fbpx

Nagyobb vetési rugalmasság – LEMKEN Solitair osztott vetőmagtartállyal

Írta: Fodor Mihály - 2021 június 25.

Alig egy évvel a Solitair 9+ pneumatikus vetőgép sikeres piaci bevezetése után a LEMKEN most bemutatja az új “Duo” változatot osztott vetőmagtartállyal. Ez a gép számos lehetőséget kínál a vetőmagok, a műtrágya és akár a köztes növények egyidejű kiszórására. Ezzel a LEMKEN, a professzionális szántóföldi növénytermesztés specialistája egy, a következetesen költségoptimalizált géppel bővítette portfólióját.

 

Solitair 9+ Duo with single-shot system
A LEMKEN új Solitair 9+ Duo vetőmag és műtrágya elhelyezésével

 

A Solitair 9+ Duo vetőmagtartálya 1850 literes. Kapacitása az igényektől függően 50/50 vagy 60/40 arányban osztható. Ennek eredményeként két alkalmazási változat lehetséges:

  • Az egyadagolásos változatban a vetőmag és a műtrágya a két adagolóegység után a két tartályszegmensben található két adagolóegység után egyesül. A különböző komponenseket egy vetőcsövön keresztül vezetik a dupla tárcsás csoroszlyákhoz, és egy vetőbarázdában helyezik el. Ez lehetővé teszi, hogy őszi vetés esetén megfelelő kezdő műtrágyadózist, tavaszi vetés esetén pedig teljes műtrágyakijuttatást lehessen végezni. A kiosztókba egy automata művelőút-mechanizmus van beépítve.
  • A double-shot rendszer nagyobb vetési rugalmasságot biztosít. Ennél a rendszernél a két komponens külön-külön áramlik két magvezetőcsőben a dupla tárcsás csoroszlyához. Ezután lehetőség van vagy egy sorban vetni, mint a single-shot módszerrel, vagy külön-külön, és felváltva két sorban az elosztóházban lévő elem cseréjével egyszerűen változtathatóan. Ezenkívül a tömörítőkerekeken keresztül minden második sorban külön-külön beállítható a vetésimélység, akár 5 cm-es különbségig. Ez lehetővé teszi két különböző vetőmag eltérő, optimális vetési mélységbe történő elhelyezését, vagy a vetés közbeni sorok közötti műtrágyázását.

 

A Solitair 9+ Duo három és négy méteres munkaszélességben kapható. A megrendeléseket már most fogadják; a teljes rendelkezésre állás 2022 januárjára várható.

 

Solitair 9+ Duo with single-shot system