alkalmazhatóságát.

A speciális erdészeti kabin, a ROPS/FOPS és OPS bevizsgált, és személyautós kényelemmel rendelkezik, a vezetőülés 360 fokban körbefordul.

Az innovatív lehetőségek a traktorok CAN BUS rendszerének köszönhetőek, amely lehetővé teszi a számos alkalmazásbővítés kialakítását. A direkt vezérlés és fedélzeti elektronika kapcsolata biztosítja a gépegységek összehangolását, a csoportfunkciók összhangját, illetve a daru működéséhez a sebesség és az erő fnom szabályozható-ságát. A rendszer hibátlan és gyors, mert egy már kiforrott és megbízható alapbázisra épül, a kiegészítő felszerelések pedig szintén az erdészeti gépek csúcsát képviselik.

A szilentblokkokkal rezgéscsillapított motor és a segédalvázas konstrukció páratlan masszivitást ad a John Deere erdészeti gépeinek.

Az erdészeti John Deere traktorokon az elektrohidraulikus vezérléssel az alábbi funkciók kezelhetők egy panelról: – letalpalók mozgatása, – emelés-süllyesztés, – gáz adása, elvétele, – kormányzás, jobbra-balra, – motor start-stop, – frekvencia beállítása, – vészállj, – eco-hajtás kuplunggal, – traktor irányváltás (előre, üres, hátra).

A traktor mellső részére szerelt csörlők az alábbi paraméterekkel rendelkeznek:

– 2 fokozatú hajtómű, – 2×125 m sodronyhossz, – 2×80 kN vonóerő, – 0,4-1,2 m/s behúzási sebesség.

A daru adapterei közül néhány:

  • faaprító,
  • egyengető,
  • rönkfogó,
  • processzorfej.

Speciális, hegyi és sáros-csúszós idény esetére lehetőség van az ún. Soft Track gumi- vagy fémhevederes kialakításra, amely a traktort bármilyen adottságú területen bevethetővé teszi.

 

Hernek Zoltán
Odisys Bt.