fbpx

Robotgépújdonságok a mezőgazdaságban

Írta: GÉPmax-2023/V. lapszám cikke - 2023 október 19.

A mezőgazdaságban alkalmazott robotgépek fejlesztését és elterjedését nagymértékben elősegíti a Föld népességének növekedése és ezzel együtt az élelmiszerek iránti kereslet fokozódása. Az idényjellegű munkaerőhiány, az új mezőgazdasági technikai eljárások, a precíziós gazdálkodás megvalósítása, a környezet védelme stb. tovább növeli a robotizálás iránti igényeket. A cikk keretében példaképpen néhány robotgépújdonságot kívánunk bemutatni.

AGROBOT ÚJ E-SOROZAT

A spanyol vállalkozás évek óta foglalkozik többek között gyümölcsbetakarító robotgépek fejlesztésével, és több típus után most bemutatta az AGROBOT E-sorozat új változatát, amelyet szamóca kíméletes betakarításához terveztek (1. kép).

Agrobot E robotgép
Szamócát betakarító AGROBOT E-sorozatú robotgép és gyümölcsszedő robotkarja (forrás: agrobot.com)

Az elektromos hajtású robot mobil járószerkezeten robot manipulátorkarok dolgoznak együtt. A rugalmasan beállítható szedőgép bármilyen gazdálkodási konfigurációba, szabad téri, melegházi munkába beilleszthető. A LiDAR érzékelők gondoskodnak a környező terepen dolgozók biztonságáról.

A szedőgép akár 24 független robotkarral csapatként dolgozik egyszerre. A beállított igényeknek megfelelő terméket automatikusan, egyenként, leszedés előtt kiválasztva végzi a gép a szedést.

A robotkarok érzékelőinek beágyazott rendszerében a gépi tanulás a látási, érzékelési képességek, például az objektumok osztályozását, szegmentálását és példányosítását folyamatosan javítja. Az érzékelők integrációja lehetővé teszi a távolságok, helyzetek, felületek és térfogatok elemzését, valamint a mozgásvezérlő rendszerek pontos, megbízható irányítását.

A kíméletes szedés érdekében a betakarítókombájn nem érintkezik a gyümölccsel. A robotkarok fogják meg és vágják le a termés szárát, majd a gyümölcsöt óvatosan a gépen lévő tálcákba helyezik, ahonnan később a termést a fogyasztói csomagolásba rakják át.

AGROBOT BUG VACUUM

A spanyol vállalkozás másik érdekes, egyedülálló, innovatív autonóm szántóföldi robotgépe a Bug Vacuum elnevezést viseli (2. kép). A villamos hajtású új mobil robotgépet a Lygus rovarkártevők elleni védekezéshez tervezték.

Agrobot Bug Vacuum
Az AGROBOT Bug Vacuum elnevezésű rovarirtó robotgép és kétventilátoros vákuumrendszere (forrás: agrobot.com)

A Lygus nemzetség több mint 40 növénnyel táplálkozó poloskarovarfajt foglal magában, amelyek pusztító táplálkozási szokásaikkal jelentős kárt okoznak a növénytermesztésben. A szokásos hagyományos védekezés abból szokott állni, hogy az első poloska megjelenésekor az ellene alkalmas növényvédő szerek valamelyikével megpermetezik a termőtáblát. Az innovatív új módszerrel viszont vákuumos eljárással összegyűjtik a káros rovarokat, majd később megsemmisítik azokat.

A Bug Vacuum robotgép kétventilátoros vákuumrendszerrel rendelkezik, és egyenletes légáramlást hoz létre a barázda teljes szélességében. A szükséges vákuumnyomás a ventilátorok magasságának beállításával szabályozható. A ventilátor bemenete rozsdamentes acélból és élelmiszeripari szilikonból készül. A villamos hátsókerék-hajtású, elsőkerék-kormányzású gépet az üzemeltető farmernek csak a termőterületre kell szállítania, a munka kezdőpontjára. A távirányítón az „automatikus mód” bekapcsolása után a robot az ágybarázdákat vezérlő útmutatásként érzékeli. A barázda feletti munka befejezése után a navigációs vezérlőrendszer beállítástól függően dönt, hogy a gép átmegy az úton a következő sorba, megfordul, vagy befejezi a munkát.

Az első tengelyen (biztonsági lökhárítón) elhelyezett sárga villogó fény jelzi az automatikus haladási módot. A biztonságos haladásra LiDAR érzékelők felügyelnek, az akadályok, az emberek felismerésekor, valamint szükség esetén ez a vezérlőrendszer a kettős fékrendszerrel leállítja a gépet. Természetesen ugyanezt az üzemeltető is 750 m távolságon belül távirányítóval bármikor megteheti. Az AGROBOT Bug Vacuum robotgép néhány műszaki adata: járószerkezet legnagyobb teljesítménye 15,3 kW, ventilátor teljesítményigénye 2 × 3 kW, gumiabroncsok méretjelölése elöl 5.00-15 4PR, hátul 9.50-42 4PR. Haladási sebesség 3,2 km/h, sorszélesség 1600–1730 mm, gép tömege 1271 kg.

Nexus La Chevre gyomláló robotgép
Nexus La Chevre gyomláló robotgépek munkavégzés közben (forrás: nexusrobotics.ca)

NEXUS LA CHEVRE

A kanadai Nexus Robotics Inc. mezőgazdasági megoldásokkal foglalkozó vállalat 2020 végén bejelentette az új „La Chevre” gyomlálórobotjának fejlesztését. Az elkészült új Nexus La Chevre robotgép-prototípus sorozatával a szabadföldi kísérleti munkavégzések megkezdődtek (3. kép). A Nexus Robotics La Chevre új gyomláló robotgépe képes a nap 24 órájában önállóan RTK-GPS-rendszerrel navigálni, programozásának megfelelően, és eltávolítani a gyomokat. A robotgép kamerákkal, érzékelőkkel, valamint mesterséges intelligencia segítségével különbséget tesz a gyomok és a haszonnövények között. A gép hasa alatt elhelyezett 12 db delta mechanizmusú robotkar a végén levő megfogóujjak vezérlésével kihúzza a gyomokat a talajból, azokat is, amelyek nagyon közel vannak a haszonnövényekhez (4. kép).

Nexus La Chevre robotgép gyomláló robotkarja
Nexus La Chevre robotgép gyomláló robotkarja (forrás: nexusrobotics.ca)

A robot gyomlálógép a szántóföldi tesztek alapján a gyomok több mint 95%-át szedi ki és távolítja el anélkül, hogy károsítaná a haszonnövényeket. A Nexus Robotics szerint a La Chevre az egyetlen olyan robot, amely képes eltávolítani a haszonnövény mellől az olyan gyomnövényeket is, amelyek általában érintetlenek maradnak más kapáló- vagy permetezőrobotoktól.

CARBON ROBOTICS 2022 LASERWEEDER

Az amerikai Carbon Robotics vállalat 2022 LaserWeeder elnevezéssel új, továbbfejlesztett lézeres robot gyomlálógépet kínál a piac számára (5. kép).

Carbon Robotics 2022 LaserWeeder lézeres robot
Carbon Robotics 2022 LaserWeeder lézeres robot gyomlálógép (forrás: carbonrobotics.com)

Az új, traktorvontatású, féligfüggesztett LaserWeeder robot precíz lézeres, organikus és költséghatékony gyomirtó megoldást jelent a nagyüzemi gazdaságoknak sornövényekhez, mint például brokkoli, sárgarépa, karfiol, mángold, koriander, kelkáposzta, saláta, hagyma, spenót, paradicsom stb. A gyomirtó robot mesterséges intelligenciával és számítógépes látásrendszerével képes különbséget tenni a haszonnövények és a gyomok között napszaktól és időjárási viszonyoktól függetlenül, majd lézeres technológiával elpusztítani a gyomokat anélkül, hogy kárt okozna a haszonnövényekben. A robot villamosenergia-ellátása dízelmotorral vagy a traktorról kardánhajtású generátorral, esetleg a traktor első TLT-hajtású villamosáram-fejlesztőjével valósítható meg. A 2022 LaserWeeder robot gyomirtó fontosabb műszaki adatai a következők: a gyomok 95%-át eltávolítja, 1,6 km/h haladási sebesség mellett. A 30 db, 150 W/db teljesítményű,10,6 μm-es CO2 ipari lézersugárzók akár 200 000 gyom/h eltávolítására képesek, 6 m széles növényágy-lefedési szélességgel. Az állítható sortávolság 1524–2134 mm, a gép hosszúsága 2972 mm, szélessége 6092 mm, magassága 2693 mm. A LaserWeeder traktorvontatású gépegység teljes egészében robotizálható autonóm robottraktor alkalmazásával. A meglévő nehéz univerzális traktorok utólag is robotizálhatók. A John Deere például rendelkezik ilyen technikával, az okostraktor utólag kiegészíthető a szabadalmaztatott mesterséges intelligencia technológiával és automatizálási rendszerrel.

NEW HOLLAND XPOWER XPN

A New Holland és az AGXTEND amerikai vállalatok bemutatták az XPower XPN robot elektromos gyomirtási megoldást keskeny szőlőültetvények számára (6. kép).

New Holland XPower XPN robotgép
New Holland XPower XPN robotgép elektromos gyomirtási megoldással, illetve robotkarja, a flexibilis elektródákkal (forrás: newholland.com)

A Braud 9000 N szőlőkombájn felépítését és hajtásláncát átvéve az eredeti munkaeszközök helyére nagyfeszültségű villamos áramot előállító egység került.

Az eredeti szedőeszközök helyett pedig a robotizált karok flexibilis elektródákat képesek a talajon, a gyomok felett és a szőlőtőke eltávolítandó alsó leveleinek magasságában vezérelve mozgatni. A nagyfeszültségű áramkört a sorok között a talajt súroló flexibilis elektróda zárja. Az elektródák között keletkezett ívkisülés leégeti gyomokat és az alsó leveleket. A villamos gyomirtó robotgép haladási munkasebessége 2 és 4 km/h közötti, területteljesítménye egy mechanikus gyomirtóéval azonos nagyságú. A nagyfeszültséggel üzemeltetett gyomirtó robot körültekintő üzemeltetést igényel, a villamos balesetek elkerülése érdekében.

HARI TECH HARIBOT

A magyar Hari Tech Kft. autonóm fúró- és irányítórobotot mutatott be HARIBOT néven a mezőgazdasági automatizálás és a robotika innovációs rendezvényén, a World FIRA 2023 kiállításon, Franciaországban (7. kép).

HARIBOT önjáró autonóm robot erőgép
HARIBOT önjáró autonóm robot erőgép talajfúró robot munkaeszközzel (forrás: hari-tech.hu)

A Hari Tech mezőgazdaságigép-gyártó vállalat 2016 óta teljesen autonóm robotok fejlesztésével, gyártásával foglalkozik, és alaptevékenysége a precíziós mezőgazdaság több más területére is kiterjed.

A teljesen magyar tervezésű HARIBOT robotgépet elsősorban a faiskolák részére készítették, de univerzális, könnyen módosítható kialakítása révén szőlő-, gyümölcsültetvények, zöldség- és egyéb más növényi kultúrákban is felhasználható lesz.

A bemutatott robotgép teljesen automatikusan képes lyukakat fúrni új ültetvények telepítéséhez a „felhőből” átküldött (kijelölt) helyekre. A HARIBOT univerzális robotgéphez már több más eszköz is létezik, mint például permetező, műtrágyaszóró, kultivátor stb.

A HARIBOT gumilánctalpas teljesen önjáró autonóm robot erőgépet dízelmotoros hidrosztatikus erőátvitel hajtja. A gumilánctalpak távolsága (nyomtáv) hidraulikusan változtatható. A robot erőgépet RTK-, GPS-rendszer vezérli, de közlekedésbiztonságáról LiDAR érzékelők és/vagy radarszenzorok gondoskodnak. A gép hosszúsága 2000 mm, szélessége 700 mm, alapmagassága 1400 mm, tömege 800 kg. A robotgép értékesítése megkezdődött.

ABZ INNOVATION L10

A magyar ABZ Innovation Kft. (a Széchenyi István Egyetem, az ABZ Drone Kft. és az MIB Investment Group Kft. közös vállalkozása) mezőgazdasági permeteződrón-sorozata nagy sikert aratott a világ egyik idei legnagyobb élelmiszeripari szakvásáron, a Berlinben megrendezett Fruit Logistica 2023-on. A drónok a mezőgazdaság több területén is a jövő gyakran használt robot eszközei lesznek.

A magyar fejlesztésű és gyártású mezőgazdasági permeteződrónok a hazai és az európai mezőgazdasági körülményekre készülnek. A vállalkozás biztonságos és könnyen használható dróntechnológiát kínál a gazdálkodóknak folyamatos felhasználási támogatással és szolgáltatásokkal. A felhasználói egyedi igényeknek megfelelő felszereltséggel jelenleg három drónsorozatot (6, 10 és 30 literes tartálytérfogattal) készítenek.

Az ABZ Innovation L10 mezőgazdasági permeteződrón-sorozat az első szériában gyártott terméke a vállalkozásnak, amely 2021 óta kereskedelmi forgalomban elérhető (8. kép).

ABZ Innovation L10 mezőgazdasági permeteződrón
ABZ Innovation L10 mezőgazdasági permeteződrón (forrás: abzinnovation.com/hu/mezogazdasag)

A négyrotoros drón 10 literes tartállyal is szerelhető. Az automatikus szórásvezérlésű (foltkezelő) permetezőrendszer 2 szórófejes, CDA-rendszerű, amelynél az adott terület permetezésigényének megfelelően fokozatmentesen beállítható a cseppmérete (40–1000 μm), és változtatható a munka szélessége (1,5–6 m). A drónpermetezés ezzel a permetezőrendszernek a használatával jelentős növényvédőszer-megtakarítást biztosít, akár 10 ha/h teljesítmény mellett.

Az ABZ Innovation L10 permeteződrón főbb műszaki adatainak összefoglalása: a drón mérete 1460 × 1020 × 610 mm (összecsukva 765 × 670 × 510 mm), üres tömege 15,4 kg, legnagyobb felszállási tömege 29 kg. Repülési idő 26 min (18 kg-mal), 12,5 min (29 kg-mal). Maximális repülési magasság 120 m, munkasebesség 7 m/s, legnagyobb repülési sebesség 24 m/s, maximális dőlésszög 30o, a szélsebesség maximálisan 10 m/s lehet. Az ABZ Innovation L10 permeteződrón fejlett repülésirányítási és navigációs rendszerrel rendelkezik. A GPS- és RTK-alkalmazás esetén a drón vezérlési pontossága jobb, mint ±10 cm. Az akadályelkerülés RTK-alapú kijelöléssel és az elöl-hátul elhelyezett FPV kamerák segítségével valósítható meg. A közvetlen rádióirányítási hatótávolság kb. 8 km. A fejlesztések lehetővé teszik a sorok közé és a sorok fölé való útvonaltervezést, valamint az előre definiált szóráskép beállítását.

Dr. Varga Vilmos ny. okl. gépész- és villamosmérnök