fbpx

Kompakt rakodók a Gehltől

Írta: Szerkesztőség - 2010 október 10.

A Gehl Company-t 1859-ben alapították az USA-ban. Kezdetben a mezőgazdaság számára gyártottak munkaeszközöket. 1917-ben gyártották első traktorjukat, 1940-ben készítették el az első bálázójukat. A kompakt rakodógépek gyártását 1970-ben indították. A következő fontos dátum a cég életében 1992, ugyanis ebben az évben kezdték meg a mini kotrógépek gyártását.

 

A rövid történeti áttekintésből is jól látszik, hogy a GEHL a gépgyártás területén lassan 150 éves, a kompaktrakodó-gyártás területén 40 éves tapasztalattal rendelkezik. A cég nagy szakmai múltja a garancia a kifogástalan minőségű gépekre, és ezek a kiváló tulajdonságokkal rendelkező termékek a GEHL-t a világ 3 legnagyobb kompaktrakodó-gyártója közé emelték.

A Gehl rakodók, a rájuk jellemző sokoldalúságnak köszönhetően, mind a mezőgazdaság, mind az építőipar területén kiválóan alkalmazhatóak. A 9 tagból álló, széles típusválaszték szinte minden feladatra megoldást kínál. A legkisebb családtag az SL1640-es típus, amely a maga 1352 kg-os szervizsúlyával és 915 mm-es szélességével a legkisebb helyeken történő munkavégzésre is alkalmas. A márka legnagyobb típusa az SL7810, amelyet joggal nevezhetünk a kompaktrakodógépek királyának. A 3607 mm-es emelési magasságával és akár 2,2 m3-es könnyűanyagkanalával és 1805 kg-os teherbírásával ebben a kategóriában egyedülálló!

E két típus közé ékelődik be a Gehl legkedveltebb típusa, az SL5240SXT/ DXT. Az 5240-es meghajtását a Deutz 4 hengeres, vízhűtéses, 63 lóerős, 2300 cm3-es turbódízel motorja végzi, amely erőforrás természetesen már megfelel a TIER III-as előírásoknak. A motor optimális hűtéséről a megnövelt méretű hűtő gondoskodik. Ezen modell emelési magassága 3104 mm, a súlya 2939 kg, a teherbírása 862 kg, ami pótsúly felszerelésével 930 kg-ra növelhető. A Gehl e típusa itthon főleg a T-bar/joystick vezérlési móddal kerül értékesítésre, de természetesen a gépeket igény esetén Dual T-bar vagy Dual Joystick vezérléssel is szállítjuk vásárlóink részére.

A jól bevált vezérlési módok mellett a gépek egy- és kétsebességes változatban, illetve növelt hidraulika-teljesítménnyel (DX verzió) is rendelhetőek.

A Hydraloct automata zár rendszer használatával a kezelő egyszerűen blokkolhatja a gém és a hajtásrendszer működtetését, amikor befejezi a munkát, megelőzve az illegális használatot.

Egyedül a Gehl használ kompaktrakodógépeknél nitro-steel munkahengerszárakat, amelyek sav- és lúg-állóak. A T-bar/joystick felszereltségtől alapfelszereltség a gémcsillapítás, amivel a berendezés gémjének és munkaeszközeinek az élettartama növelhető. A különleges gémkialakítás páratlan kilátást biztosít a gépből. A gép kihasználhatóságát növeli a Gehl VTS gumiheveder-rendszer, amely rendszerrel a gép egyszerűen átalakítható a hagyományos 4 kerekes kialakításról gumihevederes módozatra. Így a rakodóval a kezelő könnyedén elboldogul ott is, ahol a gumiheveder nélküli változatnak már megálljt parancsolnának a mostoha munkakörülmények.

Az univerzális gyorscsatlakozó rendszernek köszönhetően számos munkaeszköz használható a gépen, az egyszerű bálatüskétől kezdve a különböző átmérőjű talajfúró, mélyásó, fűnyíró, seprő és hidraulikus meghajtású adapterekig. Az adapterek sokszínűsége teszi a típust a felhasználó számára egy sokrétűen fel-, illetve kihasználható “családtaggá”.

Spaltenberger Tamás
Axiál Kft.