fbpx

Gyorstraktorból eszközhordozó

Írta: GÉPmax-2022/II. lapszám cikke - 2022 április 15.

Úgy látszik, hogy a britek népszerű univerzális gyorstraktor-szériája, a JCB Fastrac 4000-es erőgépcsalád egymás után ihleti a különböző erőgépek átalakításával foglalkozó cégeket az eszközhordozóvá történő transzformációra.

Korábban beszámoltunk már egy francia JCB Fastrac átalakításról, amely a fülke hátra, a függesztőszerkezet fölé 180 fokban megfordítva való elhelyezésével valósított meg egy átalakítást. Nem meglepő, ha saját hazájában is találunk JCB Fastrac 4000 gyorstraktor-átalakítással foglalkozó céget. A rutlandi Knight Farm Equipment kínálatában Knight Forward Control névre keresztelték a tőlük rendelhető JCB Fastrac 4220 traktorból átalakított felépítményes rendszerű eszközhordozót. A cég a 80-as évek óta a növényvédő gépek tervezésére szakosodott, híres megbízható és minőségi gépeiről. Függesztett, vontatott, és önjáró gépeket, illetve talajművelő eszközöket gyártanak. 2016-ban mutatták be először az alapkoncepciót a LAMMA shown-n, ahol hatalmas érdeklődés fogadta.

Knight Forward Control
Az átalakítás hasonló megjelenést kölcsönöz az erőgépnek, mintha egy önjárópermetező-alváz lenne (fotó: http://www.knight-ltd.co.uk/)

ÖNJÁRÓPERMETEZŐ-ALVÁZHOZ HASONLÍT

Az átalakítás alapját egy segédkeret adja, amelyen kialakításra került a fülke pozíciója. A hidropneumatikus felfüggesztésű CommandPlus fülke a motor elé, lényegében egy olyan helyre került, amelyet általában önjáró permetezőkön szoktunk meg. Lényegében a segédváz segítségével a motor elé helyezték a kabint, de azon kívül, hogy az esztétika kedvéért a fülkére egy átalakított orrmaszkot szereltek, egyéb módosítás nem történik a fülkén. Az AGCO-tól származó motor és a CVT váltó a konstrukcióban a helyükön maradtak, de a kipufogógáz utókezelő rendszer pozícióját áthelyezték. A kabin új pozíciója olyan, nagyobb átmérőjű kerékméret alkalmazását is lehetővé teszi az erőgépből született eszközhordozó számára, amellyel (380/95 R46 méretű keskeny művelő kerék) 700 mm fölé nő a gép hasmagassága. Ezen kívül 710/60 R38 méretű flotációs kerekek használhatók.

Bredal szóróval
A brit C A Lime Ltd, Knight Forward Control rendszerrel kialakított eszközhordozóból és Bredal műtrágyaszóró felépítményből összeállított önjáró kijuttatója (fotó: http://www.caagriculturalservices.co.uk)

FELÉPÍTMÉNYEK

A permetező-felépítményt maga az átalakítást végző Knight Farm Equipment gyártja és kínálja az így létrehozott eszközhordozóhoz. A növényvédőgép tartályának űrtartalma eléri a 4 ezer litert, a szórókeretek pedig rendeléstől függően akár 40 méter szélesek is lehetnek, opcióban fejlett, automatikus 4D gémszintezéssel. A szivattyúja a traktor hátsó teljesítményleadó tengelyéről kapja a meghajtást, ugyanúgy, mintha vontatott permetező lenne. Választható membrános vagy centrifugálszivattyú, és opcióban gyorstöltőrendszert is adaptálnak a felépítményre. A CVT erőátviteli rendszer lehetővé teszi az előre programozott haladási sebesség automatikus fenntartását, miközben a motor fordulatszámát minimálisra csökkenti. Ezzel üzemanyag takarítható meg, és biztosított a vegyszer pontos kijuttatása.

Mivel az eszközhordozón az eredeti traktorról származó pótkocsi vonószerkezet is megmaradt, így a permetező folyamatos kiszolgálását biztosító tartálykocsit is maga után vontathatja, nem kell külön erőgép a kiszolgálás logisztikájához.

műtrágyaszóró
A brit C A Lime Ltd. tápanyag-visszapótlást végez szolgáltatásban a gépkapcsolattal

NÉPSZERŰ LETT

Az eszközhordozó átalakításának saját hazájában hatalmas sikere lett, főleg azért, mert az erőgép visszaalakításának lehetőségét is magában hordozta. Egyre több munkaeszközgyártó dobott piacra a Knight Forward Control alapgépre felépítményeket. A Cereals 2017 kiállításon egy több mint 20 éve permetezőgépekre szakosodott brit cég mutatta be erre a konstrukcióra szerelhető Landquip 4536 Fastrac Demount permetező felépítményét. A 4500 literes acéltartályból és egy 32 méteres alumínium gémből álló munkaeszköz 24, 28 és 30 méteres magasságban képes permetezni. A permetezőgépet egy 450 l/perc teljesítményű dugattyús membránszivattyú szolgálja ki, amely állítólag elegendő teljesítményt biztosít a még folyékony műtrágya kijuttatásához is. A teljes permetezőrendszer vezérlése ISOBUS-on keresztül történik – a fülkében lévő Trimble képernyőn.

Az eszközhordozó
A fülke előre helyezésével lehetőség nyílt nagyobb átmérőjű kerék alkalmazására, így a hasmagasság növelésére (fotó: http://www.knight-ltd.co.uk/)

A szintén brit C A Lime Ltd. tápanyag-visszapótlást végez szolgáltatásban a gazdák számára: mész/műtrágya szállítását és nagy területteljesítményű kijuttatását végzik. Természetesen az elsők között éltek a lehetőséggel, és állítottak munkába egy Knight által átalakított JCB Fastrac 4220 eszközhordozót. A szolgáltató cég a Bredal műtrágyaszórókat használja, és ettől a gyártótól származó felépítményt adaptált az újdonsült eszközhordozóra is. Természetesen ezeken kívül többféle más folyékony és szilárd tápanyag kijuttató felépítmény csatlakoztatható a segédkeretes eszközhordozóra, tovább szélesítve ezzel felhasználási területét.

Knight Farm Equipment 4000 permetező
A Knight Farm Equipment 4000 literes permetező felépítménye az eszközhordozón (fotó: http://www.knight-ltd.co.uk/)

ROSSZ TEREPVISZONYOKRA

A JCB 4220 alapgép nagy közúti sebessége és a hatékony fékrendszere a CVT sebességváltóval kombinálva ideálissá teszi ezt a gépet azon gazdaságok számára, ahol a különböző kezelésre váró területek között viszonylag nagy távolságokat kell megtenni. A hagyományos hidrosztatikus önjáró permetezőkkel szemben a Knight Forward Control megoldással kialakított eszközhordozóval a mechanikus négykerék-hajtás és a differenciálzárak előnyeit élvezheti, ami főleg rossz terepviszony alkalmával, vagy lejtős, dombos területeken jelenthet igazi előnyt.

Farkas Imre