fbpx

Három Väderstad-újdonság a gazdálkodók szolgálatában

Írta: Gépmax-2022/VI. lapszám cikke - 2022 november 16.

A Väderstad október közepén várta az agrárszakma képviselőit a németországi Magdeburgba. A sajtótájékoztató és gyakorlati bemutató során három újdonságot ismerhettünk meg részletesebben. A programban szerepelt még a Proceed és az Inspire ismertetése is – ezekkel korábbi számainkban már részletesen foglalkoztunk. Lássuk tehát az újdonságokat, de először az izgalmas helyszínről is szót ejtünk!

MEGNYITOTTA KAPUIT A VÄDERSTAD FARM NÉMETORSZÁGBAN

A gyártó svédországi központja mellett található gazdasággal együtt a németországi Niedersachsenben, Helmstedt közelében lévő farm egyfajta tudásközpontként működik majd. Ott a svéd gyártó bemutathatja innovációit, valamint találkozhat partnereivel és ügyfeleivel. Ezek a gazdaságok olyan kísérleteknek adnak helyet, amelyekkel új megoldásokat és koncepciókat dolgozhatnak ki a jelen és a jövő mezőgazdasága számára. A Mezőgazdasági Kamarával, az egyetemekkel és egyéb szervezetekkel kialakított háttérkapcsolatainknak köszönhetően könnyen megoszthatják a folyamatban lévő kísérletekkel megszerzett tudást és információt. Mint Nina Pettersson, a Väderstad vezető agronómusa ismertette, a németországi Väderstad Farm egy 50 hektáros gazdaság, amelyhez egy 800 m2-es gépcsarnok is tartozik. A gépcsarnokon belül egy klasszikus, piros svéd házikót is építettek, amelyet irodaként használnak.

A németországi Väderstad Farm

– Nagy izgalommal várjuk a látogatóinkat az új bemutatógazdaságunkban, amely kitüntetett szerepet kap abban, hogy meglévő és jövőbeni termékeinket, valamint módszereinket a vevőink igényeinek megfelelően optimalizálhassunk. Ez az a hely, ahol mindenki láthatja azt a különleges utat, amit a Väderstad bejár a mezőgépgyártók népes táborában – említette Karl-Hubertus Reher, a Väderstad németországi ügyvezető igazgatója.

A CrossCutter Disc Aggressive tárcsával teljessé vált az ultrasekély műveléshez ajánlott tárcsakínálat

CROSSCUTTER DISC AGGRESSIVE AZ ULTRASEKÉLY TALAJMŰVELÉSHEZ

A Väderstad az ultrasekély talajművelés terén a CrossCutter Disc Aggressive termékcsaláddal lép piacra, amely kiválóan használható kötött talajokon és nehéz talajviszonyok között is. A Väderstad 2017-ben hozta piacra a CrossCutter Disc tárcsatípust, amit azóta sok- ezer gazda próbált ki és kedvelt meg, hiszen nagy munkasebesség mellett intenzív, ultrasekély talajművelést tesz lehetővé.

A most bemutatott Aggressive abban különbözik a hagyományos CrossCutter Disc művelőtárcsától, hogy élezett csipkékkel is rendelkezik, amelyek nagyobb behatolási képességet biztosítanak a kihívást jelentő szántóföldi körülmények között. – A CrossCutter Disc Aggressive jó választás nehéz művelésű talajon, vagy ahol a talajba hatolási képesség problémát jelent. Az új tárcsatípus további előnye, hogy sokkal hatékonyabban dolgozik a kihívást jelentő tarlókon, munkája nyomán felgyorsul a szervesanyag bomlása a talajban – emelte ki a rendezvényen Magnus Samuelsson, a Väderstad koncepciófejlesztője. – A CrossCutter Disc Aggressive tárcsával teljessé vált az ultrasekély műveléshez ajánlott tárcsakínálatunk. Annak ellenére, hogy az új tárcsa agresszívebb kialakítású, mint az eredeti, még mindig a 2-5 cm-es ultrasekély munkamélységben dolgozik, és lényegesen kevesebb talajt mozgat meg, mint egy hagyományos tárcsa. Mindez kevesebb üzemanyag-felhasználást jelent, miközben a nagy munkasebesség megtartása mellett továbbra is intenzív keverést biztosít.

A CrossCutter Disc Aggressive két méretben kapható, a 450 mm-es változat 2-3 cm-es munkamélységhez készült és a Carrier rövidtárcsákhoz rendelhető, míg a 3-5 cm-es munkamélységhez készült 510 mm-es típus a Carrier XL tárcsás talajművelőkhöz rendelhető. Mindkét tárcsatípus ajánlott munkasebessége 20km/h. Mivel minden művelőtárcsát saját, gumi függesztésű tartókarra szereltek, kiválóan lekövetik a talajfelszín egyenetlenségét, ami tökéletes végeredményt biztosít. Az új CrossCutter Disc Aggressive 2022 novemberétől már kapható lesz.

A Cultus HD munkamélység-pontossága rendkívüli

ÚJ CULTUS HD KULTIVÁTOR, AKÁR 30 CM-ES MUNKAMÉLYSÉGIG

A 4,25 és 5,25 m munkaszélességű modellek formájában kapható Väderstad Cultus HD új mércét állít fel a függesztett szántóföldi kultivátorok szegmensében. A Cultus HD 425-525 úgy lett megtervezve, hogy ne kelljen kompromisszumot kötni a pontos munkamélység és a nagy napi teljesítmény tekintetében.

A munkagép 30 cm mélységig képes átdolgozni a talajt, három, gerendelyre szerelt kapáinak osztása 27 cm. A gép lelkét az új, nagy teherbírású HD (Heavy Duty) kapák alkotják, amelyek 680 kg terheléssel hatolnak a talajba, így a munkagép a legkülönbözőbb körülmények között is megtartja a beállított munkamélységet.

– A kapa egyik legfontosabb teljesítménymutatója az a képesség, hogy mindig nagy erővel tudjon a talajba hatolni. Ez az a tulajdonság, amiben az új Cultus HD kapa egyedülálló a piacon. Ha munkavégzés során akadályba ütközik a kapa, képes teljesen kiemelkedni a talajból, majd visszatéréskor megtartva eredeti erejét, gyorsan visszakerül a kívánt munkapozícióba. Ennek köszönhetően, ami kiváló talajművelési eredményeket biztosít – ismertette Wolfram Hastolz, a Väderstad talajművelőgépekért felelős igazgatója.

A Cultus HD tervezésekor szem előtt tartották a gépkezelők igényeit is, ugyanis, a munkamélység a fülkéből állítható, ugyanúgy, mint közúti szállítás során a hidraulikus szárnyreteszelés. A kapák mögötti sorban dolgozó felszínegyengető egység beállításáról az úgynevezett Dynamic Controll rendszer gondoskodik, amely egyedülálló megoldás a piacon. Ez garantálja, hogy a szintezők mindig az optimális pozícióban dolgozzanak, így nincs szükség kézi utánállításra, és a gépkezelőnek sem kell aggódnia a munkaminőség miatt.

A Cultus HD a már említett Väderstad Components üzemeiben tervezett, tesztelt és gyártott, kiváló minőségű Väderstad kopóhegyekkel és MixIn késszárak teljes választékával szerelhető fel. Az új függesztett szántóföldi kultivátor, a Väderstad Cultus HD 425525, 2023 őszétől lesz rendelhető.

ÚJ CARRIER XT 425-625 RÖVIDTÁRCSA

A munkagép könnyű beállíthatósága, valamint az elforgatható tárcsatartó tengely lehetővé teszi, hogy a művelés minőségét és intenzitását mindig a munkamélység függvényében optimalizáljuk. A Carrier XT a jól ismert Carrier rövidtárcsa-család legújabb tagja, amely nagy sebességű alapművelésre éppúgy használható, mint magágykészítésre. A modern gazdálkodás összes kihívását kezelni tudja, az ultrasekélytől a mélyebb művelésig.

A Carrier XT három különböző munkaszélességben érhető el: 4,25; 5,25 és 6,25 méter. Az új típus függesztett és vontatott kivitelben is megrendelhető, a szimpla és a kétsoros tömörítőhengerek széles választékával.

Az új Carrier XT legnagyobb újdonsága, hogy a tárcsatartó tengely szöge hidraulikus úton állítható

Az új Carrier XT legnagyobb újdonsága, hogy a tárcsatartó tengely szöge hidraulikus úton állítható. Így a munkagép képes az átművelési intenzitás optimalizálására sekély művelés esetén is, valamint a munkamélység pontos tartására mélyebb talajmunkák során. – A tárcsa szögének növelésével fokozhatjuk a talajba hatolás mértékét, míg a dőlésszög változtatásával az átművelési intenzitás módosítható. A Väderstad sok időt és energiát fordított a tárcsaszögek finomhangolására, amelynek eredménye a szántóföldi teljesítmény maximalizálása lett – ismertette Wolfram Hastolz, a Väderstad talajművelő gépek fejlesztéséért felelős szakembere. – A Carrier XT-vel lehetőségünk nyílik arra, hogy a tárcsaszögeket a munkamélység tekintetében optimalizáljuk. Mindez azt jelenti a gazdálkodók számára, hogy már sekély munkaművelet esetén is teljes átművelést lehet elérni, míg mélyebb talajmunkáknál tartható a beállított munkamélység és mérsékelhető a talajáramlás, mindez pozitívan hat az üzemanyagfelhasználásra.

A Carrier XT felszerelhető a 450 mm-es és a 470 mm-es TrueCut tárcsával, valamint az ultrasekély műveléshez használható CrossCutter Disc-kel is. Minden tárcsatípus magas minőségű, V-55 típusú svédacélból készül a vállalat saját tulajdonunkban lévő Väderstad Components üzemeiben, ez biztosítja a kopásállóságot és tartósságot. A munkagép 2022 októberétől rendelhető.