fbpx

Teljessé válik a CLAAS kombájnkínálat az új EVION sorozattal

Írta: GÉPmax-2023/V. lapszám cikke - 2023 október 07.

Kiterjeszti betakarítógépes kínálatát a TRION és LEXION típusok alatti szegmensben a CLAAS, három új, ötládás modell bevezetésével. A CLASSIC és MAXI verziókban, valamint TREND vagy BUSINESS felszereltségi szintekkel elérhető EVION tökéletes választás a családi gazdaságok, valamint a kisebb táblákat művelő bérvállalkozók és agrárvállalkozások számára.

Az EVION érkezésével befejeződik a CLAAS betakarítógépes kínálatának átstrukturálása, mely az újgenerációs LEXION típusok 2019-es bevezetésével kezdődött meg. Az AVERO és a kisebb TUCANO típusok utódjaként érkező három új modell ötládás kivitelben egészíti ki a TRION kombájnok alatti szegmenst.

EGYSZERŰ CSÉPLÉS NAGY MÉRETŰ DOBBAL ÉS MAXIMÁLIS MEGBÍZHATÓSÁGGAL

A tangenciális cséplőrendszer 600 mm átmérőjű cséplődobot kínál, amit szinkronizált oszlatódob és 5 db 4,40 méter hosszú rázóláda egészít ki, miközben a cséplőrendszer teljes szélessége 1 420 mm. Ennek eredményeképp a cséplés számára 0,95 m2 kosárfelület, valamint a másodlagos leválasztás számára 6,25 m2 leválasztófelület áll rendelkezésre. A cséplődob sebessége fokozatmentesen állítható a CEMIS 700 terminál segítségével.

Az EVION CLASSIC esetében a dobfordulat-tartomány percenként 480 és 1150 fordulat között állítható (reduktorral percenként 420 és 1080 fordulat között), míg az EVION MAXI esetében a kétfokozatú szíjhajtásnak köszönhetően 220 és 630, valamint 415 és 1150 f/min közötti fordulatszámok állnak rendelkezésre. A kosárhézag állítása hidraulikusan, a fülkéből történik, mely rendszer integrált túlterhelés elleni védelemmel is rendelkezik. Az EVION típusok MULTICROP cséplőrendszerrel rendelkeznek, ezért a termények közötti átállási műveletekre csak ritkán vagy szinte soha nincs szükség. Amikor szükségessé válik az átállás, akkor a kosárszegmensek gyorsan és egyszerűen cserélhetők a kőgyűjtő vályún keresztül.

Claas Evion kombájn
TUCANO típusok utódjaként érkező három új, ötládás modell közül a legkisebb a 410-es

Kukorica betakarításához dobtakarólemezek helyezhetők el a 8 db verőléc közé. A rázóládák hatásnövelőit újratervezték, így azok még jobban lazítják a beáramló anyagot, és gyorsítják az átadást a következő lépcső felé. Amennyiben eltömődés kezd kialakulni a rázóládákon, a szenzoros ellenőrzési rendszer máris értesítést küld a gépkezelőnek, hangjelzés mellett vizuálisan is megjelenítve a problémát a CEMIS 700-as terminálon. Emellett az opciós tételként elérhető CEMOS AUTO CROP FLOW automatikus terményáram-szabályozási rendszer önműködően lekapcsolja az adapter és a ferdefelhordó hajtását, ezáltal megszünteti a termény utánpótlását, amennyiben eltömődés kockázata alakul ki a cséplőrendszerben, vagy a szíjhajtás jelentős csúszása tapasztalható.

NAGY TELJESÍTMÉNYŰ TISZTÍTÁS ÉS KÖNNYEDÉN ELVÉGEZHETŐ BEÁLLÍTÁSOK

A rostaszekrényben a felső és az alsó rosta ellentétes irányba mozog, összesen 4,80 m2 teljes rostafelületet biztosítva. A rosták elektronikus állítása mellett az alapfelszereltség része a veszteségmérő rendszer. A radiális ventilátor sebességének állítása a fülkéből történik, és akár automatikusan is végezhető az opcionális AUTO SLOPE dőléskompenzációs funkció segítségével, lejtős körülmények között. A BUSINESS modelleken alapfelszereltség, a CLASSIC modelleken pedig opcionális a 3D tisztítási rendszer, amely akár 20%-os oldalirányú dőlés kompenzálására is képes.

Claas Evion ürít
A magtartály 5600 liter kapacitású az EVION 410 esetében, továbbá 6500 liter és 8000 liter az EVION 430, illetve 450 esetében

NAGY MÉRETŰ MAGTARTÁLYOK ÉS ERŐTELJES ELEVÁTOR

A magtartály 5600 liter kapacitású az EVION 410 esetében, továbbá 6500 liter és 8000 liter az EVION 430, illetve 450 esetében. A telítettséget figyelő szenzorok figyelmeztetik a gépkezelőt, ha a tartály töltöttsége elérte a 70%, illetve 100% értékeket. Ürítés során 330 mm átmérőjű, 105 fokos fordulási szögű ürítőcsiga dolgozik, ezzel együtt pedig 90 l/s ürítési sebesség érhető el, a teljes műveletet mindössze 1–1,5 percre rövidítve.

SZECSKÁZÁS ÉS TERÍTÉS, KOMPROMISSZUMOK NÉLKÜL

Az EVION opcionálisan 72 késes szecskázóval is elérhető, a szabványos 52 késes verzió alternatívájaként. Az állókés és a dörzslap egyaránt szerszámok nélkül állítható. A szalmaterelő lemezek manuálisan állíthatók a munkaszélességhez, így egyenletes terítés érhető el. A pelyva és a rövid szalma opcionális, hidraulikusan hajtott oszlatóval teríthető.

Claas Evion fülke
A kabinba tekintve azonnal szembetűnő a tágas térkínálat, valamint a CMOTION menetkarral kombinált modern vezérlőegység a kartámaszon

ERŐTELJES, HATHENGERES CUMMINS ERŐFORRÁS, DYNAMIC POWER FUNKCIÓVAL

Mindhárom EVION modellben megegyezik a közös nyomócsöves, hathengeres, alacsony fordulatszámon is nyomatékos, 6,7 literes, Stage V emissziós besorolású, Cummins B6.7 típusú motor. A teljes névleges teljesítmény már mindössze 1900-as f/min motorfordulat mellett elérhető, míg az alapjárati fordulatszám mindössze 800 f/min (ugyanez 1200 aktív hidraulikarendszer mellett).

A DYNAMIC POWER motorvezérlés biztosítja, hogy az erőforrás csak annyi teljesítményt adjon le, amennyire az adott helyzetben szükség van. Ez a funkció akár10%-kal is csökkentheti az üzemanyag-fogyasztást. A magtartály ürítésekor automatikusan a legnagyobb teljesítményszintre kapcsol a rendszer. A motolla, a ferdefelhordó és az adapter-visszaforgató mechanizmus hidraulikusan hajtott, akárcsak a cséplődob és a tisztítórendszer-variátor. A cséplőegység variátora, a szecskázó, illetve az adapter és az ürítőcsiga hajtása elektrohidraulikusan aktiválható. A menethajtás 3 fokozatú, manuálisan kapcsolható, hidrosztatikus kivitelben érhető el. Többféle (20, 25 vagy 30 km/h) maximális sebesség közül lehet választani. A MAXI verziókban egy elektronikusan kapcsolható differenciálmű is elérhető az első hídhoz.

A HOSSZÚ MUNKANAPOKRA: TÁGAS VEZETŐFÜLKE

A kabinba tekintve azonnal szembetűnő a tágas térkínálat, valamint a CMOTION menetkarral kombinált modern vezérlőegység a kartámaszon. A CEMIS 700-as típusú érintőképernyőn a szokványos terménytípusokhoz előre lementhető beállítások gyorsan betölthetők, de a gépkezelő bármikor felülírhatja az elmentett értékeket betakarítás közben. A CEMIS 700-as további előnye, hogy képes a munkautasítások mentésére, és rögzíti az üzemanyag-fogyasztást, méghozzá a vonulási és a cséplési szituációkat óránkénti és hektáronkénti bontásban elkülönítve is. Az alapfelszereltség része az automatikus légkondicionáló berendezés és a kamera, míg a kormányoszlop alatt található lábtartó, a légrugós komfortülés, az elektronikusan állítható külső tükrök, illetve egy második kamera és a 30 literes hűtődoboz opciós tételként igényelhető. Bár az EVION modellek az alapfelszereltségben rendelkeznek LED-es megvilágítási csomaggal, opcióban összesen17 db gyárilag szerelt munkalámpával is kérhető a típus.

Claas Evion kombájn működése
A tangenciális cséplőrendszer 600 mm átmérőjű cséplődobot kínál, amit szinkronizált oszlatódob és 5 db 4,40 méter hosszú rázóláda egészít ki

VÁGÓASZTALOK AKÁR 6,80 MÉTERES SZÉLESSÉGGEL, VALAMINT FELHASZNÁLÓBARÁT MULTICSATLAKOZÓ

A ferdefelhordó univerzális kialakításának és a multicsatlakozónak köszönhetően az EVION összekapcsolható a LEXION és TRION típusokon már használt adapterekkel. A CLASSIC kivitelű gépeken az adapterhajtásáért egyetlen szíj felel, míg a MAXI verziók esetében két szíj végzi a hajtást, így utóbbit javasolják a kukorica betakarításához. A TREND felszereltségi csomag alapból tartalmazza a CONTOUR talajkövetési megoldást. Ez a funkció automatikusan állítja az adapter helyzetét a haladási iránnyal párhuzamos talajegyenetlenségek esetén. A BUSINESS konfigurációs modellek AUTO CONTOUR rendszerrel szereltek (ez opciós tétel a CLASSIC verzió esetében), amit a CEMIS 700-as terminálon keresztül lehet beállítani a vágóasztal pontos mozgatásához a talaj menetirányra párhuzamos vagy merőleges egyenetlenségei esetén is. A Németországban, Harsewinkelben kifejlesztett EVION gyártása a CLAAS 2014-ben, Kínában megnyitott, Gaomi mellett található gyáregységében történik.

Összeállította: Fodor Mihály