fbpx

Kuhn Profile takarmánykeverőkocsi-család – Sikerének kulcsa: a kis befoglaló méret melletti nagy tartálytérfogat

Írta: Szerkesztőség - 2010 október 10.

A Kuhn függőleges csigás takarmánykeverő-kiosztó kocsik termékpalettája egy újabb modellel bővült: az új Kuhn Profile a vontatott, kisméretű munkaeszközök eddig hiányzó szegmensét pótolja.

 

A korábbi változatok nagyobb méreteikkel csak nagy gazdasági épületekkel rendelkező állattartó telepek kiszolgálására képesek. Az új Profle gépcsalád geometriai méreteiben hordozza újdonságát és nagyszerűségét. Építésének elve volt, hogy ezzel a géppel a kisebb méretű istállóépületekben is mozgékonyan lehessen dolgozni. Mindez jelentős előny, ha a hazánkban található nagyszámú régi épületre gondolunk, ahol annak idején elsősorban nem a gépek befogadása volt az elsődleges szempont.

A Profile tervezésének alapjául a korábbról jól ismert és kiváló üzemeltetési eredményekkel alkalmazható Euromix I 80-as gépcsalád szolgált. Az Euromix I koncepciójának megfelelően kisebb testvére is front kihordószalaggal valósítja meg a kevert takarmány kijuttatását a jászolba vagy a padlóra. A Profile három tartályméretben áll a felhasználók rendelkezésére. A kisebb 14 m3-es, a közepes 16 m3-es, míg a nagyobb gép tartálya 18 m3 takarmány befogadására és keverésére képes. A beadagolt alapanyagok hatékony keveréséről a Kuhn-től megszokott elvek alapján készülő függőleges keverő-csigák és a poligon tartályoldal kombinációja gondoskodik. Mindhárom változat két csigával dolgozik. A csigákon elhelyezett kések aszimmetrikus profilja gondoskodik a beadagolt hosszabb szálak, összetevők aprításáról és emellett a kések öntisztulásáról. Szükség esetén két állítható ellenkés tolható be a tartályba, a fokozott aprítás és a megnövelt keverőhatás érdekében.

A gép lelke a Profile esetében is a keverőcsigák meghajtását végző hajtómű. Megbízhatóságának alapja, hogy a Kuhn nem bízza beszállítók minőség-ellenőrzésére a megkövetelt magas színvonalat, hanem az alapanyag-előállítástól a végszerelésig minden műveletet saját kézben tartva felügyel és – ha szükséges – módosít. Minden egyes Kuhn által gyártott keverőcsiga-hajtóművet összeszerelést követően gondosan tesztelnek, és csak hibátlan elemet építenek be. Ennek eredménye a kimagaslóan hosszú élettartam és megbízhatóság.

A Profile takarmánykeverőkocsi-család, kompakt építésének köszönhetően, kis befoglaló méretekkel rendelkezik; mindhárom tartályméret esetén 2,4 m a teljes szélesség. A kerekeknél mérve ez nem több mint 2,38 m, ami szűk helyeken is biztosítja a mozgékonyságot. A legkisebb változat, a Profile 1480 teljes magassága 2,55 m, a középső 1680-as 2,84, míg a legnagyobb, 1880-as változat is csak 3 m magas. Kategóriájukban a gépek hasznostartálytérfogat-magasság aránya kiemelkedő.

A pontos és állandó keverékminőség megvalósításához a Profle alapfelszereltségben három ponton mérő mérleggel együttműködő fedélzeti számítógéppel rendelkezik. A T10 típusjelű kezelői terminál a munkagépen helyezkedik el. Köszönhetően nagyméretű kijelzőjének, a gépkapcsolat pillanatnyi állapota keverékképzés és kiadagolás közben is jól nyomon követhető a traktor fülkéjéből. A kezelői terminálok terén további lehetőségeket kínál a T75 jelzésű számítógép, ami akár 80 különböző receptúra egyenként 15 alapanyagot tartalmazó elegyét képes tárolni és bármikor rendelkezésre bocsátani, egyszerű gombnyomásra.

A három tartályméretben elérhető új Kuhn Profle takarmánykeverő-ki-osztókocsi-család azon gazdaságok eredményesen alkalmazható munkaeszköze lehet, ahol a régi építésű, szűk épületekben kell rövid idő alatt megoldani az állatállomány etetését. A Profle egyesíti magában a Kuhn a takarmánykeverők gyártása és üzemeltetése során szerzett tapasztalatait, és mindezt kiváló alapanyagok felhasználásával kombinálva a cég egy hosszú élettartamú, megbízható gépet kínál – a hazai felhasználóknak az IKR Zrt. kizárólagos forgalmazói csapatán keresztül. A részletekkel kapcsolatban keresse értékesítői hálózatunkat!

Kató Gergely
IKR Zrt.