fbpx

Agrometer SDS – tartály nélkül, tömlőről kapja a trágyát

Írta: Farkas Imre - 2024 február 23.

Az 1977-ben alapított, dániai Grindstedben található Agrometer a legmodernebb szivattyúkat és alkalmazásokat kínálja öntözéshez, hígtrágya és mindenféle szennyvíz kijuttatáshoz.

Az SDS önjáró hígtrágya kijuttatójuk folyamatosan üzemel a szántóföldeken, miközben a hígtrágya közvetlenül a telepített tárolótartályból érkezik hozzá. Az átlagos napi kijuttatási kapacitása kb. 150-200 tonna óránként, ami területteljesítmény szempontjából 5-6 hektárnak felel meg.

Az SDS magajáró kijuttató a DP/APV szivattyúegységgel a hígtrágyát közvetlenül a szórógépbe szivattyúzza tömlőkön keresztül, így nincs szükség tartálykocsikkal történő szállításra a közutakon, és az áttöltés sem vesz el értékes üzemidőt. Az már más kérdés, hogy a trágya hogyan jut ki arra a helyre, ahonnan a gép, a tömlőkön keresztül szivattyúzza.

Az ejtőcsöves szórókeretet 24, 30 és 36 méteres méretváltozatban kínálják hozzá, a 45 mm-es átmérőjű ejtőtömlők pedig 30 cm osztásban követik egymást a kereteken. A tömlőcsévélő orsón, csőátmérőtől függően 550-650 méter tömlőt lehet le és feltekerni. A nem mindennapi látványt nyújtó monstrumon a vezető egy CLAAS kombájnfülkében foglal helyet, amely a tökéletes rálátás érdekében a legideálisabb helyzetbe fordítható.

Agrometer sds
Az ejtőcsöves szórókeretet 24, 30 és 36 méteres méretváltozatban kínálják hozzá
– fotó: https://www.agrometer.dk/en

A tekintélyt parancsoló megjelenésű gépet John Deere Powertech dízelmotor hajtja és Michelin Mega Xbib gumikon gurul. Apropó gumik, az SDS 8000 modell gumiabroncsnyomás-szabályzóval is felszerelhető. Ez lehetővé teszi a gumiabroncsok nyomásának csökkentését vagy növelését az vezetőfülkéből. Az abroncsnyomás csökkentése megkönnyíti a sáros terepen való munkavégzést, mert a gumiabroncs alakja elnyújtottabb lesz, így jobb „tapadást” biztosít, de az sem elhanyagolható, hogy így segít csökken a cm2-re ható talajnyomás is.