fbpx

Újabb vezető nélküli traktor, ezúttal Hollandiából

Írta: Farkas Imre - 2020 október 15.

A hollandai Oirlobban székelő AgXeed mögött álló csapat több mint 70 éves tapasztalattal rendelkezik az autonóm mezőgazdasági gépek és berendezések fejlesztésében, az agrárszektorban.

Partnerségeket alakított ki olyan kutatóintézetekkel és beszállítókkal, amelyek minden kétséget kizáróan a legjobbak a saját szakterületükön. Legújabb fejlesztésük az AgBot vezető nélküli önállóan dolgozni tudó gumihevederes járószerkezetű traktor.

 

AgXeed fotó: Az új fejlesztésű AgBot kevésbé növénykultúra- és munkagép-specifikus – fotó: https://agxeed.com/

 

Az AgBot különbözik az ültetvényes vagy kertészeti kultúrákban dolgozó elektromos meghajtású, nagyon speciális robotgépektől, amelyek általában akkumulátorral működnek, kis kerekekkel vannak felszerelve. Viszont jelentősen eltér a hagyományos traktorokhoz közelebb álló modellektől is. Valójában a hollandok 156 lóerős dízelmotort és elektromos hajtóművet kombináltak a meghajtáshoz. Az erőgép meglehetősen jól felszerelt, mivel 136 lóerős elektromos erőátvitel, 8 tonna CAT III. hátsó és 3 tonna emelőképességű mellső függesztés jellemzi.

 

 

Joris Hiddema, az AgXeed mérnöke szerint az induló vállalkozás szándékosan a legsikeresebb és leghatékonyabb megoldás felé orientálódott. A jelenlegi autonóm traktor fejlesztések gyakran túl specifikusak és alkalmazási területük szűk, ami egy ilyen forradalmi eszköz beszerzésétől elriasztja a potenciális felhasználókat, így piaci bevezetésük legtöbb esetben meghiúsul. Az AgXeed, az AgBot autonóm erőgéppel megnyugtató, széles körben alkalmazható megoldást szeretne kínálni a hagyományos kerekes traktorokkal, klasszikus szántóföldi munkák nagy részének elvégzésére.