fbpx

Eredményes gazdálkodás KAP 23 elvek alapján

Írta: GÉPmax-2023/II. lapszám cikke - 2023 március 22. -Hirdetés

A szántóföldek és a gyepterületek teljes mértékben ki vannak téve az időjárásnak és a szélsőségeinek. Ezeknek hatalmas, nehezen megjósolható kockázatai vannak: szélsőséges, néha hosszan tartó hőség és aszály, defláció, heves esőzések vízerózióval, a tenyészidőszakon kívüli esőzések az őszi vetések lecserepesedésével és eliszaposodásával, valamint a nyár előtti aszály, ami terméscsökkenéssel, rosszabb minőséggel és még sok hátránnyal jár.

Érthető, hogy az időjárással szemben tehetetlenek vagyunk. Viszont, ha van egy jó eszköztárunk, akkor jobban tudunk reagálni az előre nem látható időjárási szélsőségekre. Munkánkat a GÜTTLER® által gyártott megfelelő gépek nagyban megkönnyítik! Sok tényezőt már ismerünk, de folyamatosan új szempontokat is figyelembe kell vennünk. Ilyenek például a politikusok által elfogadott követelmények, mint a KAP 23, illetve a glifozátról, gyomirtó szerekről folytatott vita.

Hogyan termesszünk a jövőben olyan köztes növényeket, amelyek a lehető leghosszabb ideig, akár télen is takarják a talajt? Hogyan dolgozzuk be ezeket a növénykeverékeket a talajba úgy, hogy azok a lehető legnagyobb hasznot hozzák a talajlakó szervezeteknek, és ne akadályozzák a következő növény vetését?

Hogyan készítsük fel az őszi vetéseinket a tavaszra?

A Güttlerezés jótékony tavaszi hatásai:

  • A bokrosodás, kalászosodás serkentése Güttler hengerrel. A jobb bokrosodás, a gyökérzet jobb fejlődését is jelenti – a szárazság idején az állományok hosszabb ideig jutnak vízhez.
  • Az erősen felfagyott állományokat visszanyomjuk a talajba, és így újra csatlakoznak a vízvezető kapillárisokhoz. A fagykárosodott, egyenetlen kelésű őszi gabonafélék esetében még inkább előnyös a GÜTTLER® prizmahengerrel® történő hengerlés. Még mindig jó hozamot érhetünk el.
  • Lecserepesedett talaj feltörése – gázcsere beindítása.
  • Kijuttatott trágya bedolgozása – a nitrogén gyorsabb átalakulása.

Eredmény: vitális állományok – biztosabb hozamok.

Sok gazdálkodó bízik a GÜTTLER® prizmahengerekben®, hogy sikeresen induljon az őszi vetés a tavaszi időszakban. A GÜTTLER® Mayor, Offset, Master és Magnum sorozatában kínál vontatott hengereket 6,40 m-től 15,60 m-ig (új!) terjedő munkaszélességgel – különböző változatokban.

Tavaszi energiatakarékos magágykészítés

SuperMaxx® CULTI kultivátor hengerrel

A tavaszi magágykészítéshez sok gazdálkodó választotta már a GÜTTLER® SuperMaxx® CULTI-t, és nagyon elégedett vele. Az első menet során a talaj fellazul, így gyorsabban szárad, és felmelegszik, de a víz a talajban marad. Ez a nagyméretű segédrugós kapákkal ellátott, nagy szilárdságú, syntetik Ultra anyagból készült, könnyű RollFix hengerrel van felszerelve. Előtte az egyengetősín gondoskodik rugókapás szegmens utáni tökéletes egyengetésről.

A henger szétmorzsolja a talajt, és optimális magágyat hoz létre. Mivel a henger visszanyomja a fellazult gyomokat, a GÜTTLER® egy robusztus, 13 cm sortávolságú és 12 mm-es fogakkal ellátott boronát kínál megoldásul, amely átfésüli a talajt, és a nem kívánt növényeket visszahelyezi a felszínre, így azok kiszáradnak. Az 5 gerendelyes SuperMaxx® CULTI nagyméretű rugóskapás kultivátor 3, 5 és 6 m munkaszélességben kapható, és vetőgéppel is felszerelhető a köztes kultúrákhoz és a zöldítéshez.

A GÜTTLER® SuperMaxx® 50-5 CULTI egy nagyméretű rugós-kapás kultivátor, egész évben univerzálisan használható. Tavasszal a leendő kukoricaföldeken a gyomirtás március végén, többnyire az 1. művelet során történik. A kapillárisok megszakadnak, és így a talajban hosszabb ideig megmarad a rendelkezésre álló víz. A kukorica hosszabb ideig kitart, hosszan tartó szárazság esetén. A 2. műveletet a trágya kiszórása után végzik. A trágyát tökéletesen bedolgozzák, és optimális magágyat hoznak létre a kukorica vetéséhez.

Super Maxx® BIO kultivátor boronával

A henger nélküli talajkímélő-koncepció 2007 óta szabja meg a mércét. Ideális a nedves talaj kiszellőztetésére. A trágya káros tömörítés nélkül bedolgozható. A hatékony mechanikai gyomirtás a gyomokat eltávolítja, és a felszínre helyezi, ahol kiszáradnak. Könnyű és fordulékony munkagép, melyet kisebb teljesítményű erőgépekkel tudunk használni. Hatalmas területteljesítmény, mérsékelt üzemanyag-fogyasztás jellemzi, ezáltal ez egy talajkímélő művelési technológia.

A hárompontos csatlakozású, 3-9 méteres munkaszélességgel és a 10 és 12 méteres munkaszélességgel a vontatott GÜTTLER® SuperMaxx® munkagépekkel nagyon hatékony munkavégzés valósítható meg. A 7 gerendelyes kialakítás, a keskeny, mindössze 13 cm-es sortávolság, a progresszív karakterisztikájú, duplarugós kapák, a könnyű, mégis robusztus konstrukció, az alacsony vonóerőigény és a mérsékelt üzemanyag-fogyasztás vonzóvá teszik a gépet.

Talajtakarás köztes növényekkel

A köztes növényi kultúrák árnyékolják a talajt, védik a nedvesség elpárolgásától, megakadályozzák az eróziót, táplálják a talajéletet, javítják a talaj termékenységét és növelik annak humusztartalmát. A köztes növényeket időben, a következő kultúra vetése előtt kellően fel kell aprítani, hogy ne akadályozzák a magágy előkészítését.

Az új KAP 2023-as szabályozás alapján az AÖP (Agrár-Ökológiai Program) évente önkéntes és területalapon választható, melynek gyakorlata a köztes növények termesztése is.

Amikor a köztes növény betöltötte a célját, a GÜTTLER® henger ideálisan alkalmas a növényállomány hengerlésére és a talajfelszínre való nyomására: A prizmacsillagok megtörik a növények szárát és leveleit, így azok nem tudnak tovább növekedni, és megkezdődik a rothadás. Az áthengerelt növényi anyag táplálékul szolgál a mikroorganizmusok számára, és a lehető leglassabban kell lebomlania. A GÜTTLER henger alternatívájaként a technológiába illeszthető MasterCut vágóhenger (ÚJ) az ökológiai programokban és zöldítések esetén is sokrétűen felhasználható.

Több információ és letölthető KAP23 kiadvány itt.