fbpx

Nagy növekedést várnak a traktorpiacon, de van egy akadály

Írta: Kohout Zoltán - 2023 március 22.

A tavaly Európában eladott szűk 160 ezerrel szemben 2028-ra 200 ezer fölé nő a traktorértékesítések száma. Továbbra is kitart az érdeklődés elsősorban a közepes teljesítményű erőgépek iránt. Amivel baj lehet, az a gazdák hozzáállása az új eszközökhöz…

158 ezerről 200 ezer fölé nő

Tavaly 158 231 traktort értékesítettek Európában, ami kicsivel több mint 4 százalékos növekedés a korábbi esztendőhöz mérten. Az eladások 2028-ra várhatóan elérik a 200 449 darabot. Nemcsak mennyiségi növekedés rajzolódik ki, hanem technikai-technológiai változás is. Hagyományosan a gazdálkodók a nagy teljesítményükről ismert dízelmotoros traktorokat használnak. A traktorok ma már hatékonyabbak, és a géptechnológiák, az üzemanyag és a motorok fejlődésének köszönhetően kisebb teljesítményigény mellett is képesek elvégezni a feladatokat. A gázolaj árának ingadozása, növekedése afelé tereli a szektort, hogy a mezőgépgyártók alternatív, bioalapú energiaforrásokkal való meghajtásokat fejlesszenek ki.

Gyors gépfejlesztés, lassú emberi tanulás

A gyors és széles műszaki-technológiai fejlődés ugyanakkor önmaga útjába áll. A szűk keresztmetszet a gazdák informatikai felkészültsége lesz-lehet. A mezőgazdasági gépek fejlesztői köztudottan rendkívül összetett és innovatív eszközöket fejlesztenek a gépek hatékonyságának, teljesítményének, kezelői komfortjának fokozására. Ugyanakkor nemcsak Magyarországon, hanem Európában is nagyon magas azoknak a gazdálkodóknak a száma, akik nincsenek tisztában a mezőgazdasági technológiák és berendezések legújabb innovációival. Ráadásul gyakran akkor is ragaszkodnak elavult, nem kellően hatékony megoldásokhoz, ha azokat nyilvánvalóan felülírta a korszerű gyakorlat vagy műszaki lehetőség. A gazdálkodók gazdálkodási gyakorlataik megváltoztatásával és frissítésével szembeni ellenállása egy másik oka a legújabb mezőgazdasági gépek alacsony elterjedésének. Ezek a tényezők várhatóan hátráltatják az európai traktorpiac növekedését az előrejelzési időszakban.

Elöl a franciák, a németek a másodikak

Tavaly egyébként az európai traktorpiacon az 50-100 LE-s szegmens érte el a legnagyobb növekedést, bő 40 százalékos piaci részesedéssel. Európában Franciaország rendelkezik a legkiemelkedőbb európai traktorpiaci részesedéssel: 2022 novemberére összesen 36 423 darabot regisztráltak ott. A növénytermesztés és a traktoreladások növekedése a 2020-ban és 2021-ben bekövetkezett kedvező nagy esőzéseknek köszönhető, amik segítettek az országnak kilábalni az aszályból. A második legnagyobb piac természetesen a németeké, ahol 2022-ben 33 676 darab mezőgazdasági vontatót adtak el.