fbpx

Drón: már nem kérdés, hogy miért és mikor érdemes megvenni

Írta: Kohout Zoltán - 2021 június 25.

Kerülgetjük-szagolgatjuk, de nálunk még mindig kissé lassan terjed a drón mezőgazdasági alkalmazása. A drónok azonban gyorsan válnak a mezőgazdaság kulcsfontosságú eszközévé. De akkor mit, mikor és hogyan vásároljunk?

 

drón
(Fotó: Business Insider)

 

Ennyi elváráshoz már kell a gép

Nagy nyomás nehezedik a termelőkre. Miután egy felbolydult, változékony piacon kell profitot termelni, többet, jobbat és versenyképesebben kell dolgozni, mint eddig bármikor. Aztán ott vannak még a hatóanyag-kivonások, a talaj- és környezetkímélő elvárások, a termékek nyomon követhetőségének javítása… Ráadásul az egyre ingatagabb piaci körülmények között a mezőgazdasági termelőknek nagyobb szükségük van a tábláik minőségének, a növények állapotának még mélyebb ismeretére, az éves hozam pontosabb becslésére – azaz előrelátó döntésekhez szükség információkra.

 

Ezt mind tudja…

Emiatt a drónok vagy pilóta nélküli légi járművek (UAV) itthon is egyre nagyobb jelentőséget nyernek. Képesek gyorsabb és hatékonyabb adatgyűjtésre úgy, hogy közben sem taposással, sem más módon nem terhelik a talajt és a növényállományt, sőt, ezzel is csökkenti a kártevők terjedésének kockázatát. A drónok emellett fontos szerepet játszhatnak a munkafolyamatok és folyamatok ésszerűsítésében, értékes időmegtakarítással és mélyebben megalapozott döntések elősegítésével. A térképezésen túl használhatók a vetés és az inputozás pontosítására, segítenek korán észlelni a növényeket fenyegető stresszhatásokat, illetve a biotikus-abiotikus stresszhatástól érintett terület pontos helyét és méretét.

 

drón
(Fotó: AgWay Chem. Corp.)

Mikor célszerű drónt vásárolni?

A legfontosabb kérdés, hogy megtérül-e a drón megvásárlása, üzemeltetése, és ha igen, mikor. Lehet, hogy a drón kezdetben drága befektetésnek tűnik, de a hatékony, okszerű üzemeltetés révén a gazdák olyan hasznot termelhetnek, amivel középtávon elérhető a megtérülés. Máskor nem feltétlenül a gyors megtérülés, hanem a kényszer motiválja a vásárlást. Ahol bizonyos munkafeladatokra nincs más megoldás, vagy munkaerő, vagy elvárás a nagyobb pontosság, illetve a csak drón által megszerezhető információ, akkor ott is megéri/elkerülhetetlen az áttérés a drón-technológiára.

 

Milyen drónt vegyek?

A megfelelő repülőeszköznek könnyen használhatónak kell lenni, és fontos, hogy egyszerűen integrálható legyen a munkafolyamatokba, más technológiákba. Fontos az is, hogy a drón érzékelője, kamerája képes legyen a kívánt adatok megszerzésére, rögzítésére. A multispektrális és az RGB-érzékelők például lehetővé teszik, hogy a növények egészségét, fejlődését és termelését kimutató növényindexeket készítsenek a gazdálkodók, a terméstől és a fajtától függően. Persze a drónok sem helyettesíthetik a terepen történő személyes látogatásokat vagy a talaj- és szövetmintákat, de a megszerzett adatokkal nagyon hatékonyan irányíthatják a növényorvosokat. A drónnak ezenkívül elég robusztusnak szerkezetnek kell lennie, hogy bírja a mezőgazdasági környezetben végzett munkát. Mindemellett a gazdának ismernie kell a drónok használatára vonatkozó jogszabályokat.

 

drón
(Fotó: Drones-Pro)

 

Már aktuális…?

A szakemberek szerint a válasz erre egyértelműen: igen. A drón-technológia rohamosan terjed és fejlődik, új és új alkalmazásokat fedeznek fel a gazdaságban. A megfelelő szakmai támogatás mellett a felhasználási esetek és lehetőségek végtelenek. Nem csoda, hogy az egyes növények számára a legjobb drón-alkalmazásokról szóló tudományos publikációk száma gyorsan nő. Számos dróngyártó online képzést és webes szemináriumot kínál, hogy az üzemeltetők a lehető legtöbbet hozzák ki eszközükből. Egyre több a dróntulajdonos-közösség, ahol az agrárszakembereket arra ösztönzik, hogy hasznos információkat cseréljenek működésük fokozása érdekében. Azt vallják, hogy minél több időt tölt el a gazda a drónjának használatával, annál jobban meg fogja érteni az adatok jelentőségét, az alkalmazás hasznát.